Kuchnia jachtowa c d.
Ogórki małosolne w torebce foliowej. Proces kwaszenia trwa zaledwie 2-3 dni, a otrzymujemy doskonałe, aromatyczne ogórki wielokrotnie tańsze niż te kupowane na bazarach, bądź sklepach warzywnych.
Do zrobienia tego „ specjału” potrzebne są:
- małe, zielone ogórki do kiszenia (10-20) – tyle ile zmieści się w torebce
w pozycji pionowej,
- 2 cm kawałek chrzanu,
- pęczek koperku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- przegotowana, osolona woda ( na 1 l wody 2 płaskie łyżki stołowe soli), - torebka foliowa z grubej folii o dość dużej pojemności – najlepiej zamykana. Jeżeli takiej nie mamy wystarczy zwykła ( na końcu powiemy jak ją zamknąć).
Ogórki myjemy dokładnie w zimnej wodzie. Obcinamy „piętki”. Na dno torebki wkładamy kilka gałązek kopru, kilka plasterków czosnku i 2-3 plasterki chrzanu. Torebkę wkładamy do garnka lub wiaderka (żeby się nie przewróciła). Ogórki ustawiamy w torebce obok siebie, pionowo, zieloną częścią ku górze. Przekładamy koperkiem, czosnkiem i chrzanem. Wodę zagotowujemy z solą. Jeżeli mamy, możemy dodać łyżeczkę miodu, ale nie jest to konieczne. Ciepłą, ale niegorącą wodą zalewamy ogórki tak, żeby woda je pokryła. Zamykamy torebkę wyciskając z niej powietrze. Odstawiamy na 2-3 dni. Najlepiej ustawić torebkę wraz z naczyniem, w którym ją napełnialiśmy w jakiejś bakiście, zaprzeć tak, żeby naczynie na przechyłach nie wywróciło się i całość się nie wylała. Ogórki powinny stać w ciepłym miejscu (nasila to fermentację), ale nie bezpośrednio na słońcu. Kiedy zacznie się fermentacja, torebka będzie pęczniała, woda wyrażnie zmętnieje i to jest znak, że ogórki są gotowe do jedzenia. Należy teraz naszą torebkę umieścić w chłodnym i ciemnym miejscu, żeby z ogórków małosolnych nie zrobiły się kwaszone (też dobre).
Jeżeli torebka nie ma własnego zamknięcia, należy zamknąć ją przy pomocy spinaczy do bielizny. Żeby to zrobić należy unieść górne brzegi torebki, napiąć nieco i zawinąć kilka razy górny brzeg (przyda się pomoc). Dociśnięte i zwinięte brzegi spinamy zaciskami do bielizny. Ogórki smakują znakomicie do wszystkiego.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz