niedziela, 13 marca 2011

B u r a k i – jarzynka  i  sałatka.

1.     Jarzynka  czyli  buraki  zasmażane.
Potrzebujemy:
- 3-4  pieczone  buraki,
- 4 łyżki  octu 10%,
- 2 łyżki  cukru,
- 1 łyżeczka  soli,
- ½ łyżeczki  mielonego  pieprzu,
- 2 łyżki  mąki.
Pieczone  buraki  po  ostudzeniu  obieramy  ze skórki  i ścieramy  na  tarce  z grubymi  „oczkami” lub  na  procesorze  o  takiej  samej  tarczy. Na  patelni  rozgrzewamy  2  łyżki  masła (margaryny)  i  podsmażamy  z  2  łyżkami  mąki
do  całkowitego  połączenia  składników. Dodajemy  utarte   buraki  i  smażymy
dokładnie mieszając.  Dodajemy: ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy  ponownie  i  próbujemy, ewentualnie  doprawiamy  według  uznania. Podajemy  do  wszystkich  mięsnych  drugich  dań  z  kurczaka, wołowiny  czy  wieprzowiny.

2.Surówka  z  buraków  pieczonych.
Składniki:
- 5 dużych pieczonych  buraków,
- 1 średnia  cebula,
- 3  jabłka  słodko-kwaśne (np.Mc Intosh),
- 4 łyżki  octu 10%,
- 3  łyżki  cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki  pieprzu,
- 2 łyżki  oleju.
Buraki  i  cebulę obieramy  i  ścieramy  j.w. Dodajemy sól, cukier, ocet i  pieprz. Wszystko  razem  dokładnie  mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy  i  ścieramy  na  tej  samej  tarce. Mieszamy  z całością  i  odstawiamy  na  minimum 2 godz. Dodajemy  2  łyżki  oleju i jeszcze  raz  dokładnie  mieszamy. Próbujemy, ewentualnie  doprawiamy  do  smaku. Wg.  nas  ta  surówka  powinna  być  pikantna. Najlepiej  smakuje  po  kilku  godzinach  od  zrobienia,  lub  następnego  dnia przechowywana  przez noc  w  lodówce.


andy&eli



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz