Kuchnia jachtowa cd. - Grill cz.6
Sałatka z pomarańczy i cebuli czerwonej. Będziemy potrzebowali:
- kilka liści sałaty lodowej lub rzymskiej,
- 3 pomarańcze, dokładnie umyte i obrane jak jabłko ze skórki i „ białej
części” - pokrojone na plasterki,
- 1 czerwona cebula, obrana, umyta i pokrojona w pół plasterki,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Do salaterki wkładamy „porwane” fragmenty liści sałaty. Następnie układamy plastry pomarańczy oraz pół plasterki cebuli. Solimy, dodajemy odrobinę pieprzu i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki lub w chłodne miejsce. Podajemy do wszystkich grilowanych mięs.
Kolesław (czyt. koslo). Potrzebujemy:
- ½ główki kapusty, umytej i drobno pokrojonej,
- ½ cebuli, obranej, umytej i startej na tarce jarzynowej o grubych oczkach,
- 1 łyżeczka soli,
-1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki octu,
- 1 mały słoik majonezu,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 duże jabłko, obrane, umyte i starte jak wyżej,
- 1 bardzo mała marchewka, obrana, umyta i starta jak wyżej.
Kapustę, cebulę i marchewkę wkładamy do miski i mieszamy. Dodajemy: sól, pieprz, cukier i ponownie wszystko mieszamy jednocześnie wyciskając tak, żeby kapusta „puściła” sok. Wstawiamy do lodowki lub w bardzo chłodne miejsce na około 2 godziny (minimum). Po wyjęciu z lodówki jeszcze raz mieszamy i odlewamy wyciśnięty sok. Dodajemy starte jabłko.
Mieszamy. Dodajemy ocet i jeszcze raz mieszamy. Próbujemy – surówka powinna być słodko-kwaśna.
Kilka łyżek majonezu mieszamy ze śmietaną; ewentualnie dodajemy odrobinę cukru. Dolewamy do miski z surówką, mieszamy i odstawiamy do lodówki (lub w chłodne miejsce) na 20 minut.
Podajemy do wszystkich dań z grila oraz drugich dań.
To jest najbardziej popularna surówka w USA podawana, jak już wspomnieliśmy do wszystkich dań z grila. Poza nią równie popularna jest sałatka ziemniaczana (poprzedni post) i zielona sałata.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz