Piersi kurczaka – część 3.
Bardzo często kupujemy piersi kurczaka żeby zrobić kotlety mielone. Oczywiście można kupić gotowe zmielone mięso, ale tam są skórki
i tłuszcz, a mięso jest bardziej kaloryczne i mniej spójne. Według nas
bardziej nadaje się na klops niż na kotlet.
Kotleciki (pulpeciki) mielone.
Co potrzebujemy?
- 6 piersi kurczaka,
- 2 duże cebule,
- 6 łyżek bułki tartej,
- 3 jajka,
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- sól, pieprz, papryka w proszku ( słodka),
- olej do smażenia.
Piersi „oczyszczamy” z tłuszczu, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki
tak żeby można było zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. Następnie kroimy cebulę w duże kostki, przesmażamy na oleju (tak żeby tylko zmiękła)
i mielemy w maszynce do mielenia. Mieszamy i dodajemy „rozbełtane” jajka;
sól (około 1-2 łyżeczki), ½ łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę papryki. Mieszamy jeszcze raz, dodajemy tartą bułkę i posiekaną zieloną pietruszkę.
Raz jeszcze mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 20 minut ( żeby bułka wchłonęła „wilgoć”). Teraz należy spróbować i ewentualnie dosolić i dopieprzyć. Mięso powinno być pikantne.
Ten przepis stanowi bazę do zrobienia:
- kotletów smażonych (pożarskich),
- klopsików w sosie grzybowym,
-pulpecików w sosie grzybowym, pomidorowym, śmietanowym i cytrynowym,
- kiełbasek,
- i klopsu.
Kotlety smażone ( pożarskie).
Na patelni teflonowej rozgrzewamy olej. Formujemy owalne kotleciki nieco
je spłaszczając nożem. Dla „ozdoby” można przy pomocy widelca zrobić
płytkie „wgniecenia”. Smażymy na rumiano z obu stron ( około 2 minuty na
stronę). Patelnię przykrywamy pokrywką na 4 – 5 minut by kotlety nie były
surowe w środku. Podajemy z ryżem z jarzynami; z ziemniakami oraz
z surówką. Doskonale smakują z mizerią i my tak lubimy najbardziej.
No i nasz przepis na mizerię.
Mizeria. ( podamy 2 sposoby jej przygotowania).
- na słodko:
- 2 zielone ogórki,
- mały pojemnik jogurtu naturalnego lub śmietany,
- 1 mały pęczek koperku ( posiekany ),
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki octu.
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Posypać solą i odstawić na 10 minut.
Odcedzić „płyn”, który się zebrał. Jogurt albo śmietanę wymieszać z octem
i cukrem. Ogórki posypać koperkiem, polać jogurtem i wymieszać.
- na słono:
- 2 zielone ogórki,
-pęczek posiekanego szczypiorku,
- ½ łyżeczki soli,
- mały pojemnik jogurtu (śmietany) .
Ogórki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i solimy. Odcedzamy „wodę”.
Posypujemy szczypiorkiem; całość mieszamy z jogurtem.
W zależności od upodobań wybieramy proponowaneą wersję.
Smacznego!!!
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz