Spagetti z sosem mięsno – pomidorowym.
Co będziemy potrzebowali?
- 1 paczka spagetti ( ten jest najlepszy, ale może być inny makaron),
- ½ kg mielonej wołowiny,
- 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę,
- 2 puszki pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę wraz z zalewą,
- 2 czerwone papryki (umyte, oczyszczone i pokrojone w kostkę),
- 2 kostki rosołowe rozpuszczone w ½ l wrzącej wody,
- ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
- 1pęczek posiekanej zielonej pietruszki,
- olej do smażenia,
- tarty ser: parmezan lub romano,
- przyprawy: sól i pieprz (do smaku), papryka węgierska słodka (2 łyżki),
suszone oregano (2 łyżki), cukier (1 łyżka).
Na oleju rozgrzanym na teflonowej patelni przesmażamy mielone mięso do momentu, aż straci wygląd surowego mięsa i nieco się zrumieni. Podczas smażenia mięso ugniatamy widelcem, aż uzyskamy jednolitą masę.
Następnie przekładamy je do płaskiego rondla, zalewamy ½ rosołu
z kostek i dusimy 15-20 minut. W międzyczasie przesmażamy cebulę i paprykę; dodajemy pomidory z puszki i dusimy 15-20 minut. Przekładamy do rondla z mięsem i dusimy następne 15-20 minut – mieszając. Dodajemy sól, pieprz, paprykę, oregano, cukier i czosnek. Próbujemy i ewentualnie przeprawiamy ponownie aż do osiągnięcia smaku jaki nam odpowiada i satysfakcjonuje.
Makaron gotujemy wg. przepisu załączonego na opakowaniu.
Ugotowany makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy tartym serem i zieloną pietruszką.
Kieliszek dobrego wytrawnego, czerwonego wina i … nic więcej nie potrzeba. Smakuje o każdej porze roku.
Spróbujcie!!!
andy&eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz