wtorek, 29 marca 2011

Kotlety  mielone zakonserwowane w  słoikach.
Potrzebne  składniki:
- 1 kg  mielonego  mięsa  (piersi  kurczaka, wieprzowina, wołowina, cielęcina),
- 3 jajka,
- 5 łyżek  tartej  bułki  namoczonej w mleku,
- 1 średnia cebula, pokrojona  w  drobną  kosteczkę i  przesmażona na oleju,
- 1 łyżeczka  mielonego  pieprzu,
- 3 łyżeczki  soli,
- 3  łyżki  masła,
- olej  do  smażenia,
- 1 łyżka  zimnej  wody.

Wszystkie składniki dokładnie  mieszamy w  misce. Formujemy  kotleciki  podłużne  lub  okrągłe. Na  patelnię z rozgrzanym  olejem kładziemy  kotleciki
i smażymy z  obu  stron na rumiano. Przekładamy  do  płaskiego  garnka. Na  patelnię po kotletach wlewamy szklankę  wody, mieszamy  i  zalewamy  kotlety. Dodajemy  masło i  dusimy  pod  przykryciem około  25  minut. Następnie układamy  je  w 1 l słoikach  typu  twist (uprzednio umytych  i  wyparzonych).
Zalewamy  sosem z duszenia tak żeby 1/3 górna część  słoika  pozostała  wolna.
Zakręcamy i wstawiamy  do  zimnego  piekarnika. Nastawiamy  termostat  na 150 stopni i włączamy  piekarnik. Pieczemy  45  minut. Wyłączamy  piekarnik i  pozostawiamy  w  nim słoiki  do całkowitego wystygnięcia (6-8) godzin. Następnie odstawiamy  w  chłodne  miejsce do czasu  użycia  na  jachcie.
Po  otwarciu  słoika  kotlety  przekładamy do  rondla  lub  płaskiego  garnka, podgrzewamy  i  zalewamy  sosem.
Do  tych  kotletów  doskonale  nadaje się sos grzybowy  „z  torebki” zrobiony wg. przepisu na opakowaniu  lub  też  nasz sos z  cukini  (wejdż  do  Archiwum – post pt. Piersi  kurczaka cz.4) z makaronem, ryżem, kaszą gryczaną  lub  ziemniakami. Do  tego  sałata,  maślanka, kefir  lub  jogurt  naturalny (grecki).
Smaczny  i  sycący  obiad  jednodaniowy.

andy&eli

1 komentarz:

  1. Bardzo przydatny post wlasnie takiego przepisu szukalam :-) Dziekuje

    OdpowiedzUsuń