wtorek, 19 kwietnia 2011

Kuchnia  jachtowa cd. – Surówki cz. 1.

Na początku  naszego  blogu  pisaliśmy  o  surówkach, które  z  powodzeniem  stosujemy  na „łódce” do  obiadowych  dań  mięsnych. Były  to: surówka  z  marchwi  z  jabłkiem (post 13), sałatka  „żeglarska” (post 8), mizeria (post 12).
surówka  z cykorii (post 14), zielona  sałata  z kurczakiem i  sosem  Winegret (post 10). Dzisiaj  podajemy  następne przepisy:
Surówka  z  kiszonych  ogórków  z  cebulą. Potrzebujemy:
- 3-4 ogórki  kiszone,
- 1 cebula obrana, umyta i  pokrojona  w  cienkie  pół plasterki,
- 1 łyżka  oleju,
- przyprawy: sól i pieprz.
Ogórki  kroimy  w  plasterki i dodajemy cebulę. Dokładnie  mieszamy  i  przyprawiamy  solą  i  pieprzem. Dodajemy  olej i  jeszcze  raz  mieszamy. Odstawiamy  na  20  minut  do  połączenia  się  składników. Podajemy  do  wszystkich  rodzajów  mięs.
Surówka  z  rzodkiewki. Potrzebujemy:
- 1 pęczek rzodkiewek  na  osobę. Myjemy, odcinamy  korzonek  i  liście.
   Kroimy  na  plasterki.
- 1 pęczek  szczypiorku myjemy  i  drobno  kroimy,
- 1 kubeczek  śmietany lub  jogurtu  greckiego.
Mieszamy  dokładnie i  solimy (1/2  łyżeczki lub nieco  więcej); odstawiamy  na  10  minut. Rzodkiewki  pod  wpływem  soli  „puszczą” sok, który  odlewamy. Próbujemy; ewentualnie  dosalamy. Mieszamy. Dodajemy śmietanę (2 łyżki  na  osobę) lub jogurt (najlepszy  jest  grecki).Jeszcze  raz  dokładnie  mieszamy. Podajemy jak  poprzednio  do  wszystkich  rodzajów  mięs.
Surówka  ze świeżego  ogórka. Potrzebujemy:
- 1 ogórek na osobę (dość duży),
- 2 łyżki octu,
- przyprawy: sól i pieprz.
Ogórek  obieramy, myjemy  i  kroimy w  plasterki. Doprawiamy  solą  i  pieprzem  i odstawiamy  na 10 minut. Odlewamy wytworzoną  wodę. Dodajemy  ocet, mieszamy, ewentualnie  dosalamy.
Jak zwykle  podajemy  do  mięs.

andy&eli


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz