czwartek, 31 marca 2011

Przepisy  na  wekowanie  mięsa.

Przepis, który podajemy  zaczerpnęliśmy  z  „Tygodnika  Piskiego”, gdzie  pod  tytułem  „Pyszne mięsko w słoikach Czesia Orłowskiego” opublikował  Pan redaktor  Charewicz. Jest  to rzeczywiście  pyszne  i  łatwe  do  zrobienia  „mięsko”, przy  czym  równie  dobrze  smakuje  na  gorąco, jak  i  na  zimno   np. do  chleba  bezpośrednio  ze  słoika. A  tak  na  marginesie, takie  i  podobne  „konserwy” warto  również  mieć  w  domu. W  awaryjnych  sytuacjach  czy  niespodziewanych  gościach są  po prostu  nieocenione.
A oto  przepis.  Potrzebujemy:
- 3 kg  mięsa  wieprzowego (najlepiej łopatka, ale  może  być  karkówka,     ogonówka lub  boczek),
- 5  dkg  soli,
- 1 płaska łyżeczka  pieprzu,
- ½ łyżeczki  czosnku  w  proszku (świeży  możemy  użyć  tylko  wtedy, kiedy  konserwy  zużyjemy  w  czasie najwyżej 2 tygodni),
- 7 listków  laurowych,
- 7 łyżek stołowych  wody ( po 1 łyżce  na  każdy  słoik)
- 7 słoików o  pojemności 0,6 l z  zakrętkami.

Mięso  pokroić w kostkę o boku 2-3 cm, doprawić solą, pieprzem  i  czosnkiem. Włożyć  do  garnka, przykryć  i  wstawić  na  kilka  godzin  do  lodówki.
Następnie  mięso  włożyć  do  umytych  i wyparzonych słoików,  tak żeby do krawędzi górnej pozostało około 3 cm wolnej  przestrzeni. Do każdego  słoika dodać ziarnko  pieprzu, ziela  angielskiego i listek  laurowy oraz łyżkę  stołową  wody. Słoiki  dokładnie  zakręcić i wstawić  do  zimnego  piekarnika w głębszej  blasze (może  wykipieć trochę  sosu). Termostat  piekarnika  ustawiamy  na  temp. 150 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Po wyłączeniu nie  otwieramy  piekarnika pozostawiając  słoiki  do  całkowitego  wystygnięcia.
Następnie  odstawiamy  w  chłodne  miejsce.
Jest  to  wielokrotnie  wypróbowany  przez nas  sposób przygotowywania  mięsa, zawsze  ze  znakomitym  skutkiem.
Po otworzeniu  słoika, jeżeli  podajemy  na  gorąco, należy  dodać  przesmażoną cebulę i po wymieszaniu  jeszcze  raz  przesmażyć całość i na  koniec  po spróbowaniu  ewentualnie doprawić  „do smaku”.
Podajemy  z ziemniakami, makaronem, ryżem  lub  chlebem. Do  tego  ogórek  małosolny lub sałata  lodowa  z  osłodzonym  lekko  sokiem z cytryny lub z  sosem  Winegret.

andy&eli


1 komentarz:

  1. Dlaczego w czasie pieczenia może wykipieć trochę sosu? Przecież w słoikach ma być tylko przyprawione mięso, skąd więc ma kipieć? Czy aby te słoiki nie pękną z samym mięsem, bez tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń