Kuchnia jachtowa cd. - grill cz. 4
Dodatki do mięs pieczonych na grilu.
Same mięsa pieczone na grilu nie spełniają swojej roli, jeżeli nie podamy do nich sałatek i sosów BBQ.
Możemy na grilu upiec kartofle i cebulę, możemy upiec owoce, jeśli ktoś lubi ich dodatek do mięsa, ale podstawą jest sałata; lodowa lub rzymska.
Możemy na grilu upiec kartofle i cebulę, możemy upiec owoce, jeśli ktoś lubi ich dodatek do mięsa, ale podstawą jest sałata; lodowa lub rzymska.
Obie są słodkie, soczyste i chrupiące. I tego właśnie nam trzeba.
Sałata lodowa lub rzymska. Potrzebujemy:
- liście sałaty, obrywamy, dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym,
- 1 pęczek grubego szczypioru,
- 2 średnie pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- sos Winegret lub każdy inny, który nam smakuje.
Umyte liście sałaty rwiemy (nie kroimy) na małe kawałki. Szczypior myjemy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę
oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę.
Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy ulubionym sosem. Może to być sok wyciśnięty z jednej cytryny + 2 łyżki oliwy.
Doskonała, orzezwiająca sałata do wszystkich mięs.
Sałatka „żeglarska” (post 8) – doskonale sprawdza się jako dodatek
do wszystkich mięs z grila.
Grilowana cukinia.
2-3 młode, cienkie cukinie, dokładnie myjemy i kroimy w plasterki
(grubości 2 cm) wraz ze skórką. Na rozgrzanym grilu (najlepiej pokrytym folią aluminiową – stroną błyszczącą do góry i natłuszczoną) układamy plasterki. Pieczemy kilkakrotnie przewracając do zrumienienia.
Na koniec: solimy. W ten sam sposób możemy grilować: pomidory, paprykę,
ziemniaki, a także kromki chleba lub bułkę.
Sałatka ziemniaczana. Potrzebujemy:
- 4 duże ziemniaki, ugotowane, obrane i jeszcze ciepłe (ale nie gorące), pokrojone w kostke,
- 1 cebula (najlepiej biała), obrana, umyta i pokrojona w kostkę,
- 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę,
- 1 ogórek kiszony pokrojony w kostkę,
- 1 duże jabłko słodko-kwaśne obrane, umyte i pokrojone w kostkę,
- 1 mały słoik majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,
- 1 łyżeczka cukru,
- przyprawy: pieprz i sól.
Ziemniaki, cebulę, jajka, ogórek i jabłko wymieszać w misce. Do majonezu dodać śmietanę (jogurt) oraz cukier. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zalać sałatkę i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Ta sałatka jest niezastąpiona w amerykańskiej kuchni do dań z grila, ale też na wszystkie spotkania towarzyskie. Jada się ją do grilowanych mięs, do hot dogów, a także do kanapek.
Po prostu nie ma „party” bez sałatki ziemniaczanej.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz