niedziela, 27 marca 2011

Kuchnia  jachtowa – dobre  rady  cd.

1. Czerstwy  chleb  możemy   „odświeżyć” w  prosty  sposób. Kromki  „panierujemy”  w mleku, tzn. zanurzamy  w  mleku tak  by  kromka  była tylko  zwilżona, a  nie  nasączona. Na  patelni  rozgrzewamy  tłuszcz (najlepiej  masło  lub  margarynę,  ale  może  też  być  olej) i  wkładamy  namoczone  kromki  chleba. Obustronnie  zrumieniamy i  gotowe. Po  wyjęciu  nie  musimy  smarować  masłem. Wystarczy  położyć  wędlinę  lub  dżem.

2. Jajka  na  miękko  gotujemy  w  sposób  następujący: umyte  i  „sparzone” jajka wkładamy  do  zimnej  wody. Wsypujemy  łyżkę  soli i  doprowadzamy  do  wrzenia. Od  tego  momentu  gotujemy  3  minuty (normalnej  wielkości  jajka, a  małe 2,5 minuty). Ochładzamy przez  chwilę  w  zimnej  wodzie.

3. Jajka  na  twardo. Postępujemy  jak  wyżej z    różnicą, że  od  zagotowania – gotujemy  10  minut. Obieramy  najlepiej  po  ostudzeniu  pod  bieżącą  zimną  wodą.

4. Jeśli  mamy  zamiar  kroić  cebulę, to  w  celu  uniknięcia  „lania łez” cebulę  po  obraniu  wkładamy  do  zimnej  wody  i następnie  po  wyjęciu  kroimy    nożem moczonym  również  w  zimnej  wodzie  (kilka  razy  podczas  krojenia).

5.Żeby  uniknąć  przylegania  naleśników, placków czy racuszków do  patelni  w  czasie  smażenia, patelnię  należy  odpowiednio  przygotować. W  tym celu wkładamy  na  patelnię  2  łyżki  soli  i  podgrzewamy    do  momentu    zacznie  dymić. Następnie  wyrzucamy  sól, a patelnię  przecieramy  ręcznikiem  papierowym. Jest  gotowa  do  pieczenia. Wkładamy  tłuszcz i  pieczemy.

6. Filety  rybne nie  będą  się  rozpadać podczas  smażenia, jeśli  do  tłuszczu na  którym  smażymy  dodamy  wcześniej  1-2 łyżeczki  soku  z  cytryny.

7. Zwiędłe  liście  sałaty  odzyskają  świeżość jeśli  włożymy  je  do  zimnej  wody  z  pokrojonym, uprzednio  obranym  i  umytym surowym  ziemniakiem.

8. Odgrzewanie  ryżu -  najlepiej  robić  to  na  parze. Ryż  należy  wsypać  na  sitko  i  „ustawić” je  na garnku  z  wrzącą  wodą. Ryż  nie  sklei się i  będzie  gorący. W  warunkach  jachtowych można  wsypać  ryż  na  osolony  wrzątek    i gotować  1-2 minuty, a  następnie  odsączyć  na  sicie.

9.Zabrudzone  mocno  garnki  i  patelnie  moczymy  przez 0,5 godziny  w  occie,  a następnie  myjemy  przy  pomocy  detergentu.
10. Plamy  zapieczonego  tłuszczu  na  kuchni  zmywamy  również  przy  pomocy  octu.

andy&eli



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz