Kotlety mielone zakonserwowane w słoikach.
Potrzebne składniki:
- 1 kg mielonego mięsa (piersi kurczaka, wieprzowina, wołowina, cielęcina),
- 3 jajka,
- 5 łyżek tartej bułki namoczonej w mleku,
- 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kosteczkę i przesmażona na oleju,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
- 3 łyżeczki soli,
- 3 łyżki masła,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka zimnej wody.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce. Formujemy kotleciki podłużne lub okrągłe. Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy kotleciki
i smażymy z obu stron na rumiano. Przekładamy do płaskiego garnka. Na patelnię po kotletach wlewamy szklankę wody, mieszamy i zalewamy kotlety. Dodajemy masło i dusimy pod przykryciem około 25 minut. Następnie układamy je w 1 l słoikach typu twist (uprzednio umytych i wyparzonych).
Zalewamy sosem z duszenia tak żeby 1/3 górna część słoika pozostała wolna.
Zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy termostat na 150 stopni i włączamy piekarnik. Pieczemy 45 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia (6-8) godzin. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do czasu użycia na jachcie.
Po otwarciu słoika kotlety przekładamy do rondla lub płaskiego garnka, podgrzewamy i zalewamy sosem.
Do tych kotletów doskonale nadaje się sos grzybowy „z torebki” zrobiony wg. przepisu na opakowaniu lub też nasz sos z cukini (wejdż do Archiwum – post pt. Piersi kurczaka cz.4) z makaronem, ryżem, kaszą gryczaną lub ziemniakami. Do tego sałata, maślanka, kefir lub jogurt naturalny (grecki).
Smaczny i sycący obiad jednodaniowy.
andy&eli
Bardzo przydatny post wlasnie takiego przepisu szukalam :-) Dziekuje
OdpowiedzUsuń