wtorek, 12 kwietnia 2011

„R A C U S Z K I”.
Racuszki  zwykłe. Proporcja  na  2  osoby:
- 2  jajka  (umyte  i  „sparzone”),
- 1 szklanka  maślanki  lub  jogurtu,
- 5  łyżek  mąki,
- olej  do  smażenia.
W  płaskim  rondelku „rozbijamy”  jajka, dodajemy  maślankę, mąkę  i  dokładnie  wszystko  mieszamy, tak  żeby  nie  było  grudek. Ciasto  powinno  być  gęste,  żeby  można  je  było  nakładać  łyżką. Na  rozgrzaną  patelnię  wlewamy  olej. Ciasto  nabieramy  łyżką  i  wkładamy  na  patelnię  rozpłaszczając je. Kolejne  porcje  ciasta  układamy  w  niewielkich  odstępach, aż  przykryjemy  całą  powierzchnię  patelni. Patelnię  przykrywamy pokrywką  i  zmniejszamy  płomień. Gdy  zewnętrzna  powierzchnia  racuszka  lekko  się  zetnie przewracamy  na  drugą  stronę  (przy  pomocy  2  widelców lub  płaskiej  „łopatki”). Smażymy aż  spód  będzie  rumiany. Podajemy  posypując  cukrem  pudrem  zmieszanym  z  cukrem  waniliowym.
Racuszki  z  jabłkami. Proporcja  dla  2  osób:
- 2  jajka (umyte  i „sparzone”),
- 1  jabłko (np. Mc  Intosh) obrane, umyte i  utarte na  tarce  z  grubymi    „oczkami”,
- 1 szklanka  maślanki,
- 4-5 łyżek  mąki,
- 1 cukier  waniliowy.
Jajka  „ukręcamy”  z  mąką, dodajemy  maślankę  i  cukier  waniliowy. Dodajemy utarte  jabłka. Na  rozgrzaną  patelnię  z  olejem   nakładamy  placuszki (łyżką). Smażymy  pod  przykryciem z obu  stron  do  zrumienienia  na  małym „ogniu”. Podajemy  posypane  cukrem  pudrem.
W   taki  sam  sposób  możemy  zrobić  racuszki z  jagodami  dodając  zamiast  startych  jabłek, przebrane, umyte i odsączone  z  wody jagody. Racuszki  „owocowe”  doskonale  smakują posypane  cukrem  pudrem  zmieszanym  z  cukrem  waniliowym i  z  bitą  śmietaną. Jednak  najlepsze    polane  sokiem  owocowym lub  sosem  śmietanowym.
Sos  śmietanowy ( jogurtowy).
- 1 duży  pojemnik  śmietany (jogurtu),
- 2 opakowania  cukru  waniliowego,
- 1/3 łyżeczki cynamonu  w  proszku,
- 2 łyżki  cukru.
Śmietanę (jogurt) dokładnie  utrzeć z cukrem i cukrem  waniliowym, dodając  w  trakcie  ucierania  cynamon.



Racuszki  z  białym  serem.
- 2 jajka  (umyte  i  „sparzone”),
- 250 g białego  twarogu (może  być  serek  homogenizowany),
- 2 łyżki  mąki,
- 1 torebka  cukru  waniliowego,
- 2 łyżki cukru.
Jajka  ucieramy  z  cukrem  i  cukrem  waniliowym, dodajemy  mąkę i  dokładnie  ucieramy, tak  żeby  nie  było  grudek. Dodajemy  twaróg roztarty  uprzednio  widelcem i  dalej  mieszamy.  Gdyby  ciasto  było  za  rzadkie należy  dodać  odrobinę (łyżeczkę)  mąki. Na  patelnię  z  rozgrzanym  olejem, łyżką wkładamy  placuszki rozpłaszczając  ich  powierzchnię. Smażymy  na  małym „ogniu”  pod  przykryciem  do  zrumienienia  obu  stron. Podajemy  posypane  cukrem  pudrem  lub z sosem śmietanowym.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz