poniedziałek, 11 kwietnia 2011

O M L E T Y  -  część  druga.

Klasyczny  omlet  do  owoców.

Proporcja  na  jedną  osobę:
- 3 jajka  umyte  i  „sparzone”,
- 3 łyżki  mleka,
- 1 łyżeczka  mąki,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 1 łyżka  masła (do smażenia).

Wszystkie  produkty  „ubijamy”  trzepaczką  lub  widelcem  na  gładką  masę. Ubijamy  nie  dłużej  niż  2 minuty, starając  się  nie  spieniać  masy (mąkę  wcieramy  w  jajka).
Na  rozgrzaną  patelnię wkładamy  masło, a  po  jego  rozpuszczeniu  wlewamy  całą  mase. Chwilę  smażymy. Nie unosimy brzegów jak w omlecie  klasycznym,
Natomiast  przykrywamy  patelnię  pokrywką i  maksymalnie  zmniejszamy  płomień. Omlet  „urośnie”. Kiedy  jego  powierzchnia  lekko  się  zetnie, a  spód  zrumieni, zsuwamy  omlet  na  talerz, żeby  go  odwrócić  i  ponownie  zsuwamy  na  patelnię stroną  nieupieczoną. Chwilę  smażymy i  przekładamy  omlet  na  talerz. Powierzchnię  posypujemy  cukrem  pudrem. Możemy  posmarować  dżemem, możemy  polać  sokiem  owocowym lub  „nadziać”  sezonowymi  owocami, możemy  posmarować  Nutellą. Składamy  na  pół i  dekorujemy  bitą  śmietaną.
Sądzimy, że  nie  jest to skomplikowane  danie  i  osoby,  które  zwykle    „daleko  od  kuchni”  poradzą  sobie  z  łatwością.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz