wtorek, 22 lutego 2011

Piersi kurczaka – część 2 .
Gulasz  z piersi  kurczaka lub indyka.
Potrzebujemy:
- 3 duże piersi kurczaka  lub ½ piersi indyka,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- ½ selera korzeniowego
- 1 cebula,
- 1- 2  pomidory  pokrojone w kostki lub pokrojone pomidory z puszki.
- wywar z liścia laurowego, pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego.
Przygotowanie  wywaru korzennego: 1 l wody zagotowujemy (pod przykryciem) z 3 listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym ( po 15  ziarnek).
Gotujemy 5 minut i odstawiamy  do  ostygnięcia ( w tym  czasie  wywar  „uzyskuje” wszystkie  smaki  z przypraw, które dodaliśmy).
Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych „oczkach”.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Teraz  potrzebna jest głęboka patelnia. Na oleju podsmażamy cebulę; po chwili dodajemy wszystkie  warzywa i zalewamy  wywarem  z przypraw. Dodajemy 1-2 kostki  rosołowe z drobiu lub łyżkę Vegety i dusimy, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy pomidory świeże lub 1 puszkę krojonych i wszystko dusimy przez 5-10 minut pod przykryciem.
W tym czasie kurze piersi myjemy, ”obieramy” z tłuszczu i kroimy w grubą kostkę, albo w paseczki ( jak kto woli).
Na drugiej patelni teflonowej rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z kurczaka ze wszystkich stron. Przekładamy do patelni z warzywami i dusimy około 15 minut aż mięso będzie miękkie i soczyste, a woda nieco odparuje. Próbujemy – solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę cukru i kilka kropli sosu sojowego. Wyłączamy  palnik i dodajemy 1-2 łyżki jogurtu ( naturalnego lub greckiego) lub śmietany ( zależnie od upodobań). Podajemy z ryżem, kaszą gryczaną, ziemniakami  pure lub  po prostu z chlebem.
Ryż duszony  z warzywami.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu,
- 2 papryki zielone lub czerwone (pokrojone w kostkę),
- 2 pomidory (pokrojone w kostkę),
- 2 cebule (pokrojone w kostkę),
- 1 pęczek zielonej pietruszki (posiekany),
- sól, pieprz, Vegeta.
W szerokim naczyniu  zagotowujemy 3 l wody i dodajemy 1 łyżkę soli.
Ryż płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy  do  wrzącej wody.
Od momentu zagotowania wody z ryżem gotujemy  18  minut.  Po tym czasie
ryż odcedzamy na sitku i przelewamy  zimną wodą- powinien być sypki.
W szerokim  garnku  lub na głębokiej  patelni rozgrzewamy  olej; dodajemy
 cebulę, a gdy zmięknie  dodajemy resztę składników, czyli paprykę i pomidory.
Smażymy    wszystkie składniki  zmiękną. Dodajemy  szklankę wody i
dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy posypując łyżeczką  (lub trochę więcej) Vegety oraz ½ łyżeczki pieprzu. Jeszcze raz mieszamy i przykrywamy  garnek ( patelnię)  pokrywką. Zmniejszamy  płomień do  minimum. Wszystkie  składniki muszą się smakowo  połączyć. Próbujemy, dosmaczamy; wykładamy do salaterki i posypujemy  zieloną pietruszką.
To danie   można jeść do mięsa, do mięsa z sosem, do kotlecików, pulpecików,  
 a także jako samodzielne danie na lunch lub podwieczorek. Dobrze smakuje
 z maślanką lub kefirem.
No to smacznego!

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz