środa, 29 czerwca 2011

Kuchnia  jachtowa  cd.   -  Zupy  cz.1



Czasem  mamy  na  nie  ogromną  ochotę,  a  w  szczególności  na „łódce”, gdzie  nasza  kuchnia  różni  się  od  codziennej dość  znacznie. Jest  na  to  w  dzisiejszej  rzeczywistości  prosty  sposób, żeby  szybko przygotować  ulubioną  zupę. Należy  zaopatrzyć  się  ( to podstawa) w  zupy  w  torebkach (o smakach które  lubimy) oraz  kostki  rosołowe lub  bulionowe. My  używamy  kostki  z  bulionem  z  kurczaka (firmy  Winiary, jak  również  zupy  też  tej firmy). Bardzo  smaczny  jest  barszcz biały, zupa  ogórkowa czy  zupa  grzybowa, tylko  trzeba  je  nieco  uzdatnić. Zaczynamy  w   sposób  następujący:

1 kostkę  rosołową (bulionową) rozpuszczamy  w 1,5 szklanki  wrzącej  wody

(porcja  dla  jednej osoby). Na bazie  tej  porcji  „rosołku”  będziemy  gotowali  naszą  zupę. Czas  wykonania  takiej  zupy  wynosi  zwykle  około 15 minut, tj. tyle  czasu  ile  zajmie  nam  obranie, umycie,  pokrojenie  i  ugotowanie  ziemniaków we  wcześniej  przygotowanym  wrzącym rosole.

W zależności  od  rodzaju  zupy będziemy  wzbogacać  naszą   bazę” różnymi  dodatkami. I tak  mogą  to być: 18% śmietana  do zupy (jogurt), świeżo  posiekany  koperek  lub  natka  pietruszki, topiony  serek, szynka  lub  boczek, co  akurat  mamy  w  zapasie. Dobrze  jest  również  mieć  przecier pomidorowy

(w kartonikach po 500 ml) – do b. dobrej  zupy  pomidorowej (o niej  nieco później). Mamy  bazę; przechodzimy  do  zup.



Biały  barszcz. Potrzebujemy

- 2 ziemniaki  (na osobę), obrane, umyte i  pokrojone w kostkę,

- ½ cebuli, obranej, umytej  i  też  pokrojonej  w kostkę (też na jedną  osobę),

- 15-o cm kawałek  kiełbasy ( na jedną osobę) – może  być  więcej,

- 1,5 szklanki rosołu  z  kostki  na  osobę,

- 2 łyżki  śmietany  18% do  zupy  (na osobę),

- 1 ząbek  czosnku, obrany i umyty.

Do  garnka  wkładamy  ziemniaki  i  cebulę. Zalewamy  „rosołkiem” i gotujemy

do  miękkości  (10-20minut) . W tym  czasie  rozpuszczamy  1  torebkę barszczu ( na 2 osoby) w 300 ml   zimnej wody. Do  gotujących  się ziemniaków  z  cebulą wkładamy  kiełbasę  i  jeszcze  chwilę  gotujemy. Zalewamy rozpuszczonym  barszczem i  gotujemy  następne  5  minut. Dodajemy śmietanę

(jogurt) i już  nie  gotujemy. Zalewamy  rozpuszczonym  barszczem, gotujemy  następne  5 minut i dodajemy śmietanę (jogurt)  i już nie  gotujemy tylko  dobrze  mieszamy, żeby  śmietana  się  rozpuściła. Jeśli  trzeba  doprawiamy  solą, pieprzem  i  odrobiną  cukru. Posypujemy  koperkiem lub  suszonym  majerankiem i  podajemy  z  chlebem.



andy&ely


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz