środa, 20 kwietnia 2011

Kuchnia  jachtowa  cd. -  Surówki  cz. 2.

Surówka  z  pomidorów. Potrzebujemy:
- 2  pomidory średniej  wielkości  na  osobę,
- 1 średnia  cebula,
-2 łyżki  octu,
- przyprawy: sól i pieprz.
Pomidory  myjemy  i  kroimy  na  plasterki. Cebulę obieramy, myjemy
i kroimy  na  bardzo cienkie pół plasterki. Na  każdym  plasterku  pomidora kładziemy  pół plasterek  cebuli. Doprawiamy  solą  i  pieprzem, a na koniec  skrapiamy  octem. Podajemy  do  drugiego  dania  lub  do  kanapek.
Surówka  z  pomidorów  ze  śmietaną. Potrzebujemy:
Składniki  jak  wyżej  +  mały  pojemnik  śmietany  lub  jogurtu.
Pomidory myjemy i  kroimy  na  plasterki. Cebulę  obieramy, myjemy  i  kroimy  w  kostkę. Pomidory  układamy  na  talerzu  i  przesypujemy  pokrojoną  cebulą.
Doprawiamy  solą  i  pieprzem  i  zalewamy  śmietaną. Podajemy  jak  wyżej.
Sałata  masłowa  ze  śmietaną lub jogurtem. Potrzebujemy:
- 1 pęczek  sałaty na  osobę (sałata  po  osoleniu  zmniejsza  swoją  objętość),
- 1 mały pojemnik  śmietany (jogurtu),
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka  octu,
- sól.
Z sałaty oddzielamy  liscie, dokładnie  myjemy i odsączamy  na  ręczniku  papierowym. Rwiemy  na  kawałki, wkładamy  do  salaterki, solimy i mieszamy.
Do  kubka (filiżanki)  wlewamy śmietanę (jogurt),dodajemy ocet i cukier. Mieszamy  i  próbujemy. Sos  powinien być  słodko-kwaśny z przewagą słodyczy. Polewamy  sałatę. Mieszamy i podajemy  do  wszystkich  drugich dań.
Sałata  ze  szczypiorkiem. Potrzebujemy:
- 1 pęczek sałaty  na osobę,
- 1 pęczek  szczypiorku,
- przyprawy: sól i pieprz.
Oddzielamy  liście  sałaty. Dokładnie myjemy  i  odsączamy  na  ręczniku  papierowym. Rwiemy  na  kawałki i  wkładamy  do  salaterki. Szczypior myjemy, osuszamy i  drobno  kroimy. Dodajemy  do  sałaty i dokładnie  mieszamy. Doprawiamy  solą, pieprzem  i  zalewamy  śmietaną lub jogurtem. Mieszamy  i  podajemy  do  drugiego dania.
Jabłka  smażone. Potrzebujemy:
- 1 duże  jabłko  na  osobę,
- 1 łyżka  masła (margaryny),
- 1 łyżeczka  majeranku  suszonego.
Jabłka  obieramy, myjemy  i  kroimy  w ćwiartki (wykrawając  gniazda  nasienne). Rozgrzewamy  tłuszcz na patelni i  wkładamy ćwiartki  jabłek.
Przykrywamy  patelnię  i  smażymy 2-3 minuty. Mieszamy. Gdy jabłka  nieco  się  zrumienią i zmiękną  posypujemy  majerankiem i jeszcze chwilę smażymy
na  odkrytej patelni. Podajemy  do  wieprzowiny, ale  możemy  podać do  każdego  innego  mięsa, także  do  smażonej  kiełbasy  czy  podsmażanej  kaszanki.

andy&eli




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz