czwartek, 17 marca 2011

Ziemniaki   zapiekane z serem pleśniowym.
Będziemy potrzebowali:
-   6-8 średnich ziemniaków,
-   30 dkg sera pleśniowego (Rokpol, Lazur lub inny),
-   l łyżka masła,
-   l duży pojemnik śmietany,
-1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
-   l łyżeczkę soli
-   l/2 łyżeczki pieprzu.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grube plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem, wkładamy ziemniaki, dodajemy sól i pieprz. Do śmietany wkruszamy ser i dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na ziemniaki. Naczynie przykrywamy folią aluminiową stroną błyszcząca do dołu. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180 stopni Celsjusza przez l godz., a następnie po zdjęciu folii zapiekamy przez 15 minut do zrumienienia powierzchni.
Podajemy z sałatką z pomidorów lub inną sałatką, jako danie samodzielne np. na lunch lub do mięsa na obiad.
Ziemniaki pieczone w ognisku.
Potrzebujemy:
-   8 ziemniaków średniej wielkości,
-   l opakowanie białego sera,
-   l opakowanie śmietany,
-   l pęczek posiekanego szczypiorku,
-   sól.
Ziemniaki myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem papierowym
i wkładamy je do żaru ogniska. Możemy również wkładać je do ogniska
po uprzednim zawinięciu folią aluminiową . Pieczemy około 1-1,5 godz.
W tym czasie przygotowujemy twarożek. Ser rozgniatamy widelcem,
łączymy ze śmietaną i solimy. Posypujemy szczypiorkiem.
Ziemniaki po upieczeniu wyjmujemy z ogniska, przekrajamy na pół
i podajemy z twarożkiem.
andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz