Piersi kurczaka – część 4. Klopsiki.
Na patelni teflonowej rozgrzewamy olej. Formujemy owalne klopsiki i kładziemy na rozgrzany tłuszcz rumieniąc ze wszystkich stron. Odkładamy na talerz i przystępujemy do robienia sosu grzybowego.
Sos grzybowy.
- 1 średnia cebula umyta, obrana i posiekana,
- 10 świeżych pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych na plasterki,
- 3 opakowania sosu grzybowego lub borowikowego w proszku,
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany.
Cebulę przesmażyć na maśle (margarynie), dodać pieczarki i „dusić” pod przykryciem do miękkości (pieczarki „puszczą” sok, więc nie potrzeba dodawać wody). W międzyczasie zagotowujemy 600 ml wody. Następnie
w 300 ml zimnej wody rozpuszczamy 3 paczki sosu grzybowego i wlewamy do zagotowanej wody. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia (około 2-3 minut). Jogurt lub śmietanę dodajemy na końcu bezpośrednio przed podaniem sosu. Teraz trochę sosu wlewamy na dno szerokiego rondla; układamy klopsiki i zalewamy resztą sosu. Klopsiki w sosie „dusimy” pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 30 minut. Gotowe klopsiki wyjmujemy na półmisek (talerz lub salaterkę), sos zalewamy jogurtem lub śmietaną i podgrzewamy. Nie może się zagotować ponieważ ulegnie „zważeniu”. Gotowy sos podajemy oddzielnie w sosjerce (miseczce).
Do klopsików znakomicie pasuje ugotowany makaron np. „kokardki”, rurki,
krajanki lub inne. Do tego możemy podać sałatę polaną posłodzonym sokiem z cytryny lub surówkę z marchewki i jabłek.
Surówka z marchewki i jabłek.
- 2 duże marchewki, obrane i umyte,
- 3 słodkie, średnie jabłka,
- sok z cytryny- 1 łyżkę,
- cukier – 1 łyżkę.
Marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi „oczkami”. Jabłka obrać, umyć i również zetrzeć na tej samej tarce. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę cukru. Wymieszać dokładnie i…gotowe! Pyszna, a w szczególności bardzo zdrowa surówka.
Pulpeciki.
Do szerokiego rondla wlewamy około 3 l wody. Dodajemy łyżkę soli i zagotowujemy. Z masy mięsnej formujemy okrągłe, malutkie (jak małe pączki)
pulpeciki i wrzucamy do wrzątku. Rondel częściowo przykrywamy (pokrywka
przylega tylko do połowy garnka) i gotujemy 30 minut. Pulpeciki wyjmujemy łyżką cedzakową do salaterki lub miski i koniecznie przykrywamy żeby po pierwsze nie wystygły, a po drugie żeby powierzchnia zewnętrzna nie wyschła.
Pulpeciki to bardzo dietetyczne i niskokaloryczne, delikatne danie, które świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą, kuskusem lub makaronem ryżowym.
Do tego podajemy sos z cukinii, który „przy okazji” spełnia również rolę jarzyny.
Sos z cukini.
- 3 małe cukinie,
- 2 duże cebule,
- 2 średnie, czerwone papryki,
- 3 pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka krojonych pomidorów,
- Vegeta, pieprz, słodka papryka w proszku, cukier,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 pęczek zielonej pietruszki.
Na patelni teflonowej rozgrzewamy olej. Obraną, umytą i pokrojoną w kostkę cebulę smażymy do zmięknięcia; dodajemy oczyszczoną, umytą i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone pomidory (mogą być z puszki). Dodajemy 1 łyżkę Vegety, 1 łyżkę cukru, ½ łyżeczki pieprzu i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy 1 szklankę wrzącej wody, przykrywamy i „dusimy” około 20 minut, aż warzywa będą miękkie a smaki się połączą. Teraz dodajemy umytą i pokrojoną w połplasterki cukinię (ze skórką!); wszystko mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż cukinia zrobi się „półprzezroczysta” tj. około 10 minut. Wyłączamy palnik i próbujemy. Sos powinien być bardziej słodki niż kwaśny. Doprawiamy ewentualnie vegetą; dodajemy paprykę i jogurt, mieszamy i…gotowe. Finalnie sos powinien mieć przyjemny, słodko-kwaśny smak. W tym sosie podgrzewamy pulpeciki.
Sos ten nadaje się do wszystkich kotletów mielonych, pulpetów i pieczeni. Można go wielokrotnie podgrzewać (nie traci przy tym ani wartości ani smaku).
Spróbujcie – może i Wy się rozsmakujecie.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz