Kurczak w naszej kuchni.
Niesamowite jest to, jak wiele potraw można przyrządzić z mięsa drobiowego. Nasza kuchnia wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, dlatego przygotowywanie wielu potraw nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy.
Jeżeli kupujemy kurczaka w całości zwykle pieczemy go na rożnie elektrycznym.
Kurczak na rożnie.
Przygotowanie: kurczaka o wadze 1,5 – 1,8 kg myjemy dokładnie wewnątrz i zewnątrz pod bieżącą wodą. Wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha. Solimy i pieprzymy zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Związujemy skrzydełka, następnie nogi i nadziewamy go w osi podłużnej na dwie, specjalne szpadki,( które z jednej strony są umocowane na nieruchomym okrągłym, zębatym kole) tak by przechodziły one przez skrzydełka i udka. Zamykamy drugi koniec szpadek takim samym kołem.
Całość umieszczamy wewnątrz rożna wprowadzając nieruchome koło zębate na obrotowy bęben i zamykamy szklaną osołonę, przez którą możemy śledzić proces pieczenia przez cały czas. Ponieważ nasze urządzenie ma wbudowany „timer” nastawiamy czas pieczenia (w przypadku większego kurczaka wynosi on około 1,5 godziny). Kurczaka pieczemy „na sucho” tj. nie smarujemy go żadnym tłuszczem; zwykle jest tłusty,
stąd nie wymaga żadnego natłuszczenia. Zarumieniona mocno skórka sygnalizuje nam (niezależnie od „timera”), że kurczak jest gotowy.
Podobnie możemy upiec kurczaka w piekarniku w temp.180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia taki sam. Kurczak jest gotowy gdy skórka między udami i tułowiem pęka samoistnie.
Zostawiamy go teraz na 5 – 10 minut, następnie wyjmujemy i porcjujemy przy pomocy sekatora do drobiu. Serwujemy na półmisku dodając ziemniaki
sałatę, mizerię lub żurawinę do mięs. Ponieważ nie zdarza się nam nigdy zjeść go w całości (zostaje przynajmniej połowa); następnego dnia podajemy w sosie chińskim słodko – kwaśnym. W sklepach ( a w szczególności w marketach) jest bardzo duży wybór. Drogą prób i wykluczeń należy znaleźć ten najlepszy ( czytaj: najsmaczniejszy). My wybraliśmy o nazwie TY LING DUCK SAUCE, ale jest on trudny do kupienia w kraju. Tak więc pora na :
Kurczak w sosie chińskim.
Pozostałe części kurczaka upieczonego uprzednio na rożnie kroimy na drobniejsze części pozostawiając skórę i kości. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy ½ szklanki wody i zawartość słoika sosu chińskiego w całości. Sos mieszamy i gotujemy chwilę – do połączenia składników.
Zmniejszamy ogień i wkładamy przygotowane wcześniej części kurczaka;
Przykrywamy i dusimy 5 – 10 minut, aż kurczak porządnie się zagrzeje,
a sos zgęstnieje. To danie znakomicie smakuje z ryżem (najlepiej żółtym lub
brązowym). Do tego świetnie komponuje się sałata lodowa lub rzymska z sosem Winegret.
Sos Winegret.
Typowy: to 1 część octu winnego (jabłkowego) i 3 części oleju.
W misce lub salaterce „ubić” 4 łyżki octu z solą i pieprzem ( przyprawy w niewielkiej ilości – „czubek” łyżeczki); można dodać 2 łyżeczki musztardy.
Ubijając „trzepaczką” dodać 12 łyżek oleju. Ubijać do zgęstnienia sosu.
Można też dodać 2 łyżki posiekanego szczypiorku. Pamiętać należy, że do
tego sosu możemy dodawać wiele innych przypraw takich jak: chili, chrzan, zielona, posiekana pietruszka, rozmaryn, tymianek, czosnek – słowem co kto lubi. Żeby się o tym przekonać co jest najlepsze proponujemy zrobienie czystego, klasycznego sosu i do niewielkich porcji dodawanie pojedynczych przypraw. Nam najbardziej smakuje świeżo posiekany szczypiorek.
A WAM ? Podzielcie się z nami swoimi wrażeniami.
Jak zwykle – S M A C Z N E G O !!!
andy&eli
BARDZO DOBRY I NIE CZASOCHŁONNY PRZEPIS.
OdpowiedzUsuńUPIEKŁEM, ZJADŁEM ...,I DO TERAZ CZUJĘ TEN WYŚMIENITY SMAK...