niedziela, 17 kwietnia 2011

Kuchnia  jachtowa  cd. -  Sałatki  i  Surówki.

Wszystkie  przepisy, które  tu  podamy  są łatwe  i  szybkie
do  zrobienia  na  „łódce

Sałatka  z  tuńczyka. Potrzebujemy:
- 1 puszka  tuńczyka  w  sosie  własnym  lub  w  oleju (odsączonego),
- ½ cebuli  czerwonej, obranej, umytej  i  pokrojonej w drobną  kostkę lub
- mały  pęczek  szczypiorku, umyty i posiekany,
- 1 łodyga selera naciowego, obrana, umyta  i  pokrojona  w  kostkę,
- 1 jajko  ugotowane  na  twardo, obrane  i  pokrojone w kostkę,
- 1 mały  ogórek konserwowy  pokrojony  w kostkę lub  zamiennie  może być:
- ½ strąka  papryki  konserwowej lub świeżej, pokrojone  w  kostkę,
- 2-3 łyżki  majonezu.
Wszystko  razem  mieszamy, doprawiamy  solą  i  pieprzem i  podajemy  z  chlebem  posmarowanym masłem. Jeśli  chcemy żeby  było  elegancko  sałatkę  podajemy  na  liściu  sałaty  w  wydrążonych  połówkach  zielonego  ogórka.

Sałatka  z  konserwowych  szparagów. Potrzebujemy:
- szparagi  ze słoika  odsączone  z  zalewy i  pokrojone  w  małe  kawałki,
- 2-3  plastry  szynki (może  być  konserwowa), pokrojone  w  kostkę,
- 2 jajka  ugotowane  na  twardo, obrane  i  pokrojone  w kostkę,
- 1 mały słoik  majonezu,
- 2-3 liście  sałaty,
- 2 pomidory, umyte  i  pokrojone  w ćwiartki.
Wszystkie  składniki mieszamy, doprawiamy  solą  i  pieprzem. Podajemy  na liściach  sałaty, przybrane  ćwiartkami  pomidorów.
Podobnie  możemy  zrobić  sałatkę z  konserwowanych  karczochów.

Sałatka z  szynką (konserwą  turystyczną, szynką  mieloną). Potrzebujemy:
- kilka  plasterków  szynki (lub  zamienników) pokrojonych w kostkę,
- kilka  plastrów  sera żółtego (np. morski, gouda) pokrojonych w  kostkę,
- 2-3 jajka  ugotowane  na  twardo, obrane i pokrojone  w  kostkę,
- ½ puszki  zielonego  groszku – odsączonego  z  zalewy,
- 2-3 ogórki  konserwowe  lub  kiszone – pokrojone  w  kostkę,
- kilka  łyżek  majonezu,
- 1 pęczek  szczypiorku  umytego  i  posiekanego.
Wszystkie  składniki  mieszamy  i  doprawiamy  solą  i  pieprzem. Posypujemy  szczypiorkiem  i podajemy  z  pieczywem (najlepiej  świeżym).
Smacznego,

andy&eli



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz