„R A C U S Z K I”.
Racuszki zwykłe. Proporcja na 2 osoby:
- 2 jajka (umyte i „sparzone”),
- 1 szklanka maślanki lub jogurtu,
- 5 łyżek mąki,
- olej do smażenia.
W płaskim rondelku „rozbijamy” jajka, dodajemy maślankę, mąkę i dokładnie wszystko mieszamy, tak żeby nie było grudek. Ciasto powinno być gęste, żeby można je było nakładać łyżką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Ciasto nabieramy łyżką i wkładamy na patelnię rozpłaszczając je. Kolejne porcje ciasta układamy w niewielkich odstępach, aż przykryjemy całą powierzchnię patelni. Patelnię przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień. Gdy zewnętrzna powierzchnia racuszka lekko się zetnie przewracamy na drugą stronę (przy pomocy 2 widelców lub płaskiej „łopatki”). Smażymy aż spód będzie rumiany. Podajemy posypując cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Racuszki z jabłkami. Proporcja dla 2 osób:
- 2 jajka (umyte i „sparzone”),
- 1 jabłko (np. Mc Intosh) obrane, umyte i utarte na tarce z grubymi „oczkami”,
- 1 szklanka maślanki,
- 4-5 łyżek mąki,
- 1 cukier waniliowy.
Jajka „ukręcamy” z mąką, dodajemy maślankę i cukier waniliowy. Dodajemy utarte jabłka. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy placuszki (łyżką). Smażymy pod przykryciem z obu stron do zrumienienia na małym „ogniu”. Podajemy posypane cukrem pudrem.
W taki sam sposób możemy zrobić racuszki z jagodami dodając zamiast startych jabłek, przebrane, umyte i odsączone z wody jagody. Racuszki „owocowe” doskonale smakują posypane cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym i z bitą śmietaną. Jednak najlepsze są polane sokiem owocowym lub sosem śmietanowym.
Sos śmietanowy ( jogurtowy).
- 1 duży pojemnik śmietany (jogurtu),
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku,
- 2 łyżki cukru.
Śmietanę (jogurt) dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając w trakcie ucierania cynamon.
Racuszki z białym serem.
- 2 jajka (umyte i „sparzone”),
- 250 g białego twarogu (może być serek homogenizowany),
- 2 łyżki mąki,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę i dokładnie ucieramy, tak żeby nie było grudek. Dodajemy twaróg roztarty uprzednio widelcem i dalej mieszamy. Gdyby ciasto było za rzadkie należy dodać odrobinę (łyżeczkę) mąki. Na patelnię z rozgrzanym olejem, łyżką wkładamy placuszki rozpłaszczając ich powierzchnię. Smażymy na małym „ogniu” pod przykryciem do zrumienienia obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z sosem śmietanowym.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz