poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Kuchnia jachtowa – sałatki  cd.

Sałatka  z  mrożonych  jarzyn  na  zupę (bez  brukselki).

Jarzyny  obgotowujemy  krótko  w  osolonej  i  lekko  ocukrzonej wodzie.
Odsączamy  na  sicie i  pozostawiamy do  ostygnięcia. Dodajemy 2-3 ogórki  konserwowe (mogą  być kiszone) pokrojone w kostkę oraz 2-3 duże  jabłka słodko-kwaśne, starte na  tarce  o  dużych  „oczkach”.
Wszystko  mieszamy, doprawiamy  solą, pieprzem i  dodajemy  majonez.
Możemy  posypać  koperkiem (umytym  i  posiekanym). Podajemy  z  chlebem.

Sałatka  z  kalafiora.

Kalafior myjemy, rozdzielamy  na  różyczki  i  gotujemy  około  10  minut  (na „półtwardo) w  posolonym  ocukrzonym  wrzątku ( na 2 l. wody 1 płaska  łyżka  soli  i  taka  sama  cukru). Kalafior  nie  może  się rozgotować. Musi  być twardy.
Odcedzamy  i  studzimy.
Następnie  do  ostudzonego  kalafiora  dodajemy:
- 2 duże  pomidory, umyte i pokrojone  w  dużą  kostkę,
-  3-4 plastry  szynki (lub  jakąkolwiek podobną  konserwę),
- 2-3  jajka ugotowane  na  twardo, obrane  i pokrojone  w kostkę,
- 1 duży  pęczek  świeżego  kopru, umyty  i  posiekany,
- kilka  łyżek  majonezu,
-przyprawy: sól i pieprz.

Wszystkie  składniki  dokładnie  mieszamy i doprawiamy  solą i pieprzem.
Podajemy z  chlebem.
Jest  to  doskonałe  danie  na  lunch, podwieczorek  lub  lekką  kolację.
Uwaga: ta sałatka powinna być  zjedzona  bezpośrednio  po  zrobieniu. Jeżeli
postoi dłużej, podejdzie „wodą”  i nie  będzie już  taka smaczna.

Następny  post  to surówki.

andy&eli




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz