Kuchnia jachtowa cd. - Gril Ognisko cz.6
Kurczak pieczony w soli.
Kontynuując cykl o pieczeniu w soli dziś proponujemy kurczaka. Może być on pieczony, podobnie jak ryby, na grilu, w ognisku i w piekarniku. Tu również mamy gwarancję otrzymania zawsze udanej, smacznej, soczystej
i nie przypalonej potrawy jedynie pod warunkiem przestrzegania czasu pieczenia.
Potrzebujemy:
- 1 kg kurczaka (najlepiej z szyją),
- 2,5 kg soli gruboziarnistej,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawa do kurczaka lub Vegeta,
- sól,
- 2 tacki aluminiowe bez dziurek (takie jak do pieczenia ciasta),
- gruba folia aluminiowa,
- wykałaczki.
Kurczaka dokładnie myjemy z zewnątrz i wewnątrz, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nie obcinamy szyi ani kupra. Tuszkę wewnątrz nacieramy przyprawą do kurczaka lub Vegetą i wkładamy natkę pietruszki.
Skórę spinamy wykałaczkami tak, bo otwór był szczelnie zamknięty (najlepiej spinać skórę na zakładkę).
Do podwójnej tacki (jedna w drugiej) wsypujemy całą sól i stawiamy na grilu
lub na żarze w rozgarniętym ognisku. Podgrzewamy mieszając, aż będzie bardzo gorąca. Na tak przygotowaną sól układamy kurczaka piersią do góry i przy pomocy dużej łyżki obsypujemy go szczelnie w całości tak, żeby nie było wolnej od soli przestrzeni na powierzchni kurczaka. Zawijamy foremki 3-4 warstwami grubej folii i wstawiamy na rozgrzany gril lub na rozgarnięty żar ogniska obsypując nim całą foremkę. Pieczemy około 1,5 godziny. Po tym czasie odcinamy kawałek soli (byłoby najlepiej w okolicach kości: mostek, udo) i sprawdzamy, czy kurczak jest miękki. Jeżeli tak, to zdejmujemy skorupę solną i otrzymujemy soczystego, aromatycznego kurczaka z chrupiącą skórką. Dodatkową zaletą tej metody jest fakt, że duża ilość tłuszczu zostanie w procesie pieczenie zaabsorbowana w soli, którą wyrzucamy.
W warunkach domowych pieczemy kurczaka w naczyniu żaroodpornym,
ale nie przykrywamy folią. Temperatura piekarnika to 190 stopni C, a czas pieczenia również 1,5 godziny. We wszystkich przypadkach pieczenia na grilu, ognisku czy piekarniku soli nie skrapiamy woda, tylko rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury. Podajemy z mizerią i pieczonymi ziemniakami niezależnie czy na grilu, czy w ognisku, czy też w piekarniku bądź na patelni.
Na tym kończymy serię potraw pieczonych w soli.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz