Piersi kurczaka – część 2 .
Gulasz z piersi kurczaka lub indyka.
Potrzebujemy:
- 3 duże piersi kurczaka lub ½ piersi indyka,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- ½ selera korzeniowego
- 1 cebula,
- 1- 2 pomidory pokrojone w kostki lub pokrojone pomidory z puszki.
- wywar z liścia laurowego, pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego.
Przygotowanie wywaru korzennego: 1 l wody zagotowujemy (pod przykryciem) z 3 listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym ( po 15 ziarnek).
Gotujemy 5 minut i odstawiamy do ostygnięcia ( w tym czasie wywar „uzyskuje” wszystkie smaki z przypraw, które dodaliśmy).
Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych „oczkach”.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Teraz potrzebna jest głęboka patelnia. Na oleju podsmażamy cebulę; po chwili dodajemy wszystkie warzywa i zalewamy wywarem z przypraw. Dodajemy 1-2 kostki rosołowe z drobiu lub łyżkę Vegety i dusimy, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy pomidory świeże lub 1 puszkę krojonych i wszystko dusimy przez 5-10 minut pod przykryciem.
W tym czasie kurze piersi myjemy, ”obieramy” z tłuszczu i kroimy w grubą kostkę, albo w paseczki ( jak kto woli).
Na drugiej patelni teflonowej rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z kurczaka ze wszystkich stron. Przekładamy do patelni z warzywami i dusimy około 15 minut aż mięso będzie miękkie i soczyste, a woda nieco odparuje. Próbujemy – solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę cukru i kilka kropli sosu sojowego. Wyłączamy palnik i dodajemy 1-2 łyżki jogurtu ( naturalnego lub greckiego) lub śmietany ( zależnie od upodobań). Podajemy z ryżem, kaszą gryczaną, ziemniakami pure lub po prostu z chlebem.
Ryż duszony z warzywami.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu,
- 2 papryki zielone lub czerwone (pokrojone w kostkę),
- 2 pomidory (pokrojone w kostkę),
- 2 cebule (pokrojone w kostkę),
- 1 pęczek zielonej pietruszki (posiekany),
- sól, pieprz, Vegeta.
W szerokim naczyniu zagotowujemy 3 l wody i dodajemy 1 łyżkę soli.
Ryż płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy do wrzącej wody.
Od momentu zagotowania wody z ryżem gotujemy 18 minut. Po tym czasie
ryż odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą- powinien być sypki.
W szerokim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej; dodajemy
cebulę, a gdy zmięknie dodajemy resztę składników, czyli paprykę i pomidory.
Smażymy aż wszystkie składniki zmiękną. Dodajemy szklankę wody i
dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy posypując łyżeczką (lub trochę więcej) Vegety oraz ½ łyżeczki pieprzu. Jeszcze raz mieszamy i przykrywamy garnek ( patelnię) pokrywką. Zmniejszamy płomień do minimum. Wszystkie składniki muszą się smakowo połączyć. Próbujemy, dosmaczamy; wykładamy do salaterki i posypujemy zieloną pietruszką.
To danie można jeść do mięsa, do mięsa z sosem, do kotlecików, pulpecików,
a także jako samodzielne danie na lunch lub podwieczorek. Dobrze smakuje
z maślanką lub kefirem.
No to smacznego!
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz