Kuchnia jachtowa cd. - Uzdatnianie zup w torebkach cz.2
Zupa ogórkowa (porcja na dwie osoby).
Potrzebujemy:
- 1 torebkę zupy ogórkowej,
- ewentualnie średni ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę,
- 3 szklanki wrzątku,
- 2 kostki rosołowe,
- 2 duże ziemniaki, obrane, umyte i pokrojone w kostkę,
- 1 duża cebula, obrana, umyta i również pokrojona w kostkę,
- 1 mały pojemnik śmietany 18% do zupy (jogurt),
- 1 mały pęczek koperku, umyty, osuszony i posiekany.
Do garnka wkładamy ziemniaki i cebulę, zalewamy wrzątkiem
z rozpuszczonymi kostkami rosołowymi. Gotujemy około 10-15 minut.
Zupę w proszku rozpuszczamy w 2 szklankach zimnej wody i wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze 5-7 minut. Wyłączamy palnik, dodajemy śmietanę i mieszamy do rozpuszczenia. Gdyby zupa była zbyt mało kwaśna i wyrazista dodajemy pokrojony w kostkę kiszony ogórek. Już nie gotujemy.
Posypujemy koperkiem i podajemy ze świeżym chlebem.
Zupa gulaszowa (porcja na dwie osoby).
Potrzebujemy:
-1 torebkę zupy gulaszowej,
- 1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony w plasterki,
- 2 duże ziemniaki, obrane, umyte i pokrojone w kostkę,
- 1 duża cebula,obrana, umyta i też pokrojona w kostkę,
-2 grube plastry szynki, wędzonki góralskiej albo wędzonego boczku,
(może być ½ pałki kiełbasy),
- 3 szklanki wrzątku,
- 2 kostki rosołowe,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ewentualnie słodka czerwona papryka
w proszku,
- olej do smażenia,
- ewentualnie 2-3 łyżki przecieru pomidorowego dla podkreślenia
wyrazistości zupy.
Do garnka wrzucamy ziemniaki i zalewamy wrzątkiem z rozpuszczonymi kostkami rosołowymi. Gotujemy 10-15 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i pokrojoną w kostkę wędlinę i krotko podsmażamy. Całość dodajemy do garnka i gotujemy dalsze 5 minut.
Zupę w proszku rozpuszczamy w 2 szklankach zimnej wody, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy przez następne 5 minut.
Dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy dodając
1-2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, cukier, suszony majeranek
i słodką paprykę w proszku.
Podajemy ze świeżym chlebem lub bagietką.
Krupnik (porcja na 2 osoby).
Potrzebujemy:
- 1 torebkę krupniku,
- 2 duże ziemniaki, obrane, umyte i pokrojone w kostkę,
- 1 duża cebula - jw.,
- 3 szklanki wrzątku,
- 2 kostki rosołowe,
- 1 mały pęczek natki pietruszki, umyty i posiekany,
- 1 mały pojemnik śmietany 18% do zupy (jogurt),
- 1 mały, zielony ogórek, obrany, umyty i pokrojony w drobną kostkę,
- przyprawy: sól i pieprz.
Do garnka wkładamy ziemniaki i cebulę. Zalewamy wrzątkiem
z rozpuszczonymi kostkami rosołowymi i gotujemy 10-15 minut.
Zupę w proszku rozpuszczamy w 2 szklankach zimnej wody, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Wyłączamy palnik i wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i posypujemy natką pietruszki.
Bezpośrednio przed podaniem wkładamy na talerze pokrojony, zielony ogórek i zalewamy zupą.
Podajemy ze świeżym chlebem lub bułką.
andy&eli