poniedziałek, 14 marca 2011

Spagetti  z  sosem mięsno – pomidorowym.
Co  będziemy  potrzebowali?
- 1 paczka spagetti  ( ten jest najlepszy, ale może być inny  makaron),
- ½ kg mielonej wołowiny,
- 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę,
- 2 puszki pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę wraz  z  zalewą,
- 2 czerwone  papryki  (umyte, oczyszczone i pokrojone w kostkę),
- 2 kostki rosołowe rozpuszczone w ½ l wrzącej wody,
- ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
- 1pęczek posiekanej zielonej pietruszki,
- olej do smażenia,
-  tarty ser: parmezan lub romano,
- przyprawy: sól i  pieprz (do smaku), papryka węgierska słodka (2 łyżki),
  suszone oregano (2 łyżki), cukier (1 łyżka).

Na oleju rozgrzanym na teflonowej patelni przesmażamy  mielone  mięso do momentu, aż straci wygląd surowego  mięsa i  nieco  się  zrumieni. Podczas smażenia  mięso  ugniatamy  widelcem,    uzyskamy  jednolitą  masę.

Następnie  przekładamy  je  do  płaskiego  rondla,  zalewamy ½  rosołu   
z  kostek i dusimy 15-20 minut. W międzyczasie  przesmażamy  cebulę  i  paprykę;  dodajemy  pomidory z puszki  i  dusimy  15-20 minut. Przekładamy  do  rondla  z  mięsem i  dusimy  następne  15-20 minut – mieszając. Dodajemy  sól, pieprz, paprykę, oregano, cukier i czosnek. Próbujemy i  ewentualnie  przeprawiamy  ponownie   do osiągnięcia  smaku  jaki  nam  odpowiada          i  satysfakcjonuje.
Makaron  gotujemy wg. przepisu  załączonego  na opakowaniu.
Ugotowany  makaron wykładamy  na  talerze, polewamy  sosem, posypujemy tartym  serem i zieloną pietruszką.
Kieliszek  dobrego  wytrawnego, czerwonego  wina i …  nic  więcej  nie  potrzeba.  Smakuje  o  każdej porze  roku.
Spróbujcie!!!
andy&eli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz