poniedziałek, 28 marca 2011

Kuchnia  jachtowa  c d.

Ogórki  małosolne  w  torebce  foliowej. Proces  kwaszenia  trwa  zaledwie  2-3 dni, a  otrzymujemy  doskonałe, aromatyczne  ogórki wielokrotnie  tańsze  niż  te  kupowane  na  bazarach, bądź  sklepach  warzywnych.
Do  zrobienia  tego „ specjału”  potrzebne  są:
- małe, zielone ogórki  do  kiszenia  (10-20) – tyle  ile  zmieści  się  w torebce 
  w  pozycji  pionowej,
- 2 cm  kawałek  chrzanu,
- pęczek  koperku,
- 2-3 ząbki  czosnku,
- przegotowana, osolona  woda ( na  1 l  wody  2  płaskie  łyżki stołowe soli),     - torebka  foliowa  z grubej  folii  o  dość  dużej  pojemności – najlepiej       zamykana. Jeżeli  takiej  nie  mamy  wystarczy  zwykła ( na końcu  powiemy jak     zamknąć).
 Ogórki  myjemy  dokładnie w  zimnej  wodzie. Obcinamy  „piętki”. Na dno torebki wkładamy  kilka  gałązek  kopru, kilka  plasterków  czosnku  i  2-3 plasterki  chrzanu. Torebkę  wkładamy  do  garnka lub  wiaderka (żeby  się  nie  przewróciła). Ogórki  ustawiamy  w  torebce  obok  siebie, pionowo, zieloną  częścią  ku  górze. Przekładamy  koperkiem, czosnkiem i chrzanem. Wodę  zagotowujemy  z  solą. Jeżeli  mamy, możemy  dodać łyżeczkę  miodu, ale  nie  jest  to  konieczne. Ciepłą, ale  niegorącą  wodą zalewamy  ogórki  tak, żeby woda  je  pokryła. Zamykamy  torebkę wyciskając  z  niej  powietrze. Odstawiamy  na 2-3 dni. Najlepiej  ustawić  torebkę  wraz  z naczyniem, w którym    napełnialiśmy w jakiejś  bakiście, zaprzeć tak, żeby  naczynie  na  przechyłach  nie  wywróciło  się i całość  się  nie  wylała. Ogórki  powinny  stać  w  ciepłym  miejscu  (nasila  to  fermentację), ale  nie bezpośrednio  na  słońcu. Kiedy zacznie  się  fermentacja, torebka  będzie  pęczniała, woda  wyrażnie  zmętnieje i to  jest  znak, że  ogórki    gotowe  do  jedzenia. Należy  teraz  naszą  torebkę  umieścić  w  chłodnym  i  ciemnym  miejscu, żeby  z  ogórków  małosolnych  nie  zrobiły  się  kwaszone (też  dobre).
Jeżeli  torebka  nie  ma  własnego  zamknięcia, należy  zamknąć    przy  pomocy  spinaczy  do  bielizny. Żeby  to  zrobić  należy  unieść  górne  brzegi  torebki, napiąć  nieco  i  zawinąć kilka razy  górny  brzeg (przyda  się  pomoc). Dociśnięte  i  zwinięte  brzegi  spinamy  zaciskami  do  bielizny.                 Ogórki  smakują  znakomicie  do  wszystkiego.
andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz