Kuchnia jachtowa cd. - F O N D U E ( eur. fon’di,
amer. fa:n’du: ) - cz. 1
Jest to szwajcarska, narodowa potrawa bardzo rozpowszechniona w Europie i USA. Do nas również pomału zaczyna docierać. Na czym to polega? Otóż potrzebne jest specjalne podgrzewane naczynie, w którym rozpuszcza się ser i następnie podgrzewa, albo sos, albo olej albo… czekolada. Podgrzewacze są spirytusowe lub są to specjalne świeczki do podgrzewania.
W skład zestawu wchodzi ponadto komplet szpadek do nadziewania mięsa, wędlin, bułki itp. oraz miseczki do sosów. Jest to znakomita zabawa towarzyska, która może trwać do białego rana. Każdy coś sobie piecze, zwykle to na co ma ochotę, potem macza w sosie i zjada.
Jak to działa ? Podamy to na przykładzie:
Fondue klasyczne z 3 serów. Potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1 szklanka startego sera Ementaler,
- 1 szklanka startego sera Grujer,
- 2/3 szklanki startego sera Parmezan,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 4 łyżki masła,
- 1 pałka selera naciowego, ostruganego, umytego i pokrojonego w kostkę,
- ¼ łyżeczki sproszkowanej musztardy,
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- szczypta pieprzu cayenne ( lub chili),
- 1 ¼ szklanki białego, wytrawnego wina,
- 2 łyżki Brandy.
Przyrządzenie sosu serowego wymaga pewnej wprawy, ale nie jest znowu takie trudne. Należy tylko dopilnować, żeby ser się jedynie rozpuszczał, a nie gotował. Zaczynamy:
W płaskim rondlu podsmażyć na maśle czosnek, dodać selery i chwilę smażyć. Dodać wino i mieszając dusić przez 3-4 minuty, a następnie wsypujemy kolejno sery cały czas mieszając. W Brandy rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do garnka. Dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Zestawić
Z ognia i postawić rondelek na żarze dogasającego ogniska lub na małym ogniu na grilu. Na szpadki nadziewamy uprzednio przygotowane produkty. Mogą to być: bułka lub chleb pokrojone w dużą kostkę (2x3 cm), kawałki kiełbasy (3x3),
Kawałki szynki (2x2), kawałki wędzonego boczku, kawałki pieczonej piersi kurczaka, karkówka; słowem wszystkie gotowe mięsa i wędliny.
Do tego podajemy dobre, czerwone, wytrawne wino i mamy prawdziwą, wspaniała ucztę.
Następny post poświęcimy naszej modyfikacji fondue.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz