piątek, 18 lutego 2011

Ciąg  dalszy  dań  z  kurczaka.
Dzisiaj  powiemy  o  wykonaniu  zupy  z  kurczaka.
Na początek taka  ciekawostka  zza oceanu. Rosół amerykański
zwany  popularnie „chicken  soup” w Ameryce  jest dobry  na  wszystko; gdy   zmarzniesz - rozgrzewa; gdy  masz grypę- leczy (wg. prasy  amerykańskiej  nawet zabija  wirusa); podobnie  działa  przy  grypie  brzusznej (ang.stomach flu)
nie  dość, że „zabija”  wirusa to  jeszcze  ułatwia  trawienie i uzupełnia  elektrolity. Tak  więc  jest  dobry  na wszystko, smaczny, pożywny, zdrowy, rozgrzewający, a… i  jeszcze  odchudzający. Czy  może  być  lepiej? Ponadto  stanowi bazę dla wielu  zup.  A oto  nasz „chicken soup” czyli:
Rosół  z  kurczaka.
Zwykle  używamy  do  tego  celu ćwiartki   kurczaka. Jest  to  tzw.ciemne  mięso, ale  o  wiele  smaczniejsze niż  np. pierś, która  jest  wprawdzie chuda, ale też i sucha. Generalnie  z  ćwiartek  kurczaka  robimy  wiele  wspaniałych dań.
Do  naszego  rosołu  potrzebujemy10 ćwiartek. Okrawamy tłuszcz, myjemy i wkładamy do  garnka. Powinien  to  być  duży  garnek – przynajmniej 10 – 12 litrowy. Ćwiartki  zalewamy zimną wodą i czekamy aż się  zagotuje. Po zagotowaniu zmniejszamy  płomień  palnika, by  rosół bardzo  wolno  się  gotował („pykał”). Tworzącą  się  w czasie  gotowania  pianę zdejmujemy czyli mówiąc  popularnie   „szumujemy”. Po uzyskaniu  czystego  rosołu dodajemy  około 1 litra wrzącej  wody, ziele angielskie: 12 – 15 ziaren, w podobnej  ilości  pieprz  ziarnisty, 3 listki  laurowe, 3 pełne  łyżki Vegety, 1 łyżkę  soli, 1 czubatą łyżkę cukru. Garnek  z  rosołem  utrzymujemy na małym „ogniu” – żeby  tylko „pykał” ( rosół nie garnek). Teraz dodajemy  warzywa :
- 4 duże  marchewki – oskrobane i umyte,
- 3 pietruszki             -  oskrobane i umyte
- 1 pęczek  zielonej pietruszki,
- 1 średniej  wielkości seler; obrany, umyty i  przekrojony  na  pół,
- 3 gałązki  selera  naciowego umytego,  pokrojonego na 2-3 części,
- 4 duże obrane  ząbki  czosnku (koniecznie ! ). Dla przeciwników  czosnku      zapewnienie, że nie  czuć  go  w  rosole, natomiast  w zestawieniu z innymi  warzywami podnosi  zdecydowanie  jego  smak,
- 3 duże  cebule obrane i przekrojone  na pół.
Rosół  ma  się  gotować bardzo  wolno ( „pykać” ) i jest  gotowy gdy  mięso  łatwo oddziela się  od  kości. Zwykle zajmuje  to 1 godz do 1 godz 15  min.
Następnie  rosół cedzimy; wyjmujemy  delikatnie  mięso tak żeby  się  nie rozpadło (posłuży  do  naszego  drugiego  dania w tym obiedzie). Potem  wyjmujemy marchewkę, pietruszkę  i  seler, które  mogą służyć do zrobienia  sałatki  jarzynowej. Rosół studzimy i my w tym  miejscu  odtłuszczamy go(polecane  dla  dbających  o dietę  niskotłuszczową i niskocholesterolową)    w sposób  następujący: wstawiamy  garnek  z rosołem na noc  do  lodówki.       Z rana po wyjęciu  z  lodówki zbieramy  cały zestalony  na  powierzchni  tłuszcz
 i cedzimy  przez  podwójne  gęste sitko. W ten sposób uzyskujemy bardzo klarowny, odtłuszczony, aromatyczny  rosół, który możemy popijać sam lub podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, z krokietami  czy  pierożkami  ravioli.
Jak  wspomnieliśmy  wyżej, z ugotowanych  w rosole  udek  kurczaka zrobimy drugie  danie. Udka  podajemy polane  sosem cytrynowym. Oto przepis:
1 łyżkę  masła  lub  margaryny rozpuścić na patelni, dodać 1 łyżkę mąki,
1 szklankę rosołu i ubijając lub mieszając doprowadzić do wrzenia (sos zgęstnieje). Teraz  dodajemy świeży sok  wyciśnięty z 1 cytryny lub 2 – 3 łyżeczki  gotowego soku  cytrynowego z pojemnika. Doprawiamy cukrem, pieprzem, solą i dodajemy1 łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany.
Gorące ćwiartki kurczaka polać sosem i posypać koperkiem. Do tego ziemniaki i sałata lub  jakaś surówka. Nam  najbardziej  smakują podane  z sałatką, która w naszej  kuchni nazywa się „ żeglarską”. Przepis na sałatkę „żeglarską” a także  „zagospodarowanie”  pozostałych jarzyn z rosołu do  zrobienia  sałatki  jarzynowej to  tytuł następnego posta.

andy&eli


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz