Śniadanie weekendowe – część 2.
Dzisiaj powiemy o jajecznicach (tu dobra rada – potrzebna jest naprawdę dobra patelnia teflonowa).
1. Nasza zwykła jajecznica.
Dwa plasterki dobrze uwędzonej szynki albo wędzony filet z piersi indyka (to bardziej zdrowe i mniej cholesterolowe) też dwa plasterki pokrojone w cieniutkie paseczki przesmażyć na maśle! (tylko na maśle) i „wbić” dwa jajka uprzednio” rozstrzepane.” Smażyć, cały czas mieszając. Podajemy na liściu sałaty lodowej posypane cieniutko pokrojonym szczypiorkiem. Do tego sałatka z pomidorów (plasterki lub ćwiartki) lekko osolone i popieprzone. Na deser dżem ananasowy, pomarańczowy
lub powidła śliwkowe. Herbata owocowa, pieczywo.
2. Jajko sadzone na szynce lub na plasterkach z piersi
indyka (jak powyżej); nie roztrzepujemy jajek a „wbijamy” je w całości. Z chwilą gdy „spód” jajek
podpiecze się tak, że można jajka przewrócić , dzielimy całość na połowę i kolejno przewracamy.
Po przewróceniu wyłączamy palnik naszej kuchni i przekładamy na talerz. Reszta - jak wyżej.( moje ulubione danie śniadaniowe).
3. Jajecznica na pomidorach (ulubione danie mojej żony).
Na maśle przesmażamy bardzo miękkie pomidory i czekamy aż odparuje sok.„Wbijamy” dwa „rozbełtane „ w miseczce jajka. Dodajemy sól i pieprz (zgodnie z upodobaniami). Mieszamy do momentu aż całość „stężeje”. Podajemy tosty, któryś z dżemów i herbatę owocową.
4. A teraz rarytas wiosenno – letni : jajecznica na kurkach.
W sezonie wiosenno –letnim dostępne są kurki świeże.
Potem pozostają nam kurki mrożone. Oczywiście najlepsze są kurki świeże ale mrożone też są pyszne. Problem - gdzie je kupić? Ponieważ z tym może być kłopot my robimy to na swój sposób. W sezonie kupujemy świeże kurki, czyścimy, myjemy, płuczemy wielokrotnie i wreszcie smażymy na maśle z drobno pokrojoną cebulką. Potem dzielimy na porcje – mniej
więcej 2 łyżki do zupy wkładamy do woreczka plastikowego ( przystosowanego do zamrażania) i zamrażamy. To jest porcja do jajecznicy na 2 osoby.
Robiąc jajecznicę na kurkach zaczynamy od przesmażenia na patelni jakiejś dobrej! wędzonki (chudy boczek, wędzonka góralska, dobrze uwędzona chuda szynka), którą kroimy w cienką kostkę. Następnie dodajemy kurki z cebulką. Chwilę- razem podsmażamy i dodajemy „rozstrzepane” jajka.
Mieszamy przez chwilę i gotowe. Po przełożeniu na talerz lekko solimy (pamiętając, że wędzonka jest mocno słona) i mocno pieprzymy! (bardzo ważne żeby wydobyć smak kurek). Pieczywo, herbata lub inne napoje. Smak jajecznicy z kurkami jest nie do pobicia.
Smacznego ! (tego śniadania nie zapomnicie).
andy&eli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz