C h i l i .
Składniki:
- ½ mielonej wołowiny,
- 3 duże cebule ( obrane, umyte i pokrojone w kostkę),
- 3 puszki czerwonej fasoli Kidney wraz zalewą,
- 2 czerwone papryki (umyte, oczyszczone i pokrojone w kostkę),
- 2 ząbki posiekanego czosnku,
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki,
-3 łyżki chili w proszku,
- 2 łyżki papryki słodkiej,
- 4 kostki rosołowe z kurczaka,
- ziele angielskie i pieprz (po 15 ziaren),
- 4 listki laurowe,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier (1 łyżka), ewentualnie Vegeta,
- krakersy,
- olej do smażenia,
- 1,5 l wody.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy 5 minut i odstawiamy na 15-20 minut ( do „naciągnięcia”wywaru). W tym czasie mielone mięso podsmażamy na oleju rozgniatając grudki. Smażymy do zrumienienia mięsa, a następnie przekładamy do garnka. Wywar z przypraw cedzimy i zalewamy nim mięso. Gotujemy 15 minut. Cebulę, czosnek i paprykę przesmażamy na patelni i dodajemy do mięsa. Mieszamy i dusimy następne 25 minut. Kostki rosołowe rozkruszamy i wrzucamy do mięsa. Dodajemy chili, paprykę i pomidory. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dusimy dalsze 10-15 minut. Dodajemy fasolę z zalewą, mieszamy i ponownie dusimy przez następne 10-15 minut. Próbujemy, dodajemy pieprz mielony, ewentualnie trochę soli, Vegety i cukru.
Danie powinno być dość gęste i pikantne. Podajemy z krakersami. Jeżeli chcemy bardzo wyraznie podkreślić smak naszego chili należy do gotowego dania dodać 1 małą „kosteczkę” gorzkiej czekolady. Z zimnym piwem smakuje wybornie.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz