Pasztet z kurczaka.
Pisząc ostatnio o farszu z kurczaka do pierogów, naleśników itp. wspomnieliśmy o możliwości zrobienia pasztetu z kurczaka.
Oto i on:
- 6-8 ugotowanych ćwiartek kurczaka,
- 2 duże cebule pokrojone i przesmażone na oleju,
- 3 torebki sosu grzybowego w proszku,
- 4 jajka,
- 6 czubatych łyżek tartej bułki,
- sól i pieprz ( do smaku).
Ćwiartki kurczaka obieramy ze skóry i kości, a nastepnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z przesmażoną cebulą. Dodajemy sos grzybowy, jajka i pieprz ( około 1 łyżeczki) i dokładnie mieszamy. Do tej masy dodajemy bułkę tartą i po wymieszaniu próbujemy. Jeśli trzeba dodajemy 1-2 łyżeczki soli. Smak tej masy powinien wydawać się odrobinę za słony, wówczas w finale będzie bardzo dobry. Tak przygotowaną masę odstawiamy na około 20 minut, żeby bułka wchłonęła „wilgoć”. Jesli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze łyżkę bułki tartej.
Foremkę do pieczenia (obojętnie jaką) wykładamy folią aluminiową (warunek bezwzględny!) błyszczącą stroną do góry i smarujemy olejem. Wymieszaną masę wkładamy do foremki, lekko ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy z zewnątrz folią aluminiową błyszcząca stroną do dołu. Folia nie może dotykać powierzchni masy .Foremkę wstawiamy do piekarnika o temp.200 stopni Celsjusza ( a w piekarniku z termoobiegiem -180 stopni Celsjusza). Pieczemy 1 godzinę i po tym czasie zdejmujemy folię z zewnątrz i „rumienimy” pasztet. Trwa to zwykle około 30 minut. Następnie wyjmujemy foremkę z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia na około 30 minut; po tym czasie przykrywamy foremkę płaską tacą lub deską do krojenia i odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy foremkę, a następnie bardzo delikatnie folię. Odstawiamy pasztet do całkowitego ostygnięcia. Taki pasztet jest naszym pomysłem na zużytkowanie ugotowanego mięsa kurczaka. Jest dietetyczny i niskokaloryczny; doskonały z chrzanem, ćwikłą, grzybami marynowanymi, ogórkami, pomidorami i w ogóle z tym co kto lubi.
My zdecydowanie preferujemy z naszym własnym sosem „tatarskim”.
Sos „tatarski” (nasz)
Będą nam potrzebne:
- średni słoik majonezu,
- 2 ugotowane jajka na twardo,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 4 duże ogórki konserwowe.
Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce z dużymi „oczkami”. Odcisnąć sok. Posiekany szczypiorek wymieszać z ogórkami. Jajka obrać ze skorupki i podobnie jak ogórek zetrzeć na takiej samej tarce bezpośrednio do ogórków ze szczypiorkiem. Wszystko wymieszać i dodać zawartość całego słoika majonezu. Wymieszać i gotowe! Ten sos jest doskonałym dodatkiem do wszystkich wędlin i mięs podawanych na zimno.
Na tym kończymy naszą część przepisów na różne potrawy przyrządzane z ćwiartek kurczaka.
Nasze następne posty poświęcimy potrawom sporządzanym z piersi kurczaka.
Już dziś zapraszamy.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz