sobota, 2 kwietnia 2011

Przepisy  na  wekowanie  mięsa  c.d.

Kotlety  schabowe lub zrazy  wołowe.
Wykonanie  obu  jest  takie  samo.
Potrzebujemy:
- 12 kawałków mięsa  pokrojonego  w  plastry  o  grubości 1,5 cm
  (w poprzek  włókien),
- 2 duże  cebule obrane, umyte  i pokrojone  w kostkę,
- 3-4 łyżki  masła,
- 2 torebki soli  zmiękczającej  mięso (Kamis),
- 2-3 łyżeczki mielonego  pieprzu,
- 2 kostki  rosołowe,
- olej do smażenia,
- przyprawy: pieprz  ziarnisty, ziele  angielskie, liście  laurowe.
Każdy  kawałek  mięsa  lekko  rozbijamy  tłuczkiem  przez  folię  plastikową (spożywczą). Nacieramy ze wszystkich  stron  solą  zmiękczającą, posypujemy  pieprzem, wkładamy  do  salaterki, uciskamy  odwróconym  talerzykiem              i wstawiamy na  noc  do  lodówki. Na  rozgrzanym  oleju  smażymy  kotlety  na  rumiano  z  obu  stron. Przekładamy  do płaskiego  garnka.
W innym  naczyniu zagotowujemy 1 l wody i rozpuszczamy 2 kostki  rosołowe.
Garnek  z  mięsem stawiamy  na  kuchni, dodajemy masło  i zalewamy  wrzątkiem. Dusimy około 1,5 godz. na małym „ogniu”.
Kotlety  przekładamy do  słoików twist 1 litrowych (uprzednio  umytych  i  wyparzonych) i zalewamy  sosem  z  gotowania. Pozostawiamy  wolną  przestrzeń ¼  od  góry. Zakręcamy  słoiki, wstawiamy  do  zimnego  piekarnika, nastawiamy  termostat na 150 stopni  i  pasteryzujemy  przez około 1,5 godz. Zostawiamy  do  ostygnięcia w piekarniku  (6-8 godz.).Odstawiamy  do  chwili  użycia w  chłodne  miejsce.
Po otwarciu - zawartość słoika (mięso z sosem)  przekładamy do  płaskiego garnka.
Na patelni smażymy 2  duże pokrojone cebule do zrumienienia. W trakcie smażenia cebulę solimy i mieszamy, wtedy  łatwo  się przyrumieni. Kotlety  w garnku  podgrzewamy  w sosie. Następnie przekładamy  na  patelnię  z  cebulą  i  podlewamy  sosem z garnka. Nasze  danie  jest  gotowe. Możemy  do  tego  zrobić  sos ( „z torebki”) boloński lub pomidorowo-paprykowy.
Podajemy  z  ugotowanymi  ziemniakami, mizerią  lub  sałatką  żeglarską ( archiwum- post pt. Ciąg  dalszy  obiadu: Rosół z kurczakiem).

andy&eli




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz