sobota, 26 lutego 2011

Piersi  kurczaka – część 6 (ostatnia).

Kurczak w sosie curry.
- 4 piersi kurczaka umyte i pokrojone w kostki (średniej
   wielkości),
- 2 łyżki przyprawy curry,
- 1 cebula,
- 2 ząbki  czosnku,
- 1 pojemnik jogurtu naturalnego  (250 – 300 ml),
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki oleju.
Cebulę  pokroić w „piórka”, czosnek  drobno  posiekać. Na patelni teflonowej rozgrzać 2  łyżki oleju, przesmażyć cebulę i czosnek, tak żeby się „zeszkliły”.
Dodać jogurt, curry i przecier pomidorowy. Pomieszać i chwilę smażyć.
Pokrojoną pierś kurczaka włożyć do salaterki i zalać gorącym sosem jogurtowym. Przykryć i odstawić na 2-3 godziny.
Następnie przełożyć całość na patelnię i smażyć na małym ogniu około 30-35 minut. Pomieszać, spróbować; ewentualnie dodać odrobinę  soli i pieprzu.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą polaną  lekko osłodzonym sokiem z cytryny.
I na tym  kończymy  nasz „festiwal” dań przygotowywanych z ćwiartek i piersi  kurczaka.
Dania z podrobów.
Gulasz z żołądków drobiowych.
- 1 kg żołądków drobiowych umytych i oczyszczonych z błonek,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 duża cebula,
- 1 por (biała część),
- ½ selera bulwiastego,
- 2 łyżki jogurtu greckiego (śmietany),
- 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki oleju,
-  ziele angielskie i pieprz ziarnisty po 15 ziaren,
- 3 listki laurowe,
- 1 łyżeczka  (lub trochę więcej) Vegety,
- 1 łyżeczka cukru ,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- 2 szklanki wywaru z żołądków.
Oczyszczone i umyte żołądki wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości około 30-40 minut. Żołądki  wyjmujemy i kroimy w paseczki. Wywar  zachowujemy.
W płaskim rondlu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pora pokrojonego w cienkie paseczki i resztę warzyw uprzednio obranych, umytych i startych  na tarce z dużymi „oczkami”. Dodajemy 1 szklankę wywaru z żołądków i dusimy  warzywa aż zmiękną (około 20 minut). Dodajemy żołądki, posypujemy Vegetą; dodajemy cukier i pieprz i dusimy dalsze 20 minut.
Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, a po zrumienieniu dodajemy pozostałą część  wywaru z żołądków. Mieszamy tak żeby wszystkie składniki połączyły się i przelewamy  zawartość patelni do  rondla z żołądkami.
Chwilę  (około 5 min.) dusimy, dodajemy jogurt i mieszamy. Już nie gotujemy!
Próbujemy i ewentualnie dodajemy do smaku: sól, pieprz, maggi.
Podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami lub chlebem. Do tego zielona sałata pokropiona sokiem z cytryny.
Jest to tanie, a jednocześnie bardzo smaczne danie.
Polecamy życząc smacznego.

andy&eli  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz