czwartek, 2 czerwca 2011

Kuchnia  jachtowa cd.  -  Gril  Ognisko  cz.6

Kurczak  pieczony  w  soli.

Kontynuując  cykl  o  pieczeniu  w  soli dziś  proponujemy  kurczaka. Może  być on pieczony, podobnie jak ryby, na grilu, w ognisku i w piekarniku. Tu również mamy  gwarancję otrzymania zawsze udanej, smacznej, soczystej

i nie przypalonej potrawy jedynie  pod  warunkiem  przestrzegania  czasu  pieczenia.

Potrzebujemy:

- 1 kg  kurczaka (najlepiej z szyją),

- 2,5 kg  soli gruboziarnistej,

- 2 ząbki  czosnku,

- przyprawa do kurczaka lub Vegeta,

- sól,

- 2 tacki aluminiowe bez dziurek (takie jak do pieczenia ciasta),

- gruba  folia  aluminiowa,

- wykałaczki.

Kurczaka  dokładnie  myjemy z zewnątrz i wewnątrz, a następnie osuszamy  ręcznikiem papierowym. Nie obcinamy szyi ani kupra. Tuszkę  wewnątrz   nacieramy przyprawą do kurczaka lub Vegetą i wkładamy natkę pietruszki.

Skórę  spinamy  wykałaczkami tak, bo  otwór  był szczelnie zamknięty (najlepiej spinać skórę na zakładkę).

Do podwójnej tacki (jedna w drugiej) wsypujemy całą sól i stawiamy na grilu

lub  na  żarze  w rozgarniętym ognisku. Podgrzewamy mieszając, aż będzie bardzo gorąca. Na tak przygotowaną sól układamy kurczaka piersią do góry i przy pomocy dużej łyżki  obsypujemy  go szczelnie  w  całości tak, żeby  nie było wolnej od soli przestrzeni na powierzchni kurczaka. Zawijamy foremki 3-4 warstwami grubej folii i  wstawiamy na rozgrzany  gril lub  na  rozgarnięty żar ogniska obsypując nim  całą  foremkę. Pieczemy  około 1,5 godziny. Po tym czasie odcinamy  kawałek soli (byłoby  najlepiej w okolicach kości: mostek, udo) i sprawdzamy, czy  kurczak jest miękki. Jeżeli tak, to  zdejmujemy  skorupę  solną  i otrzymujemy soczystego, aromatycznego  kurczaka z chrupiącą skórką. Dodatkową  zaletą tej metody jest fakt, że duża ilość tłuszczu zostanie w procesie pieczenie zaabsorbowana  w  soli, którą  wyrzucamy.

W warunkach domowych pieczemy  kurczaka w naczyniu żaroodpornym,

 ale nie przykrywamy folią. Temperatura piekarnika to 190 stopni C, a czas pieczenia również 1,5 godziny. We wszystkich przypadkach pieczenia na grilu, ognisku czy  piekarniku  soli  nie skrapiamy woda, tylko  rozgrzewamy  do bardzo wysokiej temperatury. Podajemy z mizerią i pieczonymi ziemniakami niezależnie czy na grilu, czy w ognisku, czy też w piekarniku bądź na patelni.

Na tym kończymy  serię potraw pieczonych w soli.



andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz