środa, 16 lutego 2011

 Jajka  faszerowane.

Jajka  w  tej  postaci  znakomicie nadają  się  jako gorąca  przekąska na  popołudniowe  spotkanie  z przyjaciółmi.
Będziemy  potrzebowali: 10  jajek, 3  cebule, 2  pęczki  drobnego  szczypiorku,
1 duży  pęczek koperku, sól, pieprz  i  bułka  tarta. Jajka  gotujemy  na  twardo
zalewając  zimną  wodą i  od  momentu   zagotowania jeszcze  przez  10  min.Po tym  czasie odcedzamy  gorącą  wodę, a jajka  zalewamy  zimna  wodą.Wodę  kilkakrotnie  zmieniamy, żeby  jajka  szybko  wystudzić. Następnie  każde  jajko  wraz ze  skorupką!!! przecinamy  wzdłuż (ostrym  nożem) na  dwie połowy,   bardzo  ostrożnie wyjmujemy  jajko  ze  skorupki wkładając  je  do  miseczki. Skorupki  odkładamy w bezpieczne  miejsce żeby  nie  uszkodzić  ich.
Jajka  mielemy  w  maszynce  do  mięsa lub  drobno  siekamy (np.w warunkach jachtowychł  wraz  z podsmażoną  uprzednio  cebulą.
Wszystko  dokładnie  mieszamy dodając  sól  i  pieprz oraz drobno  posiekany koperek  i szczypiorek. Próbujemy, ewentualnie „dosmaczamy” i  dodajemy 3-4
łyżki  tartej  bułki. Jeszcze  raz  dokładnie  mieszamy i odstawiamy  na 10 – 15 minut tak  żeby  bułka  wchłonęła „wilgoć”.  Masa  jajeczna  powinna  mieć  zwartą  konsystencję, jeżeli  nie  ma - dodajemy  trochę więcej bułki. Następnie
masę  wkładamy  delikatnie do skorupek formując  niewielkie  „wybrzuszenie”.
Tak  przygotowaną  połówkę  jajka „maczamy” w  tartej  bułce i odkładamy na tacę  lub  duży  talerz. Wypełniamy  wszystkie  skorupki w ten sam  sposób,       a ewentualny   nadmiar  masy  wkładamy  do  miseczki, przykrywamy  folią  plastikową  i  odstawiamy  do  lodówki. Na  teflonowej  patelni rozpuszczamy  masło  lub  margarynę i  wkładamy  jajka  skorupką  do  góry na gorący  tłuszcz. Przykrywamy  patelnię  pokrywką, żeby  jajka  równomiernie dobrze się  podgrzały. Jajka  są gotowe gdy  skorupki    gorące  a „brzuszki”  w  kolorze złotym. Tak  przygotowane  jajka  układamy  na  liściach  sałaty na  półmisku. Doskonale smakują  z  ketchupem (my  używamy  ketchup  pikantny, ale  dla  dzieci  lepszy  jest  normalny). Jeżeli  zdarzy  się nam, że  zrobimy za  dużo nadzianych  połówek jajek - nie  jest to problemem. Układamy  je na  talerzu skorupką do  góry, talerz owijamy  folią  plastikową i wstawiamy do  lodówki. Następnego dnia mamy  gotowe b.smaczne danie (oczywiście  po  odgrzaniu).
Pewną  odmianą  powyższego  dania    kotleciki  z  jajek.
Sposób  przygotowania  podobny  jak poprzednio , z tą  różnicą, że  nie  zachowujemy  skorupek. Składniki    te same, tylko  dodatkowo  dodajemy  3 surowe  jajka i nieco  więcej  tartej  bułki. Formujemy  owalne kotleciki i smażymy  je  na tłuszczu (może  być olej) tak  jak  kotlety  mielone. Takie
kotleciki  możemy podać  z  pieczywem  i ketchupem lub  też do  zupy  szczawiowej bądź  bulionu
, a także z każdym  dowolnym  sosem  na  zimno  lub na gorąco. Kolejną  odmianę  jajek  faszerowanych są :
Jajka  faszerowane  pieczarkami.

Potrzebne  będą  następujące  składniki: 10  jajek, 2 średnie  cebule, 10  średnich   pieczarek,sól, pieprz, majonez, jogurt, zielona  pietruszka, 2 pomidory.
Podobnie  jak  poprzednio  gotujemy  10  jajek, studzimy i  obieramy ze  skorupek (najlepiej pod  niewielkim  strumieniem  zimnej  wody). Przekrajamy
obrane  jajko  na pół  i  wyjmujemy żółtko  z  jajka. Białka  odkładamy  na  tacę lub duży  talerz  do  późniejszego  nadziania. Na teflonowej  patelni przesmażamy  na  maśle  b.drobno  pokrojoną  cebulę i równie  drobno  pokrojone  pieczarki. Odstawiamy  do  ostudzenia. W  salaterce  rozgniatamy  żółtka i dokładnie  mieszamy z cebulą i pieczarkami; dodajemy  sól i pieprz  do  smaku i  jeszcze raz mieszamy.Tym  farszem  nadziewamy  białka  również  formując  „brzuszki”. Układamy  na  liściach  sałaty, na półmisku „brzuszkami”  do góry. Majonez  mieszamy  z  jogurtem naturalnym (najlepiej greckim) lub  też  ze śmietaną  (jeżeli  ktoś  woli ) w proporcji  3 czubate łyżki  majonezu + 1 łyżka  jogurtu. Można  trochę  osłodzić. Tym  sosem  polewamy  jajka i posypujemy  cienko posiekaną  zieloną pietruszką. Brzegi półmiska  dekorujemy  plasterkami  pomidora. Żeby „wzbogacić”  nasze  danie możemy
jajka obłożyć  dookoła dekoracyjnie  zwiniętymi  w  ruloniki  cienkimi  plasterkami  szynki. Między  jajkami  możemy  ułożyć  małe  koktajlowe  pomidorki  lub korniszony.
Smacznego.
andy&eli



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz