Przepisy na wekowanie cd.
Surowa biała kiełbasa. Potrzebujemy:
- surowa biała kiełbasa,
- przyprawy: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.
Do wekowania najlepiej kupić kiełbasę surową w długim kawałku,
ale pocięta w kawałki również się nadaje. Wodę zagotować w płaskim naczyniu, włożyć kiełbasę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 10 min.
Przygotować słoiki (umyć i wyparzyć). Kiełbasę pociąć na kawałki nieco krótsze niż wysokość słoika i ustawić na dnie. Dodać 1 listek laurowy,
po 2 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego i zalać wodą z gotowania kiełbasy. Po zakręceniu pokrywek, słoiki wkładamy do zimnego piekarnika. Termostat ustawiamy na 150 stopni i pieczemy przez 45 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do momentu użycia. Po otworzeniu słoika zlewamy płyn do naczynia. Teraz będziemy potrzebowali:
- 1 cebulę obraną, umytą i pokrojoną w kostkę,
- 1 ząbek posiekanego czosnku,
- 1 łyżkę masła,
- 1 łyżkę mąki,
- przyprawy: sól, pieprz i cukier.
Cebulę przesmażamy na oleju wraz z czosnkiem. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło z mąką. „Rozprowadzić” sosem ze słoika. Dodać cebulę z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Kiełbasę podgrzać w sosie. Podawać z ugotowanymi kartoflami i piwem.
Barszcz biały. Jeśli otwieramy więcej słoików i mamy więcej sosu, to możemy z niego zrobić biały barszcz. Potrzebujemy:
- 2-3 ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę,
- 1 cebula obrana, umyta i pokrojona w kostkę,
- 1 torebka barszczu białego,
- sos ze słoika,
- 2-3 łyżki śmietany,
- 1 ząbek czosnku obrany i umyty,
- 1 łyżka oleju do smażenia.
Do garnka włożyć ziemniaki, zalać wodą tak, żeby je przykryła i postawić na palnik. Cebulę przesmażyć na oleju do zrumienienia i włożyć do ziemniaków wraz z czosnkiem i gotować do miękkości.
1 torebkę barszczu białego rozpuścić w sosie ze słoika i wlać do gotującej się zupy i gotować jeszcze kilka minut. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
andy&eli