czwartek, 2 czerwca 2011

Kuchnia  jachtowa cd.  -  Grill  -  Ognisko  cz.5



Ryby  cz.3



Ryba  pieczona  w  soli  na  grilu  lub  ognisku.



Do pieczenia w ten sposób nadają  się duże ryby. Najlepsze są ważące 1 – 1,5 kg,

ale  nie mniejsze niż 60 dkg. Mogą to być  duże pstrągi, okonie, sandacze, trocie,  łososie. Mogą  być  też i  szczupaki, ale te mają dużo  ości i  ich  jedzenie  sprawia trudności, a dla dzieci  może  być  wręcz niebezpieczne.

Sól, jaką  używamy w tym celu powinna  być  morska gruboziarnista, ale w przypadku jej braku możemy  użyć soli zwykłej, ale tylko gruboziarnistej, kamiennej (jak do kiszenia ogórków), ponieważ sól miałka  szybko się  topi i czyni  potrawę zbyt słoną  i niejadalną. Oczywiście , jak zwykle, potrzebna  nam  będzie  gruba  folia aluminiowa.

Na  rybę o wadze 60 dkg  potrzebujemy 1 kg soli.

Na  rybę o wadze 1kg  potrzebujemy 1,5 kg soli.

Pieczenie omówimy na przykładzie ryby o wadze 60 dkg.

Rybę  patroszymy, usuwamy skrzela, zostawiamy łeb, ogon i płetwy. Nie skrobiemy, bo  wraz z solą  oddzieli  się cała  skóra. Dokładnie  myjemy

i osuszamy ręcznikiem  papierowym. Będziemy  potrzebowali:

- 1 kg  soli  gruboziarnistej,

- 1 czubatą  łyżkę  mąki,

- 1 duże  ubite  jajko,

- zielona pietruszka i koperek (większe pęczki),

- 2-3 cytryny,

- 1 rozgnieciony ząbek czosnku,

- 2-3 wykałaczki (do spięcia  brzucha),

- odrobina  wody  do  spryskiwania.

Umytą  i osuszoną rybę skrapiamy  wewnątrz sokiem z ½ cytryny. Nacieramy ząbkiem  czosnku. Nie solimy. Wkładamy do środka drugą  połówkę  cytryny pokrojoną  na  plasterki  ze  skórką, a na nie kilka  gałązek pietruszki  i koperku.

Brzuch  ryby  spinamy  wykałaczkami, żeby sól  nie dostała się do środka.

Dwa duże  kawałki  folii aluminiowej układamy jeden na drugim, tak żeby strona błyszcząca  była do góry.

W  misce lub  garnku  umieszczamy sól z rozbitym  jajkiem  i  mąką. Dodajemy posiekaną  resztkę koperku i pietruszki oraz skórkę  z  wyciśniętej  cytryny. Dokładnie mieszamy ucierając dłońmi tak, jak byśmy  chcieli wetrzeć sobie tą mieszaninę w dłonie. Część tak  przygotowanej soli rozkładamy  na  folii, tak żeby się  utworzyła  warstwa min 1,5 cm ( przy dużej  rybie grubość tej warstwy  powinna  wynosić około 3 cm).Następnie  sól spryskujemy odrobiną  wody, tak żeby była  lekko  wilgotna. Nie może  być  mokra ! Na soli  układamy  rybę,

tak by ogon znajdował się  poza solą. Będzie to nasz  wskaźnik, czy  ryba  jest już gotowa. Na rybie  układamy  pozostałą  część soli i  dociskamy  tak, żeby  nigdzie  nie  było  powietrza, a  ryba była  szczelnie  oblepiona  solą  wraz  z łbem. Spryskujemy  wodą podobnie jak poprzednio. Teraz tą  solną  bryłę wraz  z  wystającym ogonem owijamy  folią  aluminiową; nie koniecznie musi  być  szczelnie, ale  w taki sposób, żeby  tworzyła jedną całość. Ten  pakiet  wkładamy  na  bardzo  rozgrzany ruszt i przykrywamy  pokrywą. Nie  musimy  odwracać  w  czasie  pieczenia. Jeżeli  robimy  to  w ognisku należy  zasypać  żarem. Małą rybę (60dkg) piecze się około 25-30 minut. Dużą (1kg) około

35-40 minut. Czasy pieczenia zarówno  na  grilu, jak i w ognisku są  zbliżone.

Po upływie tego czasu sprawdzamy, czy ryba jest już  gotowa. W tym celu  nacinamy folię  w okolicy ogona i  pociągamy za jakąś  grubą ość z ogona.

Jeśli  oddziela się łatwo – ryba jest gotowa: jeśli nie musimy potrzymać ją  w żarze lub na ruszcie  przez następne 5-10 minut. Gotową rybę wyjmujemy z rusztu (ogniska),przecinamy  folię i trzonkiem noża lub po prostu  młotkiem kruszymy  skorupę  solną i  zdejmujemy  ją z ryby  wraz ze skórą. Rybę  przekładamy na deskę do krojenia chleba, tacę, półmisek lub po prostu  duży  talerz. „Rozbieramy”  na  części: najpierw wzdłuż na dwie  połowy, następnie  wyjmujemy  ość grzbietową z pozostałymi i dzielimy  na porcje. Serwujemy polewając sokiem z cytryny. Do tego  proponujemy kartofelki z cebulą pieczone  w  folii (patrz poprzedni post), które  pieczemy  w tym samym  czasie, Jako dodatek może  być podana sałata polana sosem Vinegret  lub  ogórki  małosolne

(najlepiej własnej roboty – przepis również w naszym  blogu, tylko nieco wcześniej).

To danie  możemy podać również na eleganckim  przyjęciu w domu. Ryba  jest aromatyczna  i  soczysta, a nasi przyjaciele    uwielbiają.

Przepis na wykonanie  w domu zamieścimy w następnym poście.

Polecamy!



andy&eli




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz