piątek, 25 lutego 2011

Piersi  kurczaka część 5.   Kiełbaski.

Z  masy  mięsnej  formujemy  „paluszki” tocząc je po mokrej desce do krojenia.
Powinny  być podobne do małych parówek. Na patelni teflonowej rozgrzewamy olej i obsmażamy kiełbaski ze wszystkich stron na kolor złoty. Wyłączamy palnik i zostawiamy „ kiełbaski” pod przykryciem na 10 minut. Następnie  wyjmujemy je na papierowy ręcznik żeby odsączyć z tłuszczu. Takie kiełbaski  możemy  również piec na grillu, ale to temat na później. Podajemy ja na gorąco z ryżem, ziemniakami lub makaronem i z surówką, albo na zimno jako zakąskę do piwa lub wina z sosem greckim tzatziki lub ketchupem.
Sos  tzatziki.
- 2 małe, świeże ogórki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie jogurtu greckiego (lub naturalnego),
- 1 pęczek koperku,
- sól i pieprz.
Ogórki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę lub  utrzeć na tarce. Posolić i odstawić na 10 minut. Odcisnąć sok.
Do dużej salaterki (miski) włożyć ogórki, dodać posiekany koperek, wymieszać i dodać jogurt, zmiażdżony i posiekany czosnek oraz szczyptę  pieprzu. Ponownie wymieszać i spróbować, ewentualnie nieco dosolić. Odstawić do lodówki na 20 minut. I  gotowe.
K l o p s.
Foremkę do pieczenia wykładamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry)
i dokładnie smarujemy olejem. Do masy  mięsnej oprócz uprzednio wymienionych składników dodajemy 4 łyżki ketchupu pikantnego. Dokładnie  mieszamy i przekładamy do foremki ugniatając w celu pozbycia się  pęcherzyków powietrza wewnątrz masy. Wyrównujemy powierzchnię. Wierzch klopsa smarujemy cienką warstwą ketchupu pikantnego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć foremkę i pozostawić klops do wystygnięcia.
Zimny klops wyjmujemy z foremki razem z folią aluminiową. Zdejmujemy folię.
Podawać możemy z kartoflami puree i z surówką. Może to być mizeria lub sałata zielona, ale my najbardziej  lubimy z surówką z cykorii.
Surówka z cykorii.
- 2 marchewki,
- 2 słodkie jabłka,
- 2 – 3 średnie cykorie,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 pęczek zielonej pietruszki, umyty i posiekany.
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi „oczkami” do dużej miski. Każdą cykorię przekroić wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyjąć twardy, gorzki rdzeń (1/3 dolna połówki). Tak przygotowaną cykorię umyć i pokroić w cienkie paseczki ( w poprzek).
Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tej samej tarce.
Wszystkie składniki  szybko wymieszać (jabłko i cykoria szybko ciemnieją) i połączyć z mieszaniną majonezu, jogurtu i cukru. Ponownie wymieszać, przełożyć do salaterki i posypać  zieloną  pietruszką.
Smacznego!

andy&eli


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz