sobota, 9 kwietnia 2011

Potrawy z  twarożku, ziemniaków i  jajek – część druga.

6.Pasta  z  jajek (do  kanapek).
 Potrzebujemy:
-  6-8 jajek  ugotowanych  na „ twardo”,
- 1 pęczek szczypioru  umyty  i  posiekany,  
- 1 mały  słoik majonezu,
- chleb,
- masło (margaryna),
- świeże  ogórki  lub  pomidory pokrojone  w  plasterki.

Jajka  obieramy  ze  skorupek i kroimy  w  drobną  kostkę, a  następnie  rozgniatamy  widelcem  na  masę. Dodajemy  sól, pieprz, szczypiorek  i  mieszamy. Dodajemy  majonez  i  ponownie  mieszamy. Podajemy  do  chleba  posmarowanego  masłem  z  plasterkiem  pomidora  lub  ogórka.

7.Jajka  na  twardo w majonezie  ze  szczypiorkiem.
 Potrzebujemy:
- 8  jajek  ugotowanych  na  „twardo”,
- 1 pęczek  szczypiorku umytego  i  posiekanego,
- 1 mały  słoik  majonezu,
- 1 łyżka  jogurtu  naturalnego  lub  greckiego,
- sól, pieprz  mielony i ½ łyżeczki  cukru.

Jajka obieramy  ze skorupek  i kroimy na  połowy. Układamy  na  talerzu  stroną  wypukłą ku  górze. Majonez  łączymy  z  jogurtem i  cukrem. Mieszamy 
i ewentualnie  doprawiamy solą  i  pieprzem. Polewamy  jajka  i  posypujemy  szczypiorkiem. Podajemy  do  chleba  z  masłem.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz