środa, 29 czerwca 2011

Kuchnia  jachtowa  cd.  -  Zupy  cz.2



|Zupa  z  serkiem  topionym.

- 1 kostka  rosołowa  rozpuszczona  w  1,5 szklanki  wrzącej wody,

- 1 kremowy  serek  topiony.

W garnku zagotowujemy  „rosołek”. Na  sitko  wkładamy serek  i   zanurzamy  go  w  rosole. Mieszamy  tak  długo, aż  serek się  rozpuści. Wyjąć  sitko,  zupę  podgrzać i posypać  „zieleniną” ( pietruszką  lub  koperkiem). Najlepiej  smakuje  z  kanapką  z  szynką, pasztetem, kiełbasą , ale  możemy  podać  z  ugotowanymi  ziemniakami.


Zupa  cebulowa.
(proporcja  na  jedną  osobę).

- 3  szklanki  rosołu  z  kostki  (2 kostki  rosołowe + 3 szklanki  wrzącej wody),

- 1 cebula,

- 1 serek  topiony  kremowy  (np. Ementaler),

- olej  do  smażenia.

Cebulę  kroimy  na  cienkie  pół plasterki  i  wrzucamy  na  patelnię  z  rozgrzaną  łyżką  oleju .Chwilę  mieszamy i czekamy  do  przyrumienienia  cebuli. Przekładamy  do  garnka  i  zalewamy  rosołem. Gotujemy  około  10  minut. Po tym czasie  wkładamy serek  topiony  na  sitko  i  przecieramy  go  do  zupy. Sitko  cały  czas  jest  zanurzone  w  rosole  z  cebulą. Posypujemy  „zieleniną”  (posiekanym  drobno  koperkiem   lub  natką  pietruszki).  

Ta zupa  doskonale  smakuje  z  ciemnym  chlebem  posmarowanym  ostrym  serem  topionym ( np. serem z szynką, czy  szczypiorkiem). Może  być  też  ser  pleśniowy  ( dla  koneserów).



Zupa  pomidorowa.

Potrzebujemy:

- 1 opakowanie  przecieru  pomidorowego,

- 3  szklanki  wrzątku,

- 2 kostki  bulionu  z  kurczaka,

- 1 mały  pojemnik  śmietany 18% (jogurtu),

- ½ paczki  makaronu  do  zupy ( nitki, lane kluski…),

- siekany  koperek,

- przyprawy: sól, pieprz i cukier.

 Do  garnka  wlewamy  wrzątek i dodajemy  2  kostki rosołowe. Chwilę  gotujemy. Dodajemy  przecier  pomidorowy  i gotujemy 5-7 minut. Dodajemy  śmietanę  i  wyłączamy  palnik. Mieszamy  i  doprawiamy solą, pieprzem  i cukrem.


W oddzielnym  garnku  gotujemy  makaron  wg  przepisu na opakowaniu. Podajemy  zupę  z  makaronem posypaną  koperkiem. Można  również  podawać  z ryżem, ziemniakami  lub  tylko  z  kanapką  z  żółtym serem.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz