piątek, 29 kwietnia 2011

Kuchnia  jachtowa cd.    -  grill  cz.5


Kukurydza. Na  straganach  bądź w  sklepach  mamy 2  rodzaje  kukurydzy:

-  pierwsze: obrane  z  włókien  i liści, umyte, oczyszczone  i  ułożone  na  tackach  zafoloiowanych,

- drugie: w liściach  i  włóknach – prosto  z  pola.

Obydwa  rodzaje nadają  się  do  grilowania.

W pierwszym  przypadku: kolby  myjemy, suszymy przy pomocy  ręcznika  papierowego  i  grubo  smarujemy  masłem. Owijamy  w  folię  aluminiową (stroną  błyszczącą  do  kolby)  i tworzymy  szczelny  pakiecik. Wkładamy  na  ruszt  i  pieczemy  około 20  minut kilkakrotnie  przewracając.

W drugim  przypadku  kukurydzę  moczymy  w  wodzie  najmniej  przez 

1  godzinę. Następnie rozchylamy  liście,  oczyszczamy  z włókien, smarujemy  obficie  masłem i  szczelnie  otulamy  liśćmi. Pieczemy  20 – 30  minut obracając  kilkakrotnie. Obieramy  z  liści. Możemy  jeszcze  chwilę  przypiec,  żeby  bardziej  zrumienić.



Sałatka  „ogrodowa”. Będziemy  potrzebowali:

- 1 główka  sałaty  lodowej  lub  rzymskiej,

- 1 pęczek  rzodkiewek  obranych  z  liści  i  korzonków, umytych 

   i  pokrojonych  w  plasterki,

- 2 duże  pomidory, umyte i  pokrojone  w  pół plasterki,

- 1 ogórek obrany, umyty, i pokrojony  w  plasterki,

- 1 pęczek  ”grubego” szczypiorku, umytego  i  pokrojonego  na  2  cm  kawałki,

- 1 czerwona  cebula, obrana, umyta  i  pokrojona  w  cienkie  pół plasterki,

- 1 mały  pojemnik  śmietany (jogurtu),

- przyprawy: sól  i  pieprz.

Szklaną  salaterkę  wykładamy liśćmi sałaty porwanymi  na  mniejsze  części. Na  nich układamy  pół plasterki  pomidorów, posypujemy  szczypiorkiem

i  doprawiamy  solą  i  pieprzem. Dalej  układamy  następną  warstwę  sałaty, a na niej plasterki  rzodkiewki. Ponownie  doprawiamy  solą, pieprzem

 i  posypujemy szczypiorkiem. Znowu  warstwa  sałaty i  pół plasterki czerwonej  cebuli. Ostatnią  warstwę  stanowią  plasterki  ogórków .

Oddzielnie  podajemy  śmietanę (jogurt) lub  sos  Winegret.

Każdy  wkłada  sobie  na  talerz  to  co  najbardziej  lubi  i  doprawia śmietaną, jogurtem, oliwą  z cytryną  lub  po  prostu  gotowym  sosem  sałatkowym.



andy&eli




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz