Kuchnia jachtowa cd. – nowy rozdział:
Jacht - Grill - Ognisko.
Wiosna – w Ameryce wiosnę można poznać po zapachu mięsa pieczonego na grillu. Nie znaczy to bynajmniej ,że w trakcie zimy Amerykanie nie grilują, ale na pewno nie tak często. Wiosna - to początek sezonu grilowania. Pokrowce z „grillów” zostają zabrane do garażów, lub do „basement’s” (piwnica), a grile zaczynają sezon. „Wyjeżdżają” z garaży , pozbywają się pokrowców na porch (weranda) i to jest początek długiego sezonu grilowania. Podstawowe miejsce, gdzie jest ustawiany grill, to „backyard” (ogródek przydomowy z tyłu domu), w przeciwieństwie do „frontyard”, to miejsce od frontu domu (wejście główne do domu i „wjazd” do garażu – obok; tu griluje się rzadko, ale nie mniej również).Zaczyna się sezon grilowania. Co się griluje? Wszystko.
Parówki, serdelki, kiełbaski, hamburgery, cheesburgery, udka kurczakowe, „pałki”, steki (steaks) i wiele innych. Wokół roznosi się zapach pieczonego mięsa, sąsiedzi częstują się wzajemnie puszkami piwa … i to jest właśnie zapach wiosny w Ameryce. Teraz… co też oni grilują? Jak mówiliśmy wcześniej - właściwie wszystko co da się wrzucić na ruszt.
Na początek najprostsze „mięsiwa” – „chicken steaks” – piersi kurczaka.
Potrzebujemy:
- 4 kurze piersi, umyte, okrojone z tłuszczu, zalane sokiem pomarańczowym
(marynata) na noc (12 godzin),
- sól, pieprz, olej.
Piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem; polewamy olejem i „wygniatamy” przez chwilę, aby mięso „przyjęło” przyprawy. Wkładamy na grill. Pieczemy po 10 minut z każdej strony.
Tu bardzo istotna u w a g a !!! Nigdy nie wkładamy bezpośrednio na płytę grilową. Na powierzchnię grilla kładziemy folię aluminiową stroną błyszczącą do potrawy i albo smarujemy pędzelkiem oliwą, albo używamy oleju do smażenia w spray’u. To zapobiega „ciężkiej” pracy z czyszczeniem płyty gilowej. Po skończonym grilowaniu folię wyrzuczmy, a nasz ruszt jest tak czysty, jak przed rozpoczęciem grilowania. Ta zasada dotyczy wszystkich rodzajów grila.
Następna potrawa do grilowania:
Piersi kurczaka nadziewane.
- przygotowane poprzednio piersi kurczaka w najgrubszej części nacinamy tak, by uzyskać „ kieszeń”.
Potrzebujemy:
- kilka (2-3) plastrów szynki pokrojonych w kostkę,
- 2-3 łyżki utartego sera (gouda, ementaler, mozarella) na tarce z grubymi „oczkami”,
- 2-3 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki.
Szynkę mieszamy z serem i pietruszką. Wkładamy do „kieszeni” i „spinamy” wykałaczką. Wkładamy na ruszt. Pieczemy 7-10 minut na każdą stronę.
Efekt finalny znakomity. Smakuje wszędzie.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz