Kuchnia jachtowa cd. - Zupy cz.2
|Zupa z serkiem topionym.
- 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 1,5 szklanki wrzącej wody,
- 1 kremowy serek topiony.
W garnku zagotowujemy „rosołek”. Na sitko wkładamy serek i zanurzamy go w rosole. Mieszamy tak długo, aż serek się rozpuści. Wyjąć sitko, zupę podgrzać i posypać „zieleniną” ( pietruszką lub koperkiem). Najlepiej smakuje z kanapką z szynką, pasztetem, kiełbasą , ale możemy podać z ugotowanymi ziemniakami.
Zupa cebulowa. (proporcja na jedną osobę).
- 3 szklanki rosołu z kostki (2 kostki rosołowe + 3 szklanki wrzącej wody),
- 1 cebula,
- 1 serek topiony kremowy (np. Ementaler),
- olej do smażenia.
Cebulę kroimy na cienkie pół plasterki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju .Chwilę mieszamy i czekamy do przyrumienienia cebuli. Przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wkładamy serek topiony na sitko i przecieramy go do zupy. Sitko cały czas jest zanurzone w rosole z cebulą. Posypujemy „zieleniną” (posiekanym drobno koperkiem lub natką pietruszki).
Ta zupa doskonale smakuje z ciemnym chlebem posmarowanym ostrym serem topionym ( np. serem z szynką, czy szczypiorkiem). Może być też ser pleśniowy ( dla koneserów).
Zupa pomidorowa.
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego,
- 3 szklanki wrzątku,
- 2 kostki bulionu z kurczaka,
- 1 mały pojemnik śmietany 18% (jogurtu),
- ½ paczki makaronu do zupy ( nitki, lane kluski…),
- siekany koperek,
- przyprawy: sól, pieprz i cukier.
Do garnka wlewamy wrzątek i dodajemy 2 kostki rosołowe. Chwilę gotujemy. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy 5-7 minut. Dodajemy śmietanę i wyłączamy palnik. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
W oddzielnym garnku gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Podajemy zupę z makaronem posypaną koperkiem. Można również podawać z ryżem, ziemniakami lub tylko z kanapką z żółtym serem.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz