wtorek, 26 kwietnia 2011

Kuchnia  jachtowa cd.  -  grill  cz.3
„Pałki”  kurczaka. Potrzebujemy:
- 3  „pałki”  na  osobę,
- sok  pomarańczowy,
- przyprawy: pieprz, Vegeta.
„Pałki” zalewamy  sokiem pomarańczowym  na  minimum  2 godziny  przed grilowaniem , a najlepiej  na  całą noc. Mięso  wyjmujemy z  marynaty, osuszamy  na  ręczniku papierowym i nacieramy   vegetą z  odrobiną  pieprzu.
Folię aluminiową lub  ruszt spryskujemy  olejem i  układamy „pałki”. Smażymy  po  10  minut  na  stronę, przykrywając grill  pokrywką  lub  tylko  folią  aluminiową .Obracamy  kilka  razy  i  gotowe!

Kiełbaski  z  mięsa  drobiowego. Potrzebujemy:
- 2 podwójne  piersi  kurczaka,
- 1 cebula obrana, umyta  i  pokrojona  w  kostkę,
-  4 łyżki bułki  tartej  namoczonej  w  mleku,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek (2-3 łyżeczki),
- 1  jajko  umyte, rozbite  i  roztrzepane.
Wszystkie  składniki  mieszamy  dokładnie i  doprawiamy  solą  i pieprzem. Dodajemy  majeranek. Formujemy  kiełbaski (wielkości  i  grubości  palca  wskazującego). Układamy  na  rozgrzanym  ruszcie  na  folii  aluminiowej spryskanej  olejem. Pieczemy  pod  przykryciem  około 10  minut z  każdej  strony, kilka  razy  obracając. Powinny  być  rumiane.

Drobiowe  kotlety  mielone.
Potrzebujemy  składniki  z  przepisu  wymienionego  powyżej  bez majeranku.
Formujemy  kotleciki okrągłe  lub  podłużne i  układamy  na  natłuszczonej  folii  aluminiowej. Przykrywamy  pokrywką  lub  folią  aluminiową  stroną  błyszczącą  do potrawy. Pieczemy  10-15 minut z  każdej  strony. Podajemy  ładnie  zrumienione  na  liściu  sałaty.

Kiełbasa  wędzona (śląska, podwawelska, zwyczajna itp.)
Kiełbasę kroimy  na  kawałki  długości  około  10  cm. Nacinamy  z  obu  stron ( tworząc przyszłe  plasterki). Możemy  kiełbasę  posmarować musztardą  wymieszaną  z  miodem (na 3 łyżeczki  musztardy  dodajemy  1 łyżeczkę  miodu).; możemy  podczas  pieczenia  polewać  kiełbaski piwem.
Przygotowane  kiełbaski  układamy  na  folii spryskanej  olejem na  rozgrzanym  ruszcie. Pieczemy, aż  nacięcia  „otworzą  się”, a  skórka  ładnie  się  zrumieni.
Obok  kiełbasy możemy  położyć  pół plasterki cebuli  i  pieczarki (upieką  się  w  tym  samym  czasie i bardzo  podniosą  smak  naszej  kiełbasy). Smak  pieczonej  cebuli  z  kiełbasą  na  ruszcie  jest naprawdę  znakomity, a  podane  z  musztardą  francuską jest  nie  do  pobicia.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz