Ciąg dalszy dań z kurczaka.
Dzisiaj powiemy o wykonaniu zupy z kurczaka.
Na początek taka ciekawostka zza oceanu. Rosół amerykański
zwany popularnie „chicken soup” w Ameryce jest dobry na wszystko; gdy zmarzniesz - rozgrzewa; gdy masz grypę- leczy (wg. prasy amerykańskiej nawet zabija wirusa); podobnie działa przy grypie brzusznej (ang.stomach flu)
nie dość, że „zabija” wirusa to jeszcze ułatwia trawienie i uzupełnia elektrolity. Tak więc jest dobry na wszystko, smaczny, pożywny, zdrowy, rozgrzewający, a… i jeszcze odchudzający. Czy może być lepiej? Ponadto stanowi bazę dla wielu zup. A oto nasz „chicken soup” czyli:
Rosół z kurczaka.
Zwykle używamy do tego celu ćwiartki kurczaka. Jest to tzw.ciemne mięso, ale o wiele smaczniejsze niż np. pierś, która jest wprawdzie chuda, ale też i sucha. Generalnie z ćwiartek kurczaka robimy wiele wspaniałych dań.
Do naszego rosołu potrzebujemy10 ćwiartek. Okrawamy tłuszcz, myjemy i wkładamy do garnka. Powinien to być duży garnek – przynajmniej 10 – 12 litrowy. Ćwiartki zalewamy zimną wodą i czekamy aż się zagotuje. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień palnika, by rosół bardzo wolno się gotował („pykał”). Tworzącą się w czasie gotowania pianę zdejmujemy czyli mówiąc popularnie „szumujemy”. Po uzyskaniu czystego rosołu dodajemy około 1 litra wrzącej wody, ziele angielskie: 12 – 15 ziaren, w podobnej ilości pieprz ziarnisty, 3 listki laurowe, 3 pełne łyżki Vegety, 1 łyżkę soli, 1 czubatą łyżkę cukru. Garnek z rosołem utrzymujemy na małym „ogniu” – żeby tylko „pykał” ( rosół nie garnek). Teraz dodajemy warzywa :
- 4 duże marchewki – oskrobane i umyte,
- 3 pietruszki - oskrobane i umyte
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 1 średniej wielkości seler; obrany, umyty i przekrojony na pół,
- 3 gałązki selera naciowego umytego, pokrojonego na 2-3 części,
- 4 duże obrane ząbki czosnku (koniecznie ! ). Dla przeciwników czosnku zapewnienie, że nie czuć go w rosole, natomiast w zestawieniu z innymi warzywami podnosi zdecydowanie jego smak,
- 3 duże cebule obrane i przekrojone na pół.
Rosół ma się gotować bardzo wolno ( „pykać” ) i jest gotowy gdy mięso łatwo oddziela się od kości. Zwykle zajmuje to 1 godz do 1 godz 15 min.
Następnie rosół cedzimy; wyjmujemy delikatnie mięso tak żeby się nie rozpadło (posłuży do naszego drugiego dania w tym obiedzie). Potem wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler, które mogą służyć do zrobienia sałatki jarzynowej. Rosół studzimy i my w tym miejscu odtłuszczamy go(polecane dla dbających o dietę niskotłuszczową i niskocholesterolową) w sposób następujący: wstawiamy garnek z rosołem na noc do lodówki. Z rana po wyjęciu z lodówki zbieramy cały zestalony na powierzchni tłuszcz
i cedzimy przez podwójne gęste sitko. W ten sposób uzyskujemy bardzo klarowny, odtłuszczony, aromatyczny rosół, który możemy popijać sam lub podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, z krokietami czy pierożkami ravioli.
Jak wspomnieliśmy wyżej, z ugotowanych w rosole udek kurczaka zrobimy drugie danie. Udka podajemy polane sosem cytrynowym. Oto przepis:
1 łyżkę masła lub margaryny rozpuścić na patelni, dodać 1 łyżkę mąki,
1 szklankę rosołu i ubijając lub mieszając doprowadzić do wrzenia (sos zgęstnieje). Teraz dodajemy świeży sok wyciśnięty z 1 cytryny lub 2 – 3 łyżeczki gotowego soku cytrynowego z pojemnika. Doprawiamy cukrem, pieprzem, solą i dodajemy1 łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany.
Gorące ćwiartki kurczaka polać sosem i posypać koperkiem. Do tego ziemniaki i sałata lub jakaś surówka. Nam najbardziej smakują podane z sałatką, która w naszej kuchni nazywa się „ żeglarską”. Przepis na sałatkę „żeglarską” a także „zagospodarowanie” pozostałych jarzyn z rosołu do zrobienia sałatki jarzynowej to tytuł następnego posta.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz