Kuchnia jachtowa cd. - K a n a p k i.
H o t - D o g
Najsmaczniejsze hot-dogi są z kiełbasek wieprzowych, zwanych frankfurterkami, ale mogą być również długie parówki w naturalnej skórce, której nie trzeba obierać. W Polsce są już i frankfurterki i parówki hot-dogowe, jak również specjalne bułki. Nie polecamy bułek z wyciętym otworem na parówkę. Specjalne bułki do hot-dogów mają długość parówki i są nacięte wzdłuż, ale tylko z jednej strony. Parówki na hot-dogi nie powinny być pieczone, bo wtedy są suche i gumowate, ale powinny być zalewane wrzątkiem na okres 2-3 minut.
Potrzebne będą:
- 1 biała cebula (lub więcej, zależnie od ilości osób), obrana, umyta
i drobno pokrojona,
- Relish (słodki lub ostry – zależnie od upodobań). Relish Heinza jest
dostępny w większości marketów,
- lub z braku relishu mogą być ogórki konserwowe, pokrojone w drobną
kostkę,
- musztarda i ketchup.
Parówki podgrzewamy we wrzącej wodzie. Bułkę częściowo przekrawamy i podgrzewamy na suchej patelni. Powierzchnię jednej połówki bułki posypujemy cebulą, nakładamy relish lub ogórki konserwowe, na to parówkę, którą polewamy musztardą i ketchupem w jakiś zygzakowaty wzorek i „zamykamy” drugą połową bułki. Dzięki temu, że bułka nie jest przecięta z obu stron, zarówno cebula, ogórki jak i sosy nie będą wypadały,
a dodatkowo zmieści się ich więcej.
B L T (bi-el-ti)
To chyba najbardziej popularna kanapka w USA. Jej nazwa to pierwsze litery od podstawowych składników.
Bacon - bekon w plasterkach podsmażany na chrupiąco,
Lettuce – sałata lodowa, podzielona na liście, umyta i osuszona,
Tomato – pomidory, umyte, osuszone i pokrojone na plasterki,
2 kromki chleba tostowego (ale może być inny) na osobę, podpieczone w tosterze, na grilu lub na suchej patelni,
Na podpieczony, gorący chleb nakładamy warstwę majonezu lub dresingu. Na to kładziemy liść sałaty, kilka plasterków podpieczonego na chrupko bekonu, następnie plasterki pomidora i przykrywamy drugą kromką chleba lekko dociskając i przekrawamy całą kanapkę po przekątnej, uzyskując dwa trójkąty.
Zamiast bekonu możemy użyć każdą inną wędlinę, a zamiast chleba tostowego, jakiś inny, który lubimy. Ważne jest, żeby chleb i wędlina były ciepłe.
andy&ely
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz