Kuchnia jachtowa – sałatki cd.
Sałatka z mrożonych jarzyn na zupę (bez brukselki).
Jarzyny obgotowujemy krótko w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie.
Odsączamy na sicie i pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy 2-3 ogórki konserwowe (mogą być kiszone) pokrojone w kostkę oraz 2-3 duże jabłka słodko-kwaśne, starte na tarce o dużych „oczkach”.
Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majonez.
Możemy posypać koperkiem (umytym i posiekanym). Podajemy z chlebem.
Sałatka z kalafiora.
Kalafior myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy około 10 minut (na „półtwardo) w posolonym ocukrzonym wrzątku ( na 2 l. wody 1 płaska łyżka soli i taka sama cukru). Kalafior nie może się rozgotować. Musi być twardy.
Odcedzamy i studzimy.
Następnie do ostudzonego kalafiora dodajemy:
- 2 duże pomidory, umyte i pokrojone w dużą kostkę,
- 3-4 plastry szynki (lub jakąkolwiek podobną konserwę),
- 2-3 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę,
- 1 duży pęczek świeżego kopru, umyty i posiekany,
- kilka łyżek majonezu,
-przyprawy: sól i pieprz.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z chlebem.
Jest to doskonałe danie na lunch, podwieczorek lub lekką kolację.
Uwaga: ta sałatka powinna być zjedzona bezpośrednio po zrobieniu. Jeżeli
postoi dłużej, podejdzie „wodą” i nie będzie już taka smaczna.
Następny post to surówki.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz