O M L E T Y - część druga.
Klasyczny omlet do owoców.
Proporcja na jedną osobę:
- 3 jajka umyte i „sparzone”,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 1 łyżka masła (do smażenia).
Wszystkie produkty „ubijamy” trzepaczką lub widelcem na gładką masę. Ubijamy nie dłużej niż 2 minuty, starając się nie spieniać masy (mąkę wcieramy w jajka).
Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło, a po jego rozpuszczeniu wlewamy całą mase. Chwilę smażymy. Nie unosimy brzegów jak w omlecie klasycznym,
Natomiast przykrywamy patelnię pokrywką i maksymalnie zmniejszamy płomień. Omlet „urośnie”. Kiedy jego powierzchnia lekko się zetnie, a spód zrumieni, zsuwamy omlet na talerz, żeby go odwrócić i ponownie zsuwamy na patelnię stroną nieupieczoną. Chwilę smażymy i przekładamy omlet na talerz. Powierzchnię posypujemy cukrem pudrem. Możemy posmarować dżemem, możemy polać sokiem owocowym lub „nadziać” sezonowymi owocami, możemy posmarować Nutellą. Składamy na pół i dekorujemy bitą śmietaną.
Sądzimy, że nie jest to skomplikowane danie i osoby, które zwykle są „daleko od kuchni” poradzą sobie z łatwością.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz