środa, 23 lutego 2011

Piersi kurczaka – część 3.
Bardzo często kupujemy piersi kurczaka żeby  zrobić  kotlety  mielone. Oczywiście  można  kupić gotowe zmielone mięso, ale tam  są skórki
i tłuszcz, a mięso jest bardziej kaloryczne i mniej  spójne. Według nas
bardziej nadaje się na  klops niż na kotlet.
Kotleciki (pulpeciki) mielone.
Co potrzebujemy?
- 6 piersi  kurczaka,
- 2 duże cebule,
- 6  łyżek  bułki  tartej,
- 3 jajka,
- 1 pęczek zielonej  pietruszki,
- sól, pieprz, papryka w proszku ( słodka),
- olej do smażenia.
Piersi  „oczyszczamy” z tłuszczu, myjemy, osuszamy i kroimy  na  kawałki
tak żeby można  było  zmielić je  w maszynce do mielenia mięsa. Następnie kroimy  cebulę w duże  kostki, przesmażamy na oleju (tak żeby  tylko  zmiękła)
i mielemy  w  maszynce  do mielenia. Mieszamy i dodajemy „rozbełtane” jajka;
sól (około 1-2 łyżeczki), ½ łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę papryki. Mieszamy  jeszcze  raz, dodajemy tartą bułkę i posiekaną zieloną pietruszkę.
Raz jeszcze  mieszamy  dokładnie  i odstawiamy na około 20 minut ( żeby  bułka wchłonęła „wilgoć”). Teraz  należy  spróbować i  ewentualnie dosolić i dopieprzyć. Mięso  powinno  być  pikantne.
Ten  przepis  stanowi  bazę do zrobienia:
- kotletów  smażonych (pożarskich),
- klopsików w sosie  grzybowym,
-pulpecików w sosie grzybowym, pomidorowym, śmietanowym i cytrynowym,
-  kiełbasek,
- i klopsu.
Kotlety smażone ( pożarskie).
Na patelni teflonowej  rozgrzewamy  olej. Formujemy owalne kotleciki nieco
 je spłaszczając nożem. Dla „ozdoby” można przy pomocy  widelca  zrobić
 płytkie  „wgniecenia”. Smażymy na rumiano  z obu stron ( około 2 minuty na
 stronę). Patelnię przykrywamy  pokrywką na 4 – 5 minut by kotlety nie były
  surowe w środku. Podajemy z ryżem z jarzynami; z ziemniakami oraz
 z surówką. Doskonale  smakują  z mizerią  i my  tak  lubimy  najbardziej.
No i nasz przepis na mizerię.





Mizeria. ( podamy 2 sposoby jej przygotowania).
- na słodko:
- 2 zielone ogórki,
- mały pojemnik jogurtu naturalnego lub śmietany,
- 1 mały pęczek  koperku ( posiekany ),
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki octu.
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Posypać solą i odstawić na 10 minut.
Odcedzić „płyn”, który   się zebrał. Jogurt albo śmietanę wymieszać z  octem 
 i cukrem. Ogórki posypać koperkiem, polać jogurtem i wymieszać.
- na słono:
- 2 zielone ogórki,
-pęczek posiekanego  szczypiorku,
- ½ łyżeczki soli,
- mały pojemnik  jogurtu (śmietany) .
Ogórki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i solimy. Odcedzamy „wodę”.
Posypujemy  szczypiorkiem; całość  mieszamy  z jogurtem.
W zależności od upodobań  wybieramy proponowaneą wersję. 
Smacznego!!!

andy&eli




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz