Jajka faszerowane.
Jajka w tej postaci znakomicie nadają się jako gorąca przekąska na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi.
Będziemy potrzebowali: 10 jajek, 3 cebule, 2 pęczki drobnego szczypiorku,
1 duży pęczek koperku, sól, pieprz i bułka tarta. Jajka gotujemy na twardo
zalewając zimną wodą i od momentu zagotowania jeszcze przez 10 min.Po tym czasie odcedzamy gorącą wodę, a jajka zalewamy zimna wodą.Wodę kilkakrotnie zmieniamy, żeby jajka szybko wystudzić. Następnie każde jajko wraz ze skorupką!!! przecinamy wzdłuż (ostrym nożem) na dwie połowy, bardzo ostrożnie wyjmujemy jajko ze skorupki wkładając je do miseczki. Skorupki odkładamy w bezpieczne miejsce żeby nie uszkodzić ich.
Jajka mielemy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy (np.w warunkach jachtowychł wraz z podsmażoną uprzednio cebulą.
Wszystko dokładnie mieszamy dodając sól i pieprz oraz drobno posiekany koperek i szczypiorek. Próbujemy, ewentualnie „dosmaczamy” i dodajemy 3-4
łyżki tartej bułki. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut tak żeby bułka wchłonęła „wilgoć”. Masa jajeczna powinna mieć zwartą konsystencję, jeżeli nie ma - dodajemy trochę więcej bułki. Następnie
masę wkładamy delikatnie do skorupek formując niewielkie „wybrzuszenie”.
Tak przygotowaną połówkę jajka „maczamy” w tartej bułce i odkładamy na tacę lub duży talerz. Wypełniamy wszystkie skorupki w ten sam sposób, a ewentualny nadmiar masy wkładamy do miseczki, przykrywamy folią plastikową i odstawiamy do lodówki. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło lub margarynę i wkładamy jajka skorupką do góry na gorący tłuszcz. Przykrywamy patelnię pokrywką, żeby jajka równomiernie dobrze się podgrzały. Jajka są gotowe gdy skorupki są gorące a „brzuszki” w kolorze złotym. Tak przygotowane jajka układamy na liściach sałaty na półmisku. Doskonale smakują z ketchupem (my używamy ketchup pikantny, ale dla dzieci lepszy jest normalny). Jeżeli zdarzy się nam, że zrobimy za dużo nadzianych połówek jajek - nie jest to problemem. Układamy je na talerzu skorupką do góry, talerz owijamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia mamy gotowe b.smaczne danie (oczywiście po odgrzaniu).
Pewną odmianą powyższego dania są kotleciki z jajek.
Sposób przygotowania podobny jak poprzednio , z tą różnicą, że nie zachowujemy skorupek. Składniki są te same, tylko dodatkowo dodajemy 3 surowe jajka i nieco więcej tartej bułki. Formujemy owalne kotleciki i smażymy je na tłuszczu (może być olej) tak jak kotlety mielone. Takie
kotleciki możemy podać z pieczywem i ketchupem lub też do zupy szczawiowej bądź bulionu
, a także z każdym dowolnym sosem na zimno lub na gorąco. Kolejną odmianę jajek faszerowanych są :
Jajka faszerowane pieczarkami.
Potrzebne będą następujące składniki: 10 jajek, 2 średnie cebule, 10 średnich pieczarek,sól, pieprz, majonez, jogurt, zielona pietruszka, 2 pomidory.
Podobnie jak poprzednio gotujemy 10 jajek, studzimy i obieramy ze skorupek (najlepiej pod niewielkim strumieniem zimnej wody). Przekrajamy
obrane jajko na pół i wyjmujemy żółtko z jajka. Białka odkładamy na tacę lub duży talerz do późniejszego nadziania. Na teflonowej patelni przesmażamy na maśle b.drobno pokrojoną cebulę i równie drobno pokrojone pieczarki. Odstawiamy do ostudzenia. W salaterce rozgniatamy żółtka i dokładnie mieszamy z cebulą i pieczarkami; dodajemy sól i pieprz do smaku i jeszcze raz mieszamy.Tym farszem nadziewamy białka również formując „brzuszki”. Układamy na liściach sałaty, na półmisku „brzuszkami” do góry. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym (najlepiej greckim) lub też ze śmietaną (jeżeli ktoś woli ) w proporcji 3 czubate łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu. Można trochę osłodzić. Tym sosem polewamy jajka i posypujemy cienko posiekaną zieloną pietruszką. Brzegi półmiska dekorujemy plasterkami pomidora. Żeby „wzbogacić” nasze danie możemy
jajka obłożyć dookoła dekoracyjnie zwiniętymi w ruloniki cienkimi plasterkami szynki. Między jajkami możemy ułożyć małe koktajlowe pomidorki lub korniszony.
Smacznego.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz