Kuchnia jachtowa cd. – Surówki cz. 1.
Na początku naszego blogu pisaliśmy o surówkach, które z powodzeniem stosujemy na „łódce” do obiadowych dań mięsnych. Były to: surówka z marchwi z jabłkiem (post 13), sałatka „żeglarska” (post 8), mizeria (post 12).
surówka z cykorii (post 14), zielona sałata z kurczakiem i sosem Winegret (post 10). Dzisiaj podajemy następne przepisy:
Surówka z kiszonych ogórków z cebulą. Potrzebujemy:
- 3-4 ogórki kiszone,
- 1 cebula obrana, umyta i pokrojona w cienkie pół plasterki,
- 1 łyżka oleju,
- przyprawy: sól i pieprz.
Ogórki kroimy w plasterki i dodajemy cebulę. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na 20 minut do połączenia się składników. Podajemy do wszystkich rodzajów mięs.
Surówka z rzodkiewki. Potrzebujemy:
- 1 pęczek rzodkiewek na osobę. Myjemy, odcinamy korzonek i liście.
Kroimy na plasterki.
- 1 pęczek szczypiorku myjemy i drobno kroimy,
- 1 kubeczek śmietany lub jogurtu greckiego.
Mieszamy dokładnie i solimy (1/2 łyżeczki lub nieco więcej); odstawiamy na 10 minut. Rzodkiewki pod wpływem soli „puszczą” sok, który odlewamy. Próbujemy; ewentualnie dosalamy. Mieszamy. Dodajemy śmietanę (2 łyżki na osobę) lub jogurt (najlepszy jest grecki).Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Podajemy jak poprzednio do wszystkich rodzajów mięs.
Surówka ze świeżego ogórka. Potrzebujemy:
- 1 ogórek na osobę (dość duży),
- 2 łyżki octu,
- przyprawy: sól i pieprz.
Ogórek obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 10 minut. Odlewamy wytworzoną wodę. Dodajemy ocet, mieszamy, ewentualnie dosalamy.
Jak zwykle podajemy do mięs.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz