czwartek, 2 czerwca 2011

Kuchnia  jachtowa  cd.   - F O N D U E ( eur. fon’di, 

 amer.  fa:n’du: )   -  cz. 1



Jest  to  szwajcarska, narodowa  potrawa bardzo  rozpowszechniona  w  Europie i USA. Do nas również  pomału  zaczyna docierać. Na czym to polega? Otóż  potrzebne jest  specjalne  podgrzewane naczynie, w którym    rozpuszcza się ser i następnie podgrzewa, albo sos, albo olej  albo… czekolada. Podgrzewacze są spirytusowe lub są to specjalne świeczki do podgrzewania.

W skład zestawu wchodzi  ponadto komplet  szpadek  do nadziewania mięsa, wędlin, bułki itp. oraz miseczki  do sosów. Jest to  znakomita zabawa towarzyska, która może  trwać do białego  rana. Każdy coś  sobie piecze, zwykle to na co ma  ochotę, potem macza w sosie i zjada.

Jak to  działa ? Podamy to na przykładzie:

Fondue klasyczne z 3 serów. Potrzebne nam będą następujące składniki:

- 1 szklanka startego sera Ementaler,

- 1 szklanka startego sera Grujer,

- 2/3 szklanki startego sera Parmezan,

- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,

- 4 łyżki masła,

- 1 pałka selera naciowego, ostruganego, umytego i pokrojonego w kostkę,

- ¼ łyżeczki sproszkowanej musztardy,

- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,

- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

- szczypta pieprzu cayenne ( lub chili),

- 1 ¼ szklanki białego, wytrawnego wina,

- 2 łyżki  Brandy.

Przyrządzenie sosu serowego wymaga pewnej wprawy, ale nie jest znowu takie trudne. Należy  tylko dopilnować, żeby ser się  jedynie  rozpuszczał, a nie gotował. Zaczynamy:

W płaskim rondlu podsmażyć na maśle czosnek, dodać selery i chwilę  smażyć. Dodać wino i mieszając dusić przez 3-4 minuty, a następnie wsypujemy  kolejno  sery cały czas mieszając. W Brandy rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do garnka. Dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Zestawić

Z ognia i postawić rondelek na  żarze dogasającego ogniska lub na małym ogniu na grilu. Na szpadki nadziewamy uprzednio przygotowane produkty. Mogą to być: bułka lub chleb pokrojone w dużą kostkę (2x3 cm), kawałki kiełbasy (3x3),

Kawałki szynki (2x2), kawałki wędzonego boczku, kawałki pieczonej piersi kurczaka, karkówka; słowem wszystkie gotowe mięsa i wędliny.

Do tego  podajemy dobre, czerwone, wytrawne  wino i mamy prawdziwą, wspaniała ucztę.

Następny  post  poświęcimy naszej  modyfikacji fondue.

andy&eli


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz