Kuchnia jachtowa cd. - Zupy cz.1
Czasem mamy na nie ogromną ochotę, a w szczególności na „łódce”, gdzie nasza kuchnia różni się od codziennej dość znacznie. Jest na to w dzisiejszej rzeczywistości prosty sposób, żeby szybko przygotować ulubioną zupę. Należy zaopatrzyć się ( to podstawa) w zupy w torebkach (o smakach które lubimy) oraz kostki rosołowe lub bulionowe. My używamy kostki z bulionem z kurczaka (firmy Winiary, jak również zupy też tej firmy). Bardzo smaczny jest barszcz biały, zupa ogórkowa czy zupa grzybowa, tylko trzeba je nieco uzdatnić. Zaczynamy w sposób następujący:
1 kostkę rosołową (bulionową) rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody
(porcja dla jednej osoby). Na bazie tej porcji „rosołku” będziemy gotowali naszą zupę. Czas wykonania takiej zupy wynosi zwykle około 15 minut, tj. tyle czasu ile zajmie nam obranie, umycie, pokrojenie i ugotowanie ziemniaków we wcześniej przygotowanym wrzącym rosole.
W zależności od rodzaju zupy będziemy wzbogacać naszą bazę” różnymi dodatkami. I tak mogą to być: 18% śmietana do zupy (jogurt), świeżo posiekany koperek lub natka pietruszki, topiony serek, szynka lub boczek, co akurat mamy w zapasie. Dobrze jest również mieć przecier pomidorowy
(w kartonikach po 500 ml) – do b. dobrej zupy pomidorowej (o niej nieco później). Mamy bazę; przechodzimy do zup.
Biały barszcz. Potrzebujemy
- 2 ziemniaki (na osobę), obrane, umyte i pokrojone w kostkę,
- ½ cebuli, obranej, umytej i też pokrojonej w kostkę (też na jedną osobę),
- 15-o cm kawałek kiełbasy ( na jedną osobę) – może być więcej,
- 1,5 szklanki rosołu z kostki na osobę,
- 2 łyżki śmietany 18% do zupy (na osobę),
- 1 ząbek czosnku, obrany i umyty.
Do garnka wkładamy ziemniaki i cebulę. Zalewamy „rosołkiem” i gotujemy
do miękkości (10-20minut) . W tym czasie rozpuszczamy 1 torebkę barszczu ( na 2 osoby) w 300 ml zimnej wody. Do gotujących się ziemniaków z cebulą wkładamy kiełbasę i jeszcze chwilę gotujemy. Zalewamy rozpuszczonym barszczem i gotujemy następne 5 minut. Dodajemy śmietanę
(jogurt) i już nie gotujemy. Zalewamy rozpuszczonym barszczem, gotujemy następne 5 minut i dodajemy śmietanę (jogurt) i już nie gotujemy tylko dobrze mieszamy, żeby śmietana się rozpuściła. Jeśli trzeba doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Posypujemy koperkiem lub suszonym majerankiem i podajemy z chlebem.
andy&ely
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz