Ziemniaki zapiekane z serem pleśniowym.
Będziemy potrzebowali:
- 6-8 średnich ziemniaków,
- 30 dkg sera pleśniowego (Rokpol, Lazur lub inny),
- l łyżka masła,
- l duży pojemnik śmietany,
-1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
- l łyżeczkę soli
- l/2 łyżeczki pieprzu.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grube plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem, wkładamy ziemniaki, dodajemy sól i pieprz. Do śmietany wkruszamy ser i dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na ziemniaki. Naczynie przykrywamy folią aluminiową stroną błyszcząca do dołu. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180 stopni Celsjusza przez l godz., a następnie po zdjęciu folii zapiekamy przez 15 minut do zrumienienia powierzchni.
Podajemy z sałatką z pomidorów lub inną sałatką, jako danie samodzielne np. na lunch lub do mięsa na obiad.
Ziemniaki pieczone w ognisku.
Potrzebujemy:
- 8 ziemniaków średniej wielkości,
- l opakowanie białego sera,
- l opakowanie śmietany,
- l pęczek posiekanego szczypiorku,
- sól.
Ziemniaki myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem papierowym
i wkładamy je do żaru ogniska. Możemy również wkładać je do ogniska
po uprzednim zawinięciu folią aluminiową . Pieczemy około 1-1,5 godz.
W tym czasie przygotowujemy twarożek. Ser rozgniatamy widelcem,
łączymy ze śmietaną i solimy. Posypujemy szczypiorkiem.
Ziemniaki po upieczeniu wyjmujemy z ogniska, przekrajamy na pół
i podajemy z twarożkiem.
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz