niedziela, 10 kwietnia 2011

O M L E T Y – część  pierwsza.
Bardzo  wdzięczną  do  zrobienia  na łódce  potrawą  obok  jajecznicy  jest omlet.
Jest  on  prostszy  do  zrobienia  niż  jajecznica.
Podajemy  proporcję  na  1  osobę.
- 3  jajka  dokładnie  umyte  i  „sparzone”’
- 2  łyżki  mleka  lub  wody,
- 1  łyżka masła  do  smażenia,
- sól  i  pieprz.
Na  rozgrzaną  patelnię wkładamy  masło (nie  należy  rozgrzewać  patelni  razem  z  masłem, bo  masło  się  przypali). Jajka „roztrzepujemy”  z  mlekiem  lub  wodą, dodajemy szczyptę  soli  i  pieprzu, mieszamy i  wylewamy  na  patelnię. Nie  mieszamy. Kiedy  jajka  zaczynają  się  ścinać, unosimy  brzegi  omletu tak, by  masa  jajeczna dostała  się  na  dno  patelni. Kiedy  spód  się  zrumieni, a środek omletu  jest  jeszcze  wilgotny omlet  musimy  przewrócić.   W tym  celu zsuwamy  go  na talerz i  z  powrotem  na  patelnię żeby  omlet  dosmażyć  z  drugiej  strony. Po  usmażeniu  przekładamy  na  talerz składając  na  pół. Podajemy  z  ketchupem  lub  sałatką  z  pomidorów.
Klasyczny  omlet  nie  wymaga  dosmażania  wierzchniej  strony, ponieważ  podaje się  go „na  wpół  ścięty”. Na „łódce” dosmażanie  jest  praktyczniejsze,
bo zapobiega  zatruciu  pokarmowemu.
Omlety  można  nadziewać. Oto  przykłady  najpopularniejszych  nadzień:
1.Gdy  omlet  dosmażamy, na usmażonej  powierzchni kładziemy tarty ser,
plasterki sera  lub  serki  topione. Przykrywamy na  chwilę  pokrywką
i  smażymy do rozpuszczenia  sera.
2. Pieczarki  przesmażone  z  cebulką, doprawione  solą  i  pieprzem. Gorące  wkładamy  do  omleta już  na  talerzu. Składamy  na  pół  i  podajemy.
3.Szynka lub  konserwa  szynkowa  pokrojona  w  paseczki  i  przesmażona  z  cebulą.
4.Szynka  lub  konserwa  szynkowa  jak  wyżej z  dodatkiem pokrojonych  w  kostkę  pomidorów  i  papryki.
5. Zielony  groszek  z  puszki odcedzony  i  podgrzany  w  garnku z  masłem  i kilkoma  kroplami  przyprawy  maggi.
Wszystkie  wymienione  składniki zwykle  mamy  na „łódce”, tak  więc  przygotowanie  takiego  omletu  zajmuje  nie więcej  niż  5-6  minut.
Omlety  możemy  także  podawać  na  słodko. Do  klasycznego  omletu opisanego przed  chwilą możemy  włożyć  dżem, świeże  owoce: np. jagody  lub  maliny, ale  należy  pamiętać, że wtedy  nie  używamy  ani  soli, ani pieprzu,
a całość  posypujemy cukrem  pudrem używając  sitko (1-2 łyżeczki  cukru  pudru wsypujemy  na  sitko i  potrząsając  nim „pudrujemy  omlet, placki  czy  racuszki). Klasyczny  omlet  do  owoców  robi  się  trochę  inaczej. Następny  post  będzie  temu  poświęcony.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz