piątek, 22 kwietnia 2011

Kuchnia  jachtowa  cd.  – nowy  rozdział:
 Jacht   -   Grill   -   Ognisko.

Wiosna – w Ameryce  wiosnę  można  poznać po zapachu  mięsa  pieczonego  na  grillu. Nie  znaczy  to  bynajmniej ,że  w trakcie  zimy  Amerykanie  nie  grilują, ale  na  pewno  nie  tak  często. Wiosna  -  to  początek  sezonu  grilowania. Pokrowce  z  „grillów” zostają  zabrane  do  garażów, lub  do  „basement’s” (piwnica), a grile  zaczynają  sezon. „Wyjeżdżają”  z garaży , pozbywają  się pokrowców  na  porch (weranda) i to  jest  początek  długiego  sezonu  grilowania. Podstawowe  miejsce, gdzie  jest  ustawiany  grill,  to  „backyard” (ogródek  przydomowy  z  tyłu  domu), w przeciwieństwie  do  „frontyard”, to  miejsce  od  frontu  domu (wejście główne  do  domu  i  „wjazd” do garażu – obok; tu  griluje  się  rzadko, ale  nie  mniej  również).Zaczyna  się  sezon  grilowania. Co  się  griluje? Wszystko.
Parówki, serdelki, kiełbaski, hamburgery, cheesburgery, udka  kurczakowe, „pałki”, steki  (steaks) i wiele  innych. Wokół  roznosi  się  zapach  pieczonego  mięsa, sąsiedzi  częstują  się  wzajemnie  puszkami  piwa … i  to  jest  właśnie  zapach  wiosny  w  Ameryce. Teraz… co  też  oni  grilują? Jak  mówiliśmy  wcześniej  -  właściwie  wszystko co  da  się  wrzucić  na  ruszt.
Na  początek  najprostsze  „mięsiwa” – „chicken  steaks” – piersi  kurczaka.
 Potrzebujemy:
- 4 kurze  piersi, umyte, okrojone  z  tłuszczu, zalane  sokiem  pomarańczowym  
  (marynata) na noc (12 godzin),
- sól, pieprz, olej.
Piersi kurczaka  doprawiamy  solą i  pieprzem; polewamy  olejem i  „wygniatamy”  przez  chwilę, aby   mięso  „przyjęło”  przyprawy. Wkładamy  na  grill. Pieczemy  po  10  minut  z każdej strony.
Tu  bardzo  istotna  u w a g a !!! Nigdy  nie  wkładamy  bezpośrednio  na  płytę  grilową. Na powierzchnię  grilla  kładziemy  folię  aluminiową  stroną błyszczącą  do  potrawy i  albo  smarujemy  pędzelkiem  oliwą, albo  używamy  oleju  do  smażenia  w  spray’u. To zapobiega „ciężkiej”  pracy  z  czyszczeniem  płyty  gilowej. Po skończonym  grilowaniu  folię  wyrzuczmy, a nasz  ruszt  jest  tak  czysty, jak  przed rozpoczęciem  grilowania. Ta  zasada  dotyczy wszystkich  rodzajów  grila.
 Następna  potrawa  do  grilowania:
Piersi  kurczaka nadziewane.
- przygotowane poprzednio piersi  kurczaka w najgrubszej  części nacinamy tak, by  uzyskać „ kieszeń”.
Potrzebujemy:
- kilka (2-3) plastrów  szynki  pokrojonych  w  kostkę,
- 2-3 łyżki utartego sera (gouda, ementaler, mozarella) na tarce z grubymi „oczkami”,
- 2-3 łyżki posiekanej, zielonej  pietruszki.
Szynkę mieszamy  z  serem i  pietruszką. Wkładamy  do „kieszeni” i  „spinamy”  wykałaczką. Wkładamy  na  ruszt. Pieczemy 7-10  minut  na  każdą  stronę.
Efekt  finalny  znakomity.  Smakuje  wszędzie.

andy&eli  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz