Kuchnia jachtowa cd. Kanapki cz. 3
Kanapka z żółtym serem.
Kilka wariantów.
Klasyczny: w opiekaczu albo w tosterze „ robimy” 2 tosty z chleba tostowego. Na jedną kromkę wkładamy 2 kawałki sera żółtego. Składamy kromki ze sobą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5 – 7 minut, żeby ser się rozpuścił. Podajemy na przykład do zupy pomidorowej z puszki, albo do sałatki z pomidorów.
Na łódce możemy to zrobić na patelni. Na patelnię wkładamy kawałek masła lub margaryny (1/2 łyżeczki od herbaty). Układamy 2 kromki chleba
i szybko podpiekamy na ostrym ogniu. Na gorące kromki wkładamy 2-3 plasterki żółtego sera i składamy je. Patelnię nakrywamy pokrywką, gaz zmniejszamy do minimum, a po chwili wyłączamy tak, żeby chleb się nie przypalił. Trzymamy pod przykryciem kilka minut, żeby ser się rozpuścił.
Podajemy z sałatką żeglarską, ogórkiem małosolnym lub z zupą pomidorową. Albo tylko z sałatą.
Teraz będzie „metrowa”, „piętrowa” kanapka na specjalne okazje
( i ostatnia z serii kanapek).Taką kanapkę podaje się w Ameryce na
wiele okazji np. na urodzenie dziecka czy też powitanie nowego szefa w firmie.
Robi wrażenie , ale jest bardzo smaczna i … nieskomplikowana.
Potrzebujemy:
- najdłuższą i najgrubszą bagietkę ( 1 metr) ,
- sałata lodowa,podzielona na liście, umyta i osuszona,
- majonez w dużym pojemniku (najlepiej plastikowym, przystosowany do wyciskania),
- ostry ketchup w pojemniku plastikowym,
- zielony ogórek, obrany, umyty i pokrojony na plasterki,
- 3-4 ogórki konserwowe, pokrojone na plasterki,
- 3-4 średnie pomidory umyte i pokrojone na plasterki,
- żółty ostry ser w plasterkach ( gouda, morski itp.),
- 3-4 opakowania cieniutko pokrojonej szynki w plasterkach,
- około 15 cieniutkich plasterków salami ,
- 3 - 4 opakowania cieniutko pokrojonej szynki wędzonej z indyka,
- 3 czerwone cebule, obrane ,umyte i pokrojone w bardzo cieniutkie plasterki,
- papryka : po jednej zielonej, czerwonej i żółtej, oczyszczonej, umytej
i pokrojonej na połówki wzdłuż w cienkie pół plasterki.
Przygotowanie:
Bagietkę staramy się przeciąć równo wzdłuż na dwie połowy.
Obie połówki smarujemy majonezem. Górną część odkładamy na później. Na dolnej części układamy listki sałaty tak, by zachodziły na siebie i nie było wolnej przestrzeni między nimi ( mogą trochę wystawać poza kanapkę).
Na sałacie układamy lużno krążki cebuli, polewamy „paskiem” ketchupu (żeby wędlina miała „przyczepność”).Na cebuli układamy salami, tak by jeden plasterek zachodził na drugi, a na salami układamy plasterki świeżego ogórka, a na nich złożone na pół plasterki szynki z indyka. Na te plasterki wyciskamy „ paseczek” majonezu. Na majonez wkładamy plasterki pomidorów. Na pomidory kładziemy złożoną na pół szynkę wieprzową, tak żeby plasterki zachodziły na siebie. Na szynkę kładziemy ogórki konserwowe pokrojone w plasterki. I to wszystko przykrywamy górną częścią bagietki posmarowanej majonezem. Lekko dociskamy całą kanapkę,
zawijamy w folię aluminiową na około 10 minut (żeby poszczególne składniki się „skleiły”), a jeżeli nie mamy pod ręką odpowiedniej ilości folii aluminiowej, to możemy ją zastąpić dwoma ściereczkami lub chociażby czystym ręcznikiem. Po 10 minutach odwijamy kanapkę i ostrym nożem kroimy ją na porcje. Kanapka taka robi niesamowite wrażenie i ludzie, którzy widzą ją po raz pierwszy robią sobie zdjęcia. Wierzcie nam
widziana po raz pierwszy robi niesamowite wrażenie. Jest nawet taki konkurs, gdzie całą, nie krojoną kanapkę z obu końców zaczynają jeść dwie osoby i wygrywa ta, która zje więcej i w jak najkrótszym czasie. Technicznie dodając – środek kanapki został zaznaczony przed startem do jej zjadania. W finale „zawodnicy” spotykają się w pewnym momencie ustami, pełnymi kanapki i pytanie czy to śmieszne, czy oryginalne , czy mimo wszystko jednak przyjemne.
Może spróbujecie? A wtedy na pewno podzielicie się swoimi odczuciami.
Czekamy na wasze reakcje. Jak zwykle,
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz