wtorek, 15 lutego 2011

Śniadanie  weekendowe – część  2.

Dzisiaj powiemy  o  jajecznicach (tu  dobra  rada – potrzebna  jest  naprawdę  dobra  patelnia  teflonowa).

1.   Nasza  zwykła  jajecznica.
Dwa plasterki dobrze  uwędzonej szynki albo  wędzony  filet  z piersi  indyka (to  bardziej  zdrowe i  mniej  cholesterolowe) też dwa  plasterki pokrojone  w cieniutkie  paseczki przesmażyć na  maśle! (tylko  na  maśle) i „wbić” dwa  jajka uprzednio” rozstrzepane.” Smażyć,  cały  czas mieszając. Podajemy  na  liściu  sałaty  lodowej posypane cieniutko  pokrojonym  szczypiorkiem. Do  tego  sałatka  z  pomidorów (plasterki  lub  ćwiartki)  lekko  osolone i popieprzone. Na deser dżem  ananasowy, pomarańczowy
lub  powidła  śliwkowe. Herbata  owocowa,  pieczywo.

2.   Jajko  sadzone na szynce lub na plasterkach z piersi
indyka  (jak  powyżej); nie roztrzepujemy  jajek a „wbijamy” je w całości. Z chwilą  gdy  „spód” jajek
podpiecze  się tak, że  można  jajka  przewrócić , dzielimy  całość na  połowę i  kolejno  przewracamy.
Po przewróceniu  wyłączamy  palnik  naszej  kuchni i przekładamy  na  talerz. Reszta  - jak  wyżej.( moje ulubione  danie  śniadaniowe).

3.   Jajecznica  na  pomidorach (ulubione danie mojej  żony).
Na  maśle  przesmażamy bardzo  miękkie  pomidory i  czekamy aż odparuje sok.„Wbijamy” dwa „rozbełtane „ w  miseczce  jajka. Dodajemy  sól i pieprz  (zgodnie  z  upodobaniami). Mieszamy do  momentu  aż całość  „stężeje”. Podajemy  tosty, któryś  z  dżemów  i  herbatę  owocową.
4.   A teraz  rarytas wiosenno – letni : jajecznica  na  kurkach.
W sezonie  wiosenno –letnim dostępne    kurki  świeże.
Potem pozostają nam  kurki mrożone. Oczywiście  najlepsze    kurki  świeże ale  mrożone  też    pyszne. Problem - gdzie  je  kupić?  Ponieważ z  tym może być kłopot  my  robimy  to  na  swój  sposób. W  sezonie  kupujemy  świeże  kurki, czyścimy, myjemy, płuczemy  wielokrotnie i wreszcie smażymy  na  maśle z  drobno  pokrojoną  cebulką. Potem  dzielimy  na  porcje – mniej
więcej  2 łyżki  do  zupy wkładamy  do  woreczka  plastikowego ( przystosowanego  do zamrażania) i zamrażamy. To jest  porcja  do  jajecznicy  na 2 osoby.
Robiąc  jajecznicę  na  kurkach  zaczynamy  od  przesmażenia na  patelni jakiejś dobrej! wędzonki (chudy boczek, wędzonka  góralska, dobrze  uwędzona  chuda szynka), którą  kroimy  w cienką  kostkę. Następnie  dodajemy  kurki  z  cebulką. Chwilę- razem  podsmażamy i dodajemy „rozstrzepane” jajka.
Mieszamy  przez  chwilę  i  gotowe. Po przełożeniu  na  talerz lekko  solimy (pamiętając, że  wędzonka  jest mocno  słona) i mocno  pieprzymy! (bardzo  ważne  żeby  wydobyć  smak  kurek). Pieczywo, herbata  lub  inne  napoje. Smak  jajecznicy  z  kurkami  jest  nie  do  pobicia.
Smacznego ! (tego  śniadania  nie  zapomnicie).
andy&eli.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz