Kuchnia jachtowa cd. – Uzdatnianie zup w torebkach cz.1
Zupa grzybowa ( porcja dla 2 osób).
Potrzebujemy:
- 2 duże ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę,
- 1 duża cebula obrana, umyta i pokrojona w kostkę,
- 1 torebka zupy grzybowej,
- 1 małe opakowanie śmietany 18% do zupy lub jogurt,
- posiekana natka pietruszki lub koperek (wcześniej umyte),
- przyprawy: pieprz i sól,
- 3 szklanki wrzącej wody,
- 2 kostki rosołu z kurczaka lub grzybowego.
Do płaskiego garnka wkładamy ziemniaki i cebulę; zalewamy wrzątkiem
z rozpuszczonymi kostkami rosołowymi. Gotujemy do miękkości (około 15 minut). W tym czasie zupę w proszku rozpuszczamy w 2 szklankach zimnej wody i wlewamy do garnka mieszając, żeby się nie przepaliła. Gotujemy
następne 5 minut. Wyłączamy palnik. Dodajemy śmietanę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy „zieleniną”. Możemy do niej podać chleb z masłem i żółtym serem.
Zupa grochowa (porcja dla 2 osób).
Potrzebujemy:
- 2 duże ziemniaki, obrane, umyte i pokrojone w plasterki,
- 1 duża cebula, obrana, umyta i pokrojona w kostkę,
- 1 ząbek czosnku, obrany, umyty i pokrojony w plasterki,
- ½ pałki kiełbasy podwawelskiej, zwyczajnej lub podobnej,
- 3 szklanki wrzącej wody,
- 2 kostki rosołowe,
- olej do smażenia,
- przyprawy: sól i pieprz.
Do garnka wkładamy ziemniaki, zalewamy wrzącą wodą z kostkami rosołowymi i gotujemy do miękkości (10-15minut).
W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę. Smażymy cebulę mieszając, żeby się nie przypaliła (aż zmięknie).
Kiełbasę kroimy na pół plasterki i wrzucamy na patelnię do cebuli.
Smażymy przez 5 minut i wlewamy do garnka z ziemniakami.
W 2 szklankach zimnej wody rozpuszczamy zupę w proszku i wlewamy do garnka. Dokładnie mieszamy i gotujemy następne 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie majerankiem) i podajemy ze świeżym chlebem.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz