środa, 27 kwietnia 2011

Kuchnia  jachtowa  cd.   -   grill cz. 4

Dodatki  do  mięs  pieczonych  na  grilu.
 Same mięsa pieczone  na grilu  nie  spełniają  swojej  roli, jeżeli  nie  podamy  do  nich  sałatek i sosów  BBQ.
Możemy  na  grilu  upiec  kartofle i cebulę, możemy  upiec  owoce, jeśli  ktoś  lubi ich  dodatek do  mięsa, ale  podstawą  jest  sałata; lodowa  lub  rzymska.
Obie    słodkie, soczyste  i  chrupiące. I tego  właśnie  nam  trzeba.

Sałata  lodowa  lub  rzymska. Potrzebujemy:
- liście  sałaty, obrywamy, dokładnie  myjemy  i  osuszamy  na ręczniku  papierowym,
- 1 pęczek grubego  szczypioru,
- 2 średnie  pomidory,
- 1 czerwona  papryka,
- sos  Winegret  lub  każdy  inny, który  nam  smakuje.
Umyte  liście sałaty rwiemy  (nie  kroimy) na małe  kawałki. Szczypior myjemy  i  kroimy  na 2-3 cm  kawałki. Pomidory myjemy  i  kroimy  w  kostkę. Paprykę
oczyszczamy z gniazd  nasiennych, myjemy  i  kroimy  w  kostkę.
Całość  dokładnie  mieszamy, doprawiamy  solą i  pieprzem i zalewamy  ulubionym  sosem. Może  to  być  sok  wyciśnięty  z jednej  cytryny +  2  łyżki  oliwy.
Doskonała, orzezwiająca  sałata    do  wszystkich  mięs.

Sałatka  „żeglarska” (post 8) – doskonale  sprawdza  się  jako  dodatek 
do  wszystkich  mięs  z  grila.

Grilowana  cukinia.
2-3 młode, cienkie cukinie, dokładnie  myjemy i kroimy  w  plasterki 
(grubości 2 cm) wraz  ze  skórką. Na rozgrzanym grilu (najlepiej pokrytym  folią  aluminiową – stroną  błyszczącą  do góry i  natłuszczoną) układamy  plasterki. Pieczemy  kilkakrotnie przewracając  do zrumienienia.
Na  koniec: solimy. W ten sam  sposób  możemy  grilować: pomidory, paprykę,
ziemniaki, a  także  kromki  chleba  lub  bułkę.

Sałatka  ziemniaczana. Potrzebujemy:
- 4 duże  ziemniaki, ugotowane, obrane  i  jeszcze  ciepłe (ale  nie  gorące), pokrojone  w kostke,
- 1 cebula (najlepiej  biała), obrana, umyta i pokrojona  w  kostkę,
- 2 jajka  ugotowane  na  twardo i  pokrojone  w  kostkę,
- 1 ogórek  kiszony  pokrojony  w  kostkę,
- 1 duże  jabłko słodko-kwaśne obrane, umyte  i  pokrojone  w  kostkę,
- 1 mały  słoik  majonezu,
- 2 łyżki jogurtu  naturalnego  lub  śmietany,
- 1 łyżeczka  cukru,
- przyprawy: pieprz  i sól.
Ziemniaki, cebulę, jajka, ogórek i jabłko wymieszać  w  misce. Do  majonezu  dodać  śmietanę (jogurt) oraz  cukier. Doprawić solą i  pieprzem  do  smaku. Zalać  sałatkę i  odstawić  w  chłodne  miejsce  na  godzinę.
Ta  sałatka  jest  niezastąpiona  w  amerykańskiej  kuchni  do  dań  z  grila, ale też na wszystkie  spotkania  towarzyskie. Jada się ją do grilowanych  mięs, do  hot dogów, a także  do  kanapek.
Po  prostu  nie ma „party”  bez  sałatki  ziemniaczanej.

andy&eli



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz