Kuchnia jachtowa cd. - grill cz.3
„Pałki” kurczaka. Potrzebujemy:
- 3 „pałki” na osobę,
- sok pomarańczowy,
- przyprawy: pieprz, Vegeta.
„Pałki” zalewamy sokiem pomarańczowym na minimum 2 godziny przed grilowaniem , a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy na ręczniku papierowym i nacieramy vegetą z odrobiną pieprzu.
Folię aluminiową lub ruszt spryskujemy olejem i układamy „pałki”. Smażymy po 10 minut na stronę, przykrywając grill pokrywką lub tylko folią aluminiową .Obracamy kilka razy i gotowe!
Kiełbaski z mięsa drobiowego. Potrzebujemy:
- 2 podwójne piersi kurczaka,
- 1 cebula obrana, umyta i pokrojona w kostkę,
- 4 łyżki bułki tartej namoczonej w mleku,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek (2-3 łyżeczki),
- 1 jajko umyte, rozbite i roztrzepane.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majeranek. Formujemy kiełbaski (wielkości i grubości palca wskazującego). Układamy na rozgrzanym ruszcie na folii aluminiowej spryskanej olejem. Pieczemy pod przykryciem około 10 minut z każdej strony, kilka razy obracając. Powinny być rumiane.
Drobiowe kotlety mielone.
Potrzebujemy składniki z przepisu wymienionego powyżej bez majeranku.
Formujemy kotleciki okrągłe lub podłużne i układamy na natłuszczonej folii aluminiowej. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową stroną błyszczącą do potrawy. Pieczemy 10-15 minut z każdej strony. Podajemy ładnie zrumienione na liściu sałaty.
Kiełbasa wędzona (śląska, podwawelska, zwyczajna itp.)
Kiełbasę kroimy na kawałki długości około 10 cm. Nacinamy z obu stron ( tworząc przyszłe plasterki). Możemy kiełbasę posmarować musztardą wymieszaną z miodem (na 3 łyżeczki musztardy dodajemy 1 łyżeczkę miodu).; możemy podczas pieczenia polewać kiełbaski piwem.
Przygotowane kiełbaski układamy na folii spryskanej olejem na rozgrzanym ruszcie. Pieczemy, aż nacięcia „otworzą się”, a skórka ładnie się zrumieni.
Obok kiełbasy możemy położyć pół plasterki cebuli i pieczarki (upieką się w tym samym czasie i bardzo podniosą smak naszej kiełbasy). Smak pieczonej cebuli z kiełbasą na ruszcie jest naprawdę znakomity, a podane z musztardą francuską jest nie do pobicia.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz