S P O N G E (spandż) - czyli „ GĄ B K A „
Jest to ciasto doskonale nadające się do przełożenia dżemem lub każdą inną masą, ale samo też jest bardzo smaczne. Robi się je przy pomocy miksera.
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ szklanki mleka,
- 1/5 kostki masła lub margaryny,
- 1 zapach waniliowy do ciasta.
Zmiksować jajka z cukrem, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zapachem waniliowym. Miksować tak długo, aż nie będzie grudek.
Zagotować mleko z masłem lub margaryną. Lekko ostudzić. Dobrze ciepłe dodać do masy w trakcie miksowania. Wlać do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w piekarniku w temp.170 stopni przez 20-30 minut. Po wystudzeniu przekroić, posmarować masą i posypać cukrem pudrem. Jeżeli nie używamy żadnej masy po prostu posypujemy cukrem pudrem z zewnątrz nie przekrajając.
Ciasto z owocami.
Składniki:
- 4 całe jajka,
- 20 dkg masła (margaryny),
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 zapach waniliowy,
- 1 torebka cukru waniliowego
- owoce: jabłka, jagody, maliny.
Wszystkie składniki zmiksować. Tortownicę lub blaszkę do pieczenia posmarować masłem (margaryną) i posypać tartą bułką. Ciasto wylać na tortownicę (blaszkę), a na wierzchu poukładać umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym owoce. Piec w temp.170 stopni około 30 minut. Jeżeli chcemy dodać jabłka, to po umyciu i obraniu należy je zetrzeć na tarce z dużymi „oczkami” i wymieszać z ciastem przed wlaniem do foremki. Otrzymamy „wilgotne” ciasto o smaku jabłek.
Gotowe ciasto wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Można podać z bitą śmietaną (spray).
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz