środa, 29 czerwca 2011

Kuchnia  jachtowa  cd.   -   K a n a p k i.



H o t   -   D o  g

Najsmaczniejsze  hot-dogi  są z  kiełbasek  wieprzowych, zwanych  frankfurterkami, ale  mogą  być  również  długie  parówki w naturalnej  skórce, której  nie  trzeba  obierać. W  Polsce    już  i  frankfurterki i  parówki  hot-dogowe, jak  również  specjalne  bułki.  Nie  polecamy  bułek  z  wyciętym  otworem  na  parówkę. Specjalne  bułki  do  hot-dogów  mają  długość  parówki  i    nacięte  wzdłuż, ale  tylko  z  jednej  strony. Parówki  na  hot-dogi  nie  powinny  być  pieczone, bo  wtedy    suche  i  gumowate, ale  powinny  być  zalewane  wrzątkiem  na  okres  2-3 minut.

Potrzebne  będą:

- 1  biała  cebula (lub  więcej, zależnie  od  ilości  osób), obrana, umyta

  i  drobno  pokrojona,

- Relish  (słodki  lub  ostry – zależnie  od  upodobań). Relish  Heinza jest

  dostępny  w  większości  marketów,

- lub  z  braku  relishu  mogą   być  ogórki  konserwowe, pokrojone w drobną

  kostkę,

- musztarda  i  ketchup.

Parówki  podgrzewamy  we  wrzącej  wodzie. Bułkę  częściowo  przekrawamy  i  podgrzewamy  na  suchej  patelni. Powierzchnię  jednej  połówki  bułki  posypujemy  cebulą, nakładamy  relish  lub  ogórki  konserwowe, na  to  parówkę, którą  polewamy  musztardą  i  ketchupem  w  jakiś  zygzakowaty  wzorek  i  „zamykamy”  drugą  połową  bułki. Dzięki   temu,  że  bułka  nie  jest  przecięta  z  obu  stron, zarówno  cebula, ogórki jak i  sosy  nie  będą  wypadały,

a  dodatkowo  zmieści  się  ich  więcej.



B L T  (bi-el-ti)

To  chyba  najbardziej  popularna  kanapka  w  USA. Jej  nazwa  to pierwsze  litery  od  podstawowych  składników.

Bacon  -  bekon  w  plasterkach  podsmażany   na  chrupiąco,

Lettuce – sałata  lodowa, podzielona na  liście, umyta  i  osuszona,

Tomato – pomidory, umyte, osuszone  i  pokrojone  na  plasterki,

2 kromki  chleba  tostowego (ale  może  być  inny) na  osobę, podpieczone w tosterze, na grilu lub na suchej  patelni,

Na  podpieczony, gorący  chleb  nakładamy  warstwę  majonezu lub  dresingu. Na  to  kładziemy  liść sałaty, kilka  plasterków  podpieczonego  na  chrupko  bekonu, następnie  plasterki  pomidora   i  przykrywamy drugą  kromką chleba  lekko  dociskając i  przekrawamy  całą  kanapkę  po  przekątnej, uzyskując  dwa  trójkąty.

Zamiast  bekonu  możemy  użyć  każdą  inną  wędlinę, a zamiast  chleba  tostowego, jakiś  inny, który  lubimy. Ważne jest, żeby  chleb  i  wędlina  były  ciepłe.



andy&ely




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz