wtorek, 15 marca 2011

C  h  i  l  i .
Składniki:
- ½  mielonej  wołowiny,
- 3 duże  cebule  ( obrane, umyte i pokrojone w  kostkę),
- 3 puszki  czerwonej  fasoli  Kidney wraz zalewą,
- 2 czerwone  papryki  (umyte, oczyszczone i pokrojone  w kostkę),
- 2 ząbki  posiekanego czosnku, 
- 2 puszki pomidorów krojonych  bez skórki,
-3 łyżki  chili  w proszku,
- 2 łyżki  papryki  słodkiej,
- 4 kostki  rosołowe z kurczaka,
- ziele angielskie  i  pieprz  (po 15  ziaren),
- 4 listki  laurowe,
- przyprawy: sól,  pieprz, cukier (1 łyżka), ewentualnie  Vegeta,
- krakersy,
- olej do smażenia,
- 1,5 l  wody.
W garnku zagotowujemy  wodę, dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy 5 minut i odstawiamy  na 15-20 minut ( do „naciągnięcia”wywaru). W tym czasie  mielone mięso podsmażamy  na  oleju rozgniatając  grudki. Smażymy  do  zrumienienia  mięsa, a następnie  przekładamy  do  garnka. Wywar  z  przypraw  cedzimy  i  zalewamy  nim  mięso. Gotujemy 15 minut. Cebulę, czosnek  i  paprykę  przesmażamy   na  patelni  i  dodajemy  do  mięsa. Mieszamy i dusimy następne 25 minut. Kostki  rosołowe  rozkruszamy  i  wrzucamy   do  mięsa.  Dodajemy  chili, paprykę  i  pomidory. Wszystko  razem  dokładnie  mieszamy i dusimy  dalsze 10-15 minut. Dodajemy  fasolę  z  zalewą, mieszamy i ponownie  dusimy  przez  następne  10-15 minut. Próbujemy, dodajemy  pieprz  mielony,  ewentualnie  trochę  soli, Vegety  i cukru.
Danie  powinno  być  dość  gęste  i  pikantne.  Podajemy  z  krakersami.  Jeżeli  chcemy  bardzo  wyraznie  podkreślić  smak naszego chili  należy  do  gotowego  dania  dodać  1 małą „kosteczkę” gorzkiej czekolady. Z zimnym  piwem  smakuje  wybornie.

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz