Hiszpańska Tortilla.
Tortilla – to omlet złożony z jajek, cebuli i ziemniaków. Można do niej dodać każde mięso (np. to które zostało z obiadu), wędlinę, kiełbasę lub świeżo uzbierane grzyby.
Naszą tortillę robimy w sposób następujący. Bierzemy:
- 3 jajka „rozbite” z 2 łyżkami mleka (ostatecznie może być woda),
- 1 dużą cebulę obraną, umytą i pokrojoną w drobną kostkę,
- 3-4 ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki,
- 1 duży pomidor (lub 2 mniejsze) umyty i pokrojony w półplasterki,
- 1 ząbek czosnku zmiażdżony, obrany i posiekany,
- kawałek kiełbasy pokrojony w półplasterki albo
- 2-3 kawałki szynki pokrojone w kostkę lub
- inne mięsa pokrojone w plasterki (np. kotlet mielony pozostały z obiadu),
- 3-4 łyżki oleju do smażenia,
- przyprawy: sól i pieprz, ewentualnie ketchup,
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku.
Na patelni rozgrzewamy olej lub inny tłuszcz (może być smalec ze skwarkami) i przesmażamy cebulę z czosnkiem (do zmięknięcia). Dodajemy ziemniaki i całość smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy pomidory i smażymy tylko tyle, żeby pomidory były gorące. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kiełbasę lub inne mięsa i dalej smażymy przez chwilę.
Następnie dodajemy sól i pieprz i delikatnie mieszamy. Na powierzchnię wlewamy masę jajeczną i smażymy jak omlet podważając brzegi, żeby jajka trafiły również na spód patelni. Nie mieszamy. Kiedy spód omletu się
zrumieni, zsuwamy całość na talerz i przewracamy stroną nieu smażoną na spód patelni. Chwilę smażymy i zsuwamy na talerz. Kroimy na części ( jak pizzę) i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z sałatą (pokropioną lekko posłodzonym sokiem z cytryny) lub z sosem Winegret. Do tego może być maślanka, ale równie dobrze smakuje z piwem lub winem. Może być herbata – zależnie od upodobań.
Jest to znakomite danie, łatwe do przygotowania zarówno w domu, jak i na jachcie. Doskonale smakuje tak na gorąco, jak i na zimno.
Polecamy szczególnie na lunch lub podwieczorek, a na jachcie jako danie główne na obiad.
Życzymy miłych wrażeń w trakcie jedzenia.
Tortilla – ole!
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz