Kuchnia jachtowa cd.
Gulasz wieprzowy lub wołowy w słoikach.
Potrzebujemy:
- 2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) lub wołowego (pręga),
- 2 duże cebule obrane, umyte i pokrojone w kostkę,
- 10 dużych pieczarek umytych i pokrojonych w plasterki,
- 1-2 łyżki Vegety,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- olej do smażenia,
- 0,5 l wody do duszenia.
Mięso myjemy, kroimy na kawałki ( 2x3cm) , obsmażamy na gorącym oleju i przekładamy do płaskiego garnka. Cebulę przesmażamy na gorącym oleju, dodajemy pieczarki i dusimy 10 minut. Dodajemy do mięsa i dusimy około 1 godziny. Mięso powinno być prawie gotowe, bo jeżeli będzie zupełnie miękkie, to przy pasteryzacji rozpadnie się całkowicie i uzyskamy zupę zamiast gulaszu. Gotowy gulasz wkładamy do słoików o pojemności 1 l tak, by ¼ słoika od góry była wolna. Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy termostat na 150 stopni i włączamy piekarnik. Pasteryzujemy 1 godz. i zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (6-8 godz.). Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do czasu użycia na jachcie.
Po otworzeniu słoika, gulasz wykładamy na głęboką patelnię lub rondel. Dusimy chwilę i próbujemy, ewentualnie doprawiamy „do smaku” solą i pieprzem lub „zaprawiamy” gotowym sosem grzybowym lub pieczarkowym („z torebki”). Robimy to w sposób następujący: gulasz zagotowujemy. 3 torebki sosu rozpuszczamy w 0,5 l zimnej wody ,dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z gulaszem. Mieszamy i powoli podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Dodajemy 1/3 łyżeczki pieprzu i ewentualnie 2 łyżki śmietany lub jogurtu.
Podajemy z makaronem, kaszą gryczaną (bardzo dobre) lub ziemniakami. Do tego: sałata, maślanka, kefir lub jogurt.
Przygotowanie tego dania na „łódce” nie zajmuje więcej niż 15 minut.
Do takich potraw doskonale sprawdzają się kasze pakowane w torebkach do gotowania. 1 torebka po ugotowaniu w zupełności wystarczy dla 2 osób (głodnych!). Gotuje się około 18-20 minut wrzucając torebkę na osolony wrzątek.
Gorąco plecamy.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz