Dania z wędlin w puszkach cd.
Z tych samych składników ( poprzedni post) możemy zrobić sałatkę z wędliną. Potrzebna będzie:
- wędlina (szynka konserwowa, szynka z drobiu lub z indyka, luncheon meat ),
- 3-4 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę,
- 1 pęczek szczypiorku drobno pokrojony,
- 1 mała czerwona cebula umyta i pokrojona w kostkę,
- 3 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę,
- 2 jabłka obrane, umyte i utarte na tarce z dużymi „oczkami”,
- 1 mały słoik majonezu,
- przyprawy: sól i pieprz.
Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez. Ponownie wymieszać. Jest to doskonała sałatka na lunch lub kolację. Do tego chleb i np. szklanka soku pomidorowego lub herbata.
Możemy tą sałatkę „wzbogacić” dodając 1 puszkę groszku konserwowego.
Z luncheon meat możemy zrobić jeszcze inne danie obiadowe.
Np. „schabowe” Potrzebujemy:
- 2 jajka,
- 2-3 łyżeczki mąki,
- ½ szklanki mleka,
- olej do smażenia.
Wszystkie składnik mieszamy tak, żeby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany do zupy (nieco gęstsze niż na naleśniki).
Wędlinę kroimy w 0,5 cm plastry. Maczamy w cieście tak, aby oblepiało cały kawałek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy kawałki szynki w cieście i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z naszą sałatką „żeglarską” (patrz archiwum: post pt.: Ciąg dalszy dań z kurczaka – sałatka żeglarska”) lub z osłodzoną (lekko) kapustą kiszoną z ugotowanymi ziemniakami.
Na bazie tych samych składników można przyrządzić sos do spaghetti, innego makaronu lub ryżu. Składniki:
- 1 opakowanie ugotowanego makaronu (wg. przepisu),
- 1 konserwa mięsna pokrojona w paski lub pozostałości wędliny,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 duża cebula obrana, umyta i pokrojona w kostkę,
- 1 łyżka oregano suszonego,
- 2 kostki rosołowe z kurczaka,
- 1 łyżeczka cukru,
- tarty ser (najlepiej parmezan)
- olej do smażenia,
- ewentualnie bazylia suszona.
Na rozgrzanej patelni przesmażyć cebulę, dodać konserwę i dusić do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem 5 minut. W szklance wrzącej wody (wygodniej w kubku) rozpuszczamy 2 kostki rosołowe i dodajemy do reszty składników.
Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oregano i ewentualnie bazylię (niekoniecznie). Dusimy bez przykrycia do połączenia się składników i lekkiego odparowania wody.
Do odsączonego makaronu wlewamy cały sos, posypujemy tartym serem
i dokładnie mieszamy używając np. 2 widelców.
Nakładamy na talerze i posypujemy tartym serem. Podajemy z sałatą z sosem Winegret, lub lekko ocukrzonym sokiem z cytryny. Można podać
szklankę soku pomidorowego.
andy&eli