Kuchnia jachtowa cd. - Grill cz. 11
Hamburgery cz.2 ( hamburger po polsku).
Z polskiej wołowiny hamburgera takiego samego trudno będzie przyrządzić, ponieważ nie ma ona takiej „kleistości” i „kotlet” będzie się rozpadał. Proponujemy następujące składniki:
- 1 kg średnio chudej ,mielonej wołowiny ( 15- 20 % tłuszczu),
- 1 średnia, biała cebula; obrana, umyta i pokrojona w drobniutką kosteczkę.
Mięso z cebulą mieszamy dokładnie i formujemy 8 „pączków” mięsnych.
Spłaszczamy je (może być nożem) i wkładamy na natłuszczoną folię aluminiową na grilu lub na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy 15-18 minut na każdą stronę ( na średnim „ogniu”). Przewracamy łopatką tylko raz.
Na grilu pieczemy 10 – 15 minut i przewracamy tylko raz (w obu przypadkach przewracając więcej niż raz, nasz „kotlecik” połamie się
i popęka). Pamiętajmy : nie należy przyciskać „burgerów”, bo cały „sok” wypłynie i mięso będzie „suche”.
Bułeczkę do hamburgerów podpiekamy na grilu lub na suchej patelni.
Co jeszcze będzie nam potrzebne?
- sałata lodowa, podzielona na liście, umyta i osuszona,
- pomidory umyte, osuszone i pokrojone na plasterki,
- ogórki konserwowe, pokrojone na plasterki,
- czerwona cebula (może być biała), obrana, umyta i pokrojona w cienkie
plasterki,
- przyprawy : sól i pieprz,
- ketchupe, musztarda, majonez,
- bekon w plasterkach upieczony na grilu lub na patelni (na chrupiąco),
- żółty, ostry ser pokrojony na plasterki (EWENTUALNIE!!!).
Wykonanie:
Jedną połowę bułeczki smarujemy majonezem i kładziemy liść sałaty lodowej. Teraz smażymy hamburgera i po posoleniu i doprawieniu pieprzem wkładamy go na bułeczkę z sałatą, kładziemy plasterek pomidora
i 2 – 3 plasterki ogórka.
Możemy na burgera położyć 2-3 plasterki chrupiącego bekonu i po tym dodać pomidor i ogórki.
Możemy także, zamiast bekonu położyć plasterek sera i dalej , jak poprzednio pomidor, ogórek i cebula (w plasterkach). Następnie kilka „pasków” ketchupu i musztardy. I teraz całość „przykrywamy” drugą połówką bułeczki.
Danie (reasumując) ani trudne, ani pracochłonne.
Wg. nas – dobre na lunch lub kolację na łódce, a w domu doskonałe z frytkami, choć i na łódce możemy je upiec używając do tego aluminiowej tacki.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz