Kuchnia jachtowa cd. - Sałatki i Surówki.
Wszystkie przepisy, które tu podamy są łatwe i szybkie
do zrobienia na „łódce”
Sałatka z tuńczyka. Potrzebujemy:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju (odsączonego),
- ½ cebuli czerwonej, obranej, umytej i pokrojonej w drobną kostkę lub
- mały pęczek szczypiorku, umyty i posiekany,
- 1 łodyga selera naciowego, obrana, umyta i pokrojona w kostkę,
- 1 jajko ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę,
- 1 mały ogórek konserwowy pokrojony w kostkę lub zamiennie może być:
- ½ strąka papryki konserwowej lub świeżej, pokrojone w kostkę,
- 2-3 łyżki majonezu.
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z chlebem posmarowanym masłem. Jeśli chcemy żeby było elegancko sałatkę podajemy na liściu sałaty w wydrążonych połówkach zielonego ogórka.
Sałatka z konserwowych szparagów. Potrzebujemy:
- szparagi ze słoika odsączone z zalewy i pokrojone w małe kawałki,
- 2-3 plastry szynki (może być konserwowa), pokrojone w kostkę,
- 2 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę,
- 1 mały słoik majonezu,
- 2-3 liście sałaty,
- 2 pomidory, umyte i pokrojone w ćwiartki.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na liściach sałaty, przybrane ćwiartkami pomidorów.
Podobnie możemy zrobić sałatkę z konserwowanych karczochów.
Sałatka z szynką (konserwą turystyczną, szynką mieloną). Potrzebujemy:
- kilka plasterków szynki (lub zamienników) pokrojonych w kostkę,
- kilka plastrów sera żółtego (np. morski, gouda) pokrojonych w kostkę,
- 2-3 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę,
- ½ puszki zielonego groszku – odsączonego z zalewy,
- 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone – pokrojone w kostkę,
- kilka łyżek majonezu,
- 1 pęczek szczypiorku umytego i posiekanego.
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy z pieczywem (najlepiej świeżym).
Smacznego,
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz