O M L E T Y – część pierwsza.
Bardzo wdzięczną do zrobienia na łódce potrawą obok jajecznicy jest omlet.
Jest on prostszy do zrobienia niż jajecznica.
Podajemy proporcję na 1 osobę.
- 3 jajka dokładnie umyte i „sparzone”’
- 2 łyżki mleka lub wody,
- 1 łyżka masła do smażenia,
- sól i pieprz.
Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło (nie należy rozgrzewać patelni razem z masłem, bo masło się przypali). Jajka „roztrzepujemy” z mlekiem lub wodą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy i wylewamy na patelnię. Nie mieszamy. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, unosimy brzegi omletu tak, by masa jajeczna dostała się na dno patelni. Kiedy spód się zrumieni, a środek omletu jest jeszcze wilgotny omlet musimy przewrócić. W tym celu zsuwamy go na talerz i z powrotem na patelnię żeby omlet dosmażyć z drugiej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerz składając na pół. Podajemy z ketchupem lub sałatką z pomidorów.
Klasyczny omlet nie wymaga dosmażania wierzchniej strony, ponieważ podaje się go „na wpół ścięty”. Na „łódce” dosmażanie jest praktyczniejsze,
bo zapobiega zatruciu pokarmowemu.
Omlety można nadziewać. Oto przykłady najpopularniejszych nadzień:
1.Gdy omlet dosmażamy, na usmażonej powierzchni kładziemy tarty ser,
plasterki sera lub serki topione. Przykrywamy na chwilę pokrywką
i smażymy do rozpuszczenia sera.
2. Pieczarki przesmażone z cebulką, doprawione solą i pieprzem. Gorące wkładamy do omleta już na talerzu. Składamy na pół i podajemy.
3.Szynka lub konserwa szynkowa pokrojona w paseczki i przesmażona z cebulą.
4.Szynka lub konserwa szynkowa jak wyżej z dodatkiem pokrojonych w kostkę pomidorów i papryki.
5. Zielony groszek z puszki odcedzony i podgrzany w garnku z masłem i kilkoma kroplami przyprawy maggi.
Wszystkie wymienione składniki zwykle mamy na „łódce”, tak więc przygotowanie takiego omletu zajmuje nie więcej niż 5-6 minut.
Omlety możemy także podawać na słodko. Do klasycznego omletu opisanego przed chwilą możemy włożyć dżem, świeże owoce: np. jagody lub maliny, ale należy pamiętać, że wtedy nie używamy ani soli, ani pieprzu,
a całość posypujemy cukrem pudrem używając sitko (1-2 łyżeczki cukru pudru wsypujemy na sitko i potrząsając nim „pudrujemy omlet, placki czy racuszki). Klasyczny omlet do owoców robi się trochę inaczej. Następny post będzie temu poświęcony.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz