sobota, 2 kwietnia 2011

Przepisy  na  wekowanie  cd.
Surowa  biała  kiełbasa. Potrzebujemy:
- surowa  biała  kiełbasa,
- przyprawy: liście  laurowe, pieprz, ziele angielskie.
Do  wekowania  najlepiej  kupić  kiełbasę surową  w  długim  kawałku,
ale  pocięta  w  kawałki  również  się  nadaje. Wodę zagotować w płaskim  naczyniu, włożyć  kiełbasę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć  płomień         i   gotować  na  małym ogniu  przez 10 min.
Przygotować  słoiki (umyć i wyparzyć). Kiełbasę  pociąć  na  kawałki  nieco  krótsze niż wysokość  słoika i ustawić  na  dnie. Dodać 1 listek laurowy,
po 2  ziarnka  pieprzu  i  ziela angielskiego i zalać  wodą z  gotowania  kiełbasy. Po zakręceniu  pokrywek, słoiki  wkładamy  do  zimnego  piekarnika. Termostat  ustawiamy  na  150 stopni  i  pieczemy  przez  45  minut. Następnie  wyłączamy  piekarnik  i  pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie odstawiamy  w  chłodne miejsce do momentu użycia. Po otworzeniu  słoika zlewamy  płyn  do  naczynia. Teraz  będziemy  potrzebowali:
- 1 cebulę obraną, umytą i  pokrojoną w  kostkę,
- 1 ząbek  posiekanego  czosnku,
- 1 łyżkę  masła,
- 1 łyżkę  mąki,
- przyprawy: sól, pieprz i cukier.
Cebulę  przesmażamy  na  oleju  wraz  z czosnkiem. Na  drugiej  patelni rozpuszczamy  masło z  mąką. „Rozprowadzić” sosem  ze  słoika.  Dodać  cebulę z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać  łyżkę  kwaśnej  śmietany. Kiełbasę  podgrzać w sosie. Podawać z ugotowanymi kartoflami i piwem.
Barszcz  biały. Jeśli  otwieramy  więcej  słoików i  mamy  więcej  sosu, to  możemy  z niego  zrobić  biały  barszcz. Potrzebujemy:
- 2-3 ziemniaki obrane, umyte  i  pokrojone  w  kostkę,
- 1 cebula  obrana, umyta  i  pokrojona  w kostkę,
- 1 torebka  barszczu  białego,
- sos  ze  słoika,
- 2-3 łyżki śmietany,
- 1 ząbek  czosnku obrany i umyty,
- 1 łyżka  oleju  do smażenia.
Do garnka włożyć ziemniaki, zalać wodą tak, żeby je przykryła i  postawić na  palnik. Cebulę  przesmażyć na oleju do zrumienienia i włożyć  do  ziemniaków wraz z czosnkiem i gotować do miękkości.
1 torebkę barszczu  białego rozpuścić  w  sosie  ze  słoika  i  wlać  do  gotującej  się  zupy i  gotować  jeszcze kilka minut. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną  cukru.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz