Przepisy na wekowanie mięsa.
Przepis, który podajemy zaczerpnęliśmy z „Tygodnika Piskiego”, gdzie pod tytułem „Pyszne mięsko w słoikach Czesia Orłowskiego” opublikował Pan redaktor Charewicz. Jest to rzeczywiście pyszne i łatwe do zrobienia „mięsko”, przy czym równie dobrze smakuje na gorąco, jak i na zimno np. do chleba bezpośrednio ze słoika. A tak na marginesie, takie i podobne „konserwy” warto również mieć w domu. W awaryjnych sytuacjach czy niespodziewanych gościach są po prostu nieocenione.
A oto przepis. Potrzebujemy:
- 3 kg mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka, ale może być karkówka, ogonówka lub boczek),
- 5 dkg soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- ½ łyżeczki czosnku w proszku (świeży możemy użyć tylko wtedy, kiedy konserwy zużyjemy w czasie najwyżej 2 tygodni),
- 7 listków laurowych,
- 7 łyżek stołowych wody ( po 1 łyżce na każdy słoik)
- 7 słoików o pojemności 0,6 l z zakrętkami.
Mięso pokroić w kostkę o boku 2-3 cm, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Włożyć do garnka, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie mięso włożyć do umytych i wyparzonych słoików, tak żeby do krawędzi górnej pozostało około 3 cm wolnej przestrzeni. Do każdego słoika dodać ziarnko pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy oraz łyżkę stołową wody. Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do zimnego piekarnika w głębszej blasze (może wykipieć trochę sosu). Termostat piekarnika ustawiamy na temp. 150 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Po wyłączeniu nie otwieramy piekarnika pozostawiając słoiki do całkowitego wystygnięcia.
Następnie odstawiamy w chłodne miejsce.
Jest to wielokrotnie wypróbowany przez nas sposób przygotowywania mięsa, zawsze ze znakomitym skutkiem.
Po otworzeniu słoika, jeżeli podajemy na gorąco, należy dodać przesmażoną cebulę i po wymieszaniu jeszcze raz przesmażyć całość i na koniec po spróbowaniu ewentualnie doprawić „do smaku”.
Podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem lub chlebem. Do tego ogórek małosolny lub sałata lodowa z osłodzonym lekko sokiem z cytryny lub z sosem Winegret.
andy&eli
Dlaczego w czasie pieczenia może wykipieć trochę sosu? Przecież w słoikach ma być tylko przyprawione mięso, skąd więc ma kipieć? Czy aby te słoiki nie pękną z samym mięsem, bez tłuszczu?
OdpowiedzUsuń