Potrawy z twarożku, ziemniaków i jajek – część druga.
6.Pasta z jajek (do kanapek).
Potrzebujemy:
- 6-8 jajek ugotowanych na „ twardo”,
- 1 pęczek szczypioru umyty i posiekany,
- 1 mały słoik majonezu,
- chleb,
- masło (margaryna),
- świeże ogórki lub pomidory pokrojone w plasterki.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę, a następnie rozgniatamy widelcem na masę. Dodajemy sól, pieprz, szczypiorek i mieszamy. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Podajemy do chleba posmarowanego masłem z plasterkiem pomidora lub ogórka.
7.Jajka na twardo w majonezie ze szczypiorkiem.
Potrzebujemy:
- 8 jajek ugotowanych na „twardo”,
- 1 pęczek szczypiorku umytego i posiekanego,
- 1 mały słoik majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego,
- sól, pieprz mielony i ½ łyżeczki cukru.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połowy. Układamy na talerzu stroną wypukłą ku górze. Majonez łączymy z jogurtem i cukrem. Mieszamy
i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy jajka i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy do chleba z masłem.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz