B u r a k i – jarzynka i sałatka.
1. Jarzynka czyli buraki zasmażane.
Potrzebujemy:
- 3-4 pieczone buraki,
- 4 łyżki octu 10%,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu,
- 2 łyżki mąki.
Pieczone buraki po ostudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z grubymi „oczkami” lub na procesorze o takiej samej tarczy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła (margaryny) i podsmażamy z 2 łyżkami mąki
do całkowitego połączenia składników. Dodajemy utarte buraki i smażymy
dokładnie mieszając. Dodajemy: ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy ponownie i próbujemy, ewentualnie doprawiamy według uznania. Podajemy do wszystkich mięsnych drugich dań z kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny.
2.Surówka z buraków pieczonych.
Składniki:
- 5 dużych pieczonych buraków,
- 1 średnia cebula,
- 3 jabłka słodko-kwaśne (np.Mc Intosh),
- 4 łyżki octu 10%,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki oleju.
Buraki i cebulę obieramy i ścieramy j.w. Dodajemy sól, cukier, ocet i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tej samej tarce. Mieszamy z całością i odstawiamy na minimum 2 godz. Dodajemy 2 łyżki oleju i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Wg. nas ta surówka powinna być pikantna. Najlepiej smakuje po kilku godzinach od zrobienia, lub następnego dnia przechowywana przez noc w lodówce.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz