niedziela, 20 lutego 2011

Pasztet  z  kurczaka.
Pisząc  ostatnio o farszu z kurczaka  do pierogów, naleśników itp. wspomnieliśmy  o  możliwości  zrobienia  pasztetu  z kurczaka.
Oto i on:
- 6-8 ugotowanych ćwiartek kurczaka,
- 2 duże cebule pokrojone i przesmażone na oleju,
- 3 torebki  sosu  grzybowego w proszku,
- 4 jajka,
- 6 czubatych łyżek  tartej  bułki,
- sól i pieprz ( do smaku).
Ćwiartki kurczaka obieramy  ze skóry i kości, a nastepnie  mielimy  w maszynce do  mielenia  mięsa razem  z przesmażoną cebulą. Dodajemy  sos grzybowy, jajka i pieprz ( około 1 łyżeczki) i dokładnie  mieszamy. Do  tej  masy dodajemy  bułkę  tartą i po wymieszaniu  próbujemy. Jeśli  trzeba dodajemy 1-2 łyżeczki soli. Smak  tej  masy  powinien  wydawać  się  odrobinę  za słony, wówczas w finale  będzie  bardzo  dobry. Tak  przygotowaną masę  odstawiamy na około 20 minut, żeby  bułka  wchłonęła  „wilgoć”. Jesli  masa  jest za rzadka dodajemy  jeszcze  łyżkę  bułki tartej.
Foremkę do pieczenia (obojętnie jaką) wykładamy  folią  aluminiową (warunek bezwzględny!) błyszczącą stroną do góry i smarujemy  olejem. Wymieszaną masę wkładamy do foremki, lekko  ugniatamy i wyrównujemy  powierzchnię. Przykrywamy z zewnątrz folią aluminiową błyszcząca stroną do dołu. Folia  nie  może  dotykać powierzchni  masy .Foremkę wstawiamy do piekarnika o temp.200 stopni Celsjusza ( a w piekarniku  z termoobiegiem -180 stopni Celsjusza). Pieczemy  1 godzinę i po tym  czasie  zdejmujemy  folię z zewnątrz i „rumienimy”  pasztet. Trwa  to  zwykle  około 30 minut. Następnie  wyjmujemy  foremkę  z piekarnika i odstawiamy  do  ostudzenia na około 30 minut; po tym czasie  przykrywamy  foremkę płaską tacą lub deską do krojenia i odwracamy  do  góry  dnem. Zdejmujemy foremkę, a następnie bardzo delikatnie  folię. Odstawiamy  pasztet  do  całkowitego  ostygnięcia. Taki pasztet jest  naszym  pomysłem  na zużytkowanie ugotowanego  mięsa  kurczaka. Jest dietetyczny i  niskokaloryczny; doskonały z chrzanem, ćwikłą, grzybami marynowanymi, ogórkami, pomidorami i w ogóle  z tym co kto lubi.
My  zdecydowanie  preferujemy z naszym  własnym sosem „tatarskim”.
Sos „tatarski” (nasz)
Będą nam potrzebne:
- średni  słoik  majonezu,
- 2 ugotowane jajka na twardo,
- 1 pęczek  szczypiorku,
- 4 duże  ogórki  konserwowe.
Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce  z dużymi „oczkami”. Odcisnąć sok. Posiekany  szczypiorek  wymieszać z ogórkami. Jajka obrać ze skorupki i podobnie jak ogórek zetrzeć  na  takiej samej tarce bezpośrednio do ogórków  ze szczypiorkiem. Wszystko  wymieszać i dodać zawartość całego  słoika  majonezu. Wymieszać i gotowe! Ten  sos  jest  doskonałym  dodatkiem  do  wszystkich wędlin i mięs  podawanych na zimno.
 Na tym  kończymy  naszą  część przepisów na różne  potrawy  przyrządzane  z ćwiartek kurczaka.
Nasze  następne posty  poświęcimy  potrawom  sporządzanym  z  piersi  kurczaka.
Już dziś  zapraszamy.
andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz