czwartek, 17 lutego 2011

Kurczak  w  naszej  kuchni.

Niesamowite  jest  to, jak  wiele  potraw  można  przyrządzić z mięsa  drobiowego. Nasza  kuchnia  wyposażona  jest w  nowoczesny  sprzęt, dlatego  przygotowywanie wielu potraw nie  wymaga  zbyt  wielkiego  nakładu  pracy.
Jeżeli  kupujemy  kurczaka  w  całości  zwykle  pieczemy  go  na  rożnie  elektrycznym.
Kurczak  na  rożnie.
Przygotowanie: kurczaka o  wadze 1,5 – 1,8  kg  myjemy  dokładnie  wewnątrz i zewnątrz pod  bieżącą  wodą. Wycieramy  ręcznikiem  papierowym do sucha. Solimy  i  pieprzymy zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Związujemy  skrzydełka, następnie  nogi i  nadziewamy go w osi  podłużnej  na dwie, specjalne  szpadki,( które  z  jednej  strony    umocowane  na  nieruchomym  okrągłym, zębatym  kole) tak  by  przechodziły  one  przez  skrzydełka  i udka. Zamykamy  drugi  koniec  szpadek  takim samym kołem.
Całość  umieszczamy  wewnątrz  rożna  wprowadzając  nieruchome  koło  zębate  na   obrotowy  bęben i  zamykamy  szklaną  osołonę, przez  którą  możemy  śledzić  proces  pieczenia przez  cały  czas. Ponieważ nasze  urządzenie  ma wbudowany  „timer” nastawiamy  czas pieczenia (w przypadku  większego  kurczaka  wynosi on około 1,5 godziny). Kurczaka pieczemy „na sucho” tj. nie  smarujemy  go żadnym  tłuszczem;  zwykle  jest  tłusty,
stąd  nie  wymaga  żadnego  natłuszczenia. Zarumieniona  mocno  skórka  sygnalizuje  nam (niezależnie  od „timera”), że  kurczak  jest  gotowy.
Podobnie możemy upiec  kurczaka w piekarniku w temp.180 stopni  Celsjusza. Czas pieczenia  taki  sam. Kurczak  jest  gotowy gdy skórka  między  udami i tułowiem  pęka  samoistnie.
Zostawiamy go  teraz  na 5 – 10 minut, następnie  wyjmujemy i  porcjujemy przy  pomocy  sekatora  do  drobiu. Serwujemy  na  półmisku dodając ziemniaki
sałatę, mizerię  lub  żurawinę  do  mięs. Ponieważ  nie  zdarza się nam nigdy zjeść  go  w całości (zostaje przynajmniej  połowa); następnego  dnia  podajemy w  sosie  chińskim słodko – kwaśnym. W  sklepach ( a w szczególności w marketach) jest  bardzo duży  wybór. Drogą prób i wykluczeń  należy  znaleźć ten najlepszy ( czytaj: najsmaczniejszy). My  wybraliśmy  o  nazwie TY LING DUCK SAUCE, ale  jest on  trudny  do  kupienia  w kraju. Tak więc pora na :
Kurczak w sosie  chińskim.
Pozostałe  części  kurczaka upieczonego  uprzednio na rożnie kroimy na drobniejsze części  pozostawiając  skórę  i kości. Na patelni  rozpuszczamy łyżkę  masła, dodajemy ½ szklanki  wody i zawartość  słoika  sosu  chińskiego w całości. Sos  mieszamy i  gotujemy  chwilę – do połączenia  składników.
Zmniejszamy  ogień i  wkładamy przygotowane  wcześniej części kurczaka;
Przykrywamy  i  dusimy  5 – 10  minut, aż  kurczak  porządnie się zagrzeje,
a sos zgęstnieje. To  danie znakomicie  smakuje  z ryżem (najlepiej żółtym lub
brązowym). Do  tego świetnie  komponuje  się  sałata lodowa lub rzymska z sosem Winegret.


Sos  Winegret.
Typowy: to 1 część octu winnego (jabłkowego) i 3 części oleju.
W  misce  lub  salaterce „ubić” 4 łyżki octu z solą i pieprzem ( przyprawy w niewielkiej  ilości – „czubek” łyżeczki); można  dodać 2 łyżeczki  musztardy.
Ubijając  „trzepaczką” dodać  12 łyżek oleju. Ubijać  do  zgęstnienia sosu.
Można  też  dodać  2 łyżki posiekanego  szczypiorku.  Pamiętać należy, że do
tego sosu możemy  dodawać  wiele innych  przypraw takich jak: chili, chrzan, zielona, posiekana  pietruszka, rozmaryn, tymianek, czosnek – słowem co kto  lubi. Żeby  się  o tym  przekonać co jest  najlepsze proponujemy  zrobienie  czystego, klasycznego  sosu i do  niewielkich  porcji dodawanie  pojedynczych przypraw. Nam  najbardziej  smakuje świeżo  posiekany  szczypiorek.
A  WAM ? Podzielcie  się  z  nami  swoimi  wrażeniami.
Jak  zwykle – S M A C Z N E G O  !!!
andy&eli


 

1 komentarz:

  1. BARDZO DOBRY I NIE CZASOCHŁONNY PRZEPIS.
    UPIEKŁEM, ZJADŁEM ...,I DO TERAZ CZUJĘ TEN WYŚMIENITY SMAK...

    OdpowiedzUsuń