środa, 16 marca 2011

Hiszpańska  Tortilla.

Tortilla – to  omlet  złożony  z  jajek,  cebuli  i  ziemniaków. Można   do  niej  dodać każde  mięso (np. to  które  zostało  z  obiadu), wędlinę, kiełbasę lub  świeżo  uzbierane  grzyby.
Naszą  tortillę  robimy  w  sposób  następujący. Bierzemy:
- 3  jajka  „rozbite”  z  2 łyżkami   mleka (ostatecznie  może  być  woda),
- 1 dużą  cebulę obraną, umytą  i  pokrojoną  w  drobną  kostkę,
- 3-4  ugotowane  ziemniaki  pokrojone  w  plasterki,
- 1 duży  pomidor (lub 2 mniejsze) umyty  i  pokrojony  w  półplasterki,
- 1 ząbek  czosnku zmiażdżony, obrany  i  posiekany,
- kawałek  kiełbasy  pokrojony w półplasterki  albo
- 2-3 kawałki  szynki  pokrojone  w  kostkę  lub
- inne  mięsa  pokrojone  w  plasterki (np. kotlet  mielony  pozostały  z  obiadu),
- 3-4  łyżki  oleju  do  smażenia,
- przyprawy: sól i pieprz, ewentualnie  ketchup,
- 1 pęczek  posiekanego  szczypiorku.
Na  patelni  rozgrzewamy  olej  lub  inny  tłuszcz (może  być  smalec  ze  skwarkami) i  przesmażamy  cebulę  z  czosnkiem  (do  zmięknięcia). Dodajemy  ziemniaki i całość  smażymy  do  zrumienienia. Następnie  dodajemy  pomidory i  smażymy  tylko  tyle, żeby  pomidory  były  gorące. Wszystkie  składniki  mieszamy, dodajemy  kiełbasę lub  inne  mięsa i  dalej  smażymy przez  chwilę.
Następnie  dodajemy  sól  i  pieprz  i  delikatnie  mieszamy. Na powierzchnię  wlewamy  masę  jajeczną  i  smażymy  jak  omlet podważając  brzegi, żeby  jajka trafiły  również  na  spód  patelni.  Nie  mieszamy. Kiedy  spód  omletu  się
zrumieni, zsuwamy  całość  na  talerz i przewracamy stroną  nieu smażoną na  spód  patelni. Chwilę  smażymy  i  zsuwamy  na  talerz. Kroimy  na  części ( jak pizzę) i posypujemy  szczypiorkiem. Podajemy  z  sałatą (pokropioną  lekko  posłodzonym  sokiem  z cytryny) lub z  sosem  Winegret.  Do  tego  może  być  maślanka, ale  równie  dobrze  smakuje  z  piwem  lub  winem. Może  być  herbata – zależnie  od  upodobań.
Jest  to  znakomite  danie, łatwe do  przygotowania  zarówno  w  domu, jak i na jachcie. Doskonale  smakuje tak  na  gorąco, jak i na zimno.
Polecamy  szczególnie  na  lunch  lub  podwieczorek, a na jachcie  jako  danie  główne  na  obiad.
Życzymy  miłych  wrażeń  w  trakcie  jedzenia.
Tortilla – ole!

andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz