Kuchnia jachtowa cd. - Surówki cz. 2.
Surówka z pomidorów. Potrzebujemy:
- 2 pomidory średniej wielkości na osobę,
- 1 średnia cebula,
-2 łyżki octu,
- przyprawy: sól i pieprz.
Pomidory myjemy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, myjemy
i kroimy na bardzo cienkie pół plasterki. Na każdym plasterku pomidora kładziemy pół plasterek cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec skrapiamy octem. Podajemy do drugiego dania lub do kanapek.
Surówka z pomidorów ze śmietaną. Potrzebujemy:
Składniki jak wyżej + mały pojemnik śmietany lub jogurtu.
Pomidory myjemy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory układamy na talerzu i przesypujemy pokrojoną cebulą.
Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną. Podajemy jak wyżej.
Sałata masłowa ze śmietaną lub jogurtem. Potrzebujemy:
- 1 pęczek sałaty na osobę (sałata po osoleniu zmniejsza swoją objętość),
- 1 mały pojemnik śmietany (jogurtu),
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka octu,
- sól.
Z sałaty oddzielamy liscie, dokładnie myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Rwiemy na kawałki, wkładamy do salaterki, solimy i mieszamy.
Do kubka (filiżanki) wlewamy śmietanę (jogurt),dodajemy ocet i cukier. Mieszamy i próbujemy. Sos powinien być słodko-kwaśny z przewagą słodyczy. Polewamy sałatę. Mieszamy i podajemy do wszystkich drugich dań.
Sałata ze szczypiorkiem. Potrzebujemy:
- 1 pęczek sałaty na osobę,
- 1 pęczek szczypiorku,
- przyprawy: sól i pieprz.
Oddzielamy liście sałaty. Dokładnie myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Rwiemy na kawałki i wkładamy do salaterki. Szczypior myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Dodajemy do sałaty i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy śmietaną lub jogurtem. Mieszamy i podajemy do drugiego dania.
Jabłka smażone. Potrzebujemy:
- 1 duże jabłko na osobę,
- 1 łyżka masła (margaryny),
- 1 łyżeczka majeranku suszonego.
Jabłka obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki (wykrawając gniazda nasienne). Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i wkładamy ćwiartki jabłek.
Przykrywamy patelnię i smażymy 2-3 minuty. Mieszamy. Gdy jabłka nieco się zrumienią i zmiękną posypujemy majerankiem i jeszcze chwilę smażymy
na odkrytej patelni. Podajemy do wieprzowiny, ale możemy podać do każdego innego mięsa, także do smażonej kiełbasy czy podsmażanej kaszanki.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz